Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2014 13:27 - постни ястия - 7
Автор: sourteardrop Категория: Рецепти   
Прочетен: 1312 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 28.06.2014 13:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Коприва с ориз

Продукти: 1 кг. (5 шепи) коприва, 1 ч.ч. ориз, 1/2 ч.ч. растително масло, 1-2 глави кромид лук, 3-4 домата, 1 ч.л. червен пипер, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и малко вода заедно с червения пипер. Прибавят се дребно нарязаните домати и ситно нарязаната коприва и също се задушават. Заливат се с топла вода и се кипват, след което се изсипва оризът. Ястието се посолява и се вари на тих огън.

http://www.sveta-petka.com/rezepti.htm

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7


image





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sourteardrop - Коприва с ориз и пролетни подправки
28.06.2014 13:30
500 г коприва
4-5 стръка зелен лук
1 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен
4-5 с.л. олио
1 ч.ч. ориз
сол
Начин на приготвяне
Нарязаният лук се задушава 1-2 минути в сгорещеното олио, след което се прибавят изчистената, измита и нарязана коприва, магданоза и джоджена. Задушава се няколко минути, добавя се оризът и 2 и 1/2 - 3 ч.ч. топла вода и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън докато оризът поеме течността. Ястието може да се сервира и студено. По желание се гарнира с кисело мляко.
Рецептата е добавена от tillia на 8 Април 2010 г.
цитирай
2. sourteardrop - Коприва с ориз и гъби
28.06.2014 13:39
Коприва с ориз и гъби
рецепта с коприва, зелен лук и чесън – даровете на пролетта на нашата трапеза

300 гр коприва
1 ч.ч. ориз
200 гр гъби
1 морков
1 връзка зелен лук
2-3 стръка зелен чесън
джоджен, пресен или сух
1 ч.л. червен пипер
смлян черен пипер на вкус
1 с.л. олио
3 ч.ч. вода

* Копривата се почиства, измива се и се бланшира. Нарязва се на ситно;
* Зеления лук и чесън, морковът и гъбите се нарязват;
* В дълбок тиган (уок) се загрява олиото и се добавят нарязаните зелен лук и чесън, морков и гъби и се разбърква. Добавя се червения пипер и копривата;
* Налива се водата и се добавя ориза. Когато заври се слага на ниска степен да ври тихо под капак. Ако е необходимо долейте още малко вода;
* Овкусява се със смлян черен пипер и джоджен.

Идея: Поднася се с кисело мляко ако не се пости
цитирай
3. sourteardrop - Коприва с ориз (дядова рецепта)
28.06.2014 13:43
Една от любимите пролетни рецепти! Първо си мислех каша с яйце да направя от копривата, което щеше да е бабина рецепта, но накрая реших, че е време да има нещо от дядовото меню :) В интерес на истината, той от малък толкова е свикнал така да е приготвена копривата, че май само така я признава - никакви каши! :)

Продукти:

1 плик коприва (или поне аз толкова успях да набера :) )
1 кафена чаша ориз Θ
1 ½ – 2 кафени чаши вода
1 глава лук, нарязана на ситно Θ
сол Θ

Рецепта:

1. Сварете копривата за 15 мунити. Отцедете я.
2. Загрейте малко олио в тенджерата, добавете лука и малко сол. Разбъркайте.
3. Сипете последователно ориза, водата и копривата. Оставете да заври и къкри 15 мунити.
цитирай
4. janabel - Не на доматите в копривата !
28.06.2014 22:31
Копривата не е вкусна с домати . Пробвайте без тях само сол , черен пипер , лук .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4656269
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930