Постинг
28.06.2014 13:27 -
постни ястия - 7
Автор: sourteardrop
Категория: Рецепти
Прочетен: 1312 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 28.06.2014 13:42
Прочетен: 1312 Коментари: 4 Гласове:
1
Последна промяна: 28.06.2014 13:42
Коприва с ориз
Продукти: 1 кг. (5 шепи) коприва, 1 ч.ч. ориз, 1/2 ч.ч. растително масло, 1-2 глави кромид лук, 3-4 домата, 1 ч.л. червен пипер, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и малко вода заедно с червения пипер. Прибавят се дребно нарязаните домати и ситно нарязаната коприва и също се задушават. Заливат се с топла вода и се кипват, след което се изсипва оризът. Ястието се посолява и се вари на тих огън.
http://www.sveta-petka.com/rezepti.htm
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7
С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ЕДНА ПО -УСПЕШНА И ЩАСТЛ...
Христина Панджаридис: никакви обиколки и...
С какво ще трябва да се разделите през т...
Христина Панджаридис: никакви обиколки и...
С какво ще трябва да се разделите през т...
500 г коприва
4-5 стръка зелен лук
1 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен
4-5 с.л. олио
1 ч.ч. ориз
сол
Начин на приготвяне
Нарязаният лук се задушава 1-2 минути в сгорещеното олио, след което се прибавят изчистената, измита и нарязана коприва, магданоза и джоджена. Задушава се няколко минути, добавя се оризът и 2 и 1/2 - 3 ч.ч. топла вода и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън докато оризът поеме течността. Ястието може да се сервира и студено. По желание се гарнира с кисело мляко.
Рецептата е добавена от tillia на 8 Април 2010 г.
цитирай4-5 стръка зелен лук
1 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен
4-5 с.л. олио
1 ч.ч. ориз
сол
Начин на приготвяне
Нарязаният лук се задушава 1-2 минути в сгорещеното олио, след което се прибавят изчистената, измита и нарязана коприва, магданоза и джоджена. Задушава се няколко минути, добавя се оризът и 2 и 1/2 - 3 ч.ч. топла вода и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън докато оризът поеме течността. Ястието може да се сервира и студено. По желание се гарнира с кисело мляко.
Рецептата е добавена от tillia на 8 Април 2010 г.
Коприва с ориз и гъби
рецепта с коприва, зелен лук и чесън – даровете на пролетта на нашата трапеза
300 гр коприва
1 ч.ч. ориз
200 гр гъби
1 морков
1 връзка зелен лук
2-3 стръка зелен чесън
джоджен, пресен или сух
1 ч.л. червен пипер
смлян черен пипер на вкус
1 с.л. олио
3 ч.ч. вода
* Копривата се почиства, измива се и се бланшира. Нарязва се на ситно;
* Зеления лук и чесън, морковът и гъбите се нарязват;
* В дълбок тиган (уок) се загрява олиото и се добавят нарязаните зелен лук и чесън, морков и гъби и се разбърква. Добавя се червения пипер и копривата;
* Налива се водата и се добавя ориза. Когато заври се слага на ниска степен да ври тихо под капак. Ако е необходимо долейте още малко вода;
* Овкусява се със смлян черен пипер и джоджен.
Идея: Поднася се с кисело мляко ако не се пости
цитирайрецепта с коприва, зелен лук и чесън – даровете на пролетта на нашата трапеза
300 гр коприва
1 ч.ч. ориз
200 гр гъби
1 морков
1 връзка зелен лук
2-3 стръка зелен чесън
джоджен, пресен или сух
1 ч.л. червен пипер
смлян черен пипер на вкус
1 с.л. олио
3 ч.ч. вода
* Копривата се почиства, измива се и се бланшира. Нарязва се на ситно;
* Зеления лук и чесън, морковът и гъбите се нарязват;
* В дълбок тиган (уок) се загрява олиото и се добавят нарязаните зелен лук и чесън, морков и гъби и се разбърква. Добавя се червения пипер и копривата;
* Налива се водата и се добавя ориза. Когато заври се слага на ниска степен да ври тихо под капак. Ако е необходимо долейте още малко вода;
* Овкусява се със смлян черен пипер и джоджен.
Идея: Поднася се с кисело мляко ако не се пости
Една от любимите пролетни рецепти! Първо си мислех каша с яйце да направя от копривата, което щеше да е бабина рецепта, но накрая реших, че е време да има нещо от дядовото меню :) В интерес на истината, той от малък толкова е свикнал така да е приготвена копривата, че май само така я признава - никакви каши! :)
Продукти:
1 плик коприва (или поне аз толкова успях да набера :) )
1 кафена чаша ориз Θ
1 ½ – 2 кафени чаши вода
1 глава лук, нарязана на ситно Θ
сол Θ
Рецепта:
1. Сварете копривата за 15 мунити. Отцедете я.
2. Загрейте малко олио в тенджерата, добавете лука и малко сол. Разбъркайте.
3. Сипете последователно ориза, водата и копривата. Оставете да заври и къкри 15 мунити.
цитирайПродукти:
1 плик коприва (или поне аз толкова успях да набера :) )
1 кафена чаша ориз Θ
1 ½ – 2 кафени чаши вода
1 глава лук, нарязана на ситно Θ
сол Θ
Рецепта:
1. Сварете копривата за 15 мунити. Отцедете я.
2. Загрейте малко олио в тенджерата, добавете лука и малко сол. Разбъркайте.
3. Сипете последователно ориза, водата и копривата. Оставете да заври и къкри 15 мунити.
Копривата не е вкусна с домати . Пробвайте без тях само сол , черен пипер , лук .
цитирайТърсене
За този блог
Гласове: 1234
Блогрол
1. тавор - читалня
2. утешение
3. за децата
4. библиотека за дечица
5. уродив ради Христа
6. аутсайдери
7. за младите
8. православен каталог
9. muguet blanc
10. български светии
11. църковни сайтове
12. Жития на светиите - Чети-Минеите на св. Дм. Ростовски
13. jeanne d'arc
14. grenouille verte
15. за науката за смъртта - от П. Калиновски
16. шахмат в рая
17. добротолюбие
18. за молитвата
19. Светици с името Виктория в Православната църква
20. Бог е любов
21. да възпиташ християнче
22. църковен вестник
23. икони света гора.зограф
24. православен свят
25. всемирно православие
26. момкови сълзи
27. света гора зограф
28. Свети места вж загубените софийски храмове
29. Душата след смъртта - Йеромонах Серафим Роуз
30. Архимандрит Серафим (Алексиев) — Духовно наследие
2. утешение
3. за децата
4. библиотека за дечица
5. уродив ради Христа
6. аутсайдери
7. за младите
8. православен каталог
9. muguet blanc
10. български светии
11. църковни сайтове
12. Жития на светиите - Чети-Минеите на св. Дм. Ростовски
13. jeanne d'arc
14. grenouille verte
15. за науката за смъртта - от П. Калиновски
16. шахмат в рая
17. добротолюбие
18. за молитвата
19. Светици с името Виктория в Православната църква
20. Бог е любов
21. да възпиташ християнче
22. църковен вестник
23. икони света гора.зограф
24. православен свят
25. всемирно православие
26. момкови сълзи
27. света гора зограф
28. Свети места вж загубените софийски храмове
29. Душата след смъртта - Йеромонах Серафим Роуз
30. Архимандрит Серафим (Алексиев) — Духовно наследие