Постинг
28.06.2014 11:21 -
постни ястия - 3
Автор: sourteardrop
Категория: Рецепти
Прочетен: 1069 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 28.06.2014 12:28
Прочетен: 1069 Коментари: 5 Гласове:
1
Последна промяна: 28.06.2014 12:28
Супа от лук
Продукти: 1 л. вода, 5 глави лук, 4 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, щипка червен пипер, 1 ч.л. сол, магданоз, лимон.
Начин на приготвяне: След като заври водата, слагат се солта, олиото, нарязания лук и червения пипер и се оставя да ври 15 мин. Брашното се размива в студена вода и се прибавя, като непрекъснато се бърка, за да не стане на бучки. Слага се и магданозът, ври още 1 мин. и се сваля от огъня. Поднася се с лимон.
http://www.sveta-petka.com/rezepti.htm
https://www.youtube.com/watch?v=3iJotVNghbg#
http://www.supichka.com/2011/10/blog-post_10.html
http://vbox7.com/play:59c5691fc7
цитирайРецепта:
Олиото (1 с.л.) и маслото (50 г) се загряват в дълбока тенджера. В тях се пържи ситно нарязаният лук (750 г) 15 минути при непрекъснато бъркане. Добавят се солта (1 ч.л.) и захарта (1/2 ч.л.) и готвенето продължава, докато лукът добие златист цвят. Прибавя се брашното (2 с.л.) и се готви при непрекъснато разбъркване 3 минути. Наливат се горещият телешки бульон (4 ч.ч.) и виното (1 1/2 ч.ч.), разбърква се и се подправя с млян черен пипер. Тенджерата се захлупва и супата ври на тих огън 15-20 минути. В самия край на готвенето се прибавя конякът (3 с.л.) и се разбърква добре. Супата се поднася гореща и гарнирана с парченца препечен хляб.
Време за приготвяне:
50 минути
цитирайОлиото (1 с.л.) и маслото (50 г) се загряват в дълбока тенджера. В тях се пържи ситно нарязаният лук (750 г) 15 минути при непрекъснато бъркане. Добавят се солта (1 ч.л.) и захарта (1/2 ч.л.) и готвенето продължава, докато лукът добие златист цвят. Прибавя се брашното (2 с.л.) и се готви при непрекъснато разбъркване 3 минути. Наливат се горещият телешки бульон (4 ч.ч.) и виното (1 1/2 ч.ч.), разбърква се и се подправя с млян черен пипер. Тенджерата се захлупва и супата ври на тих огън 15-20 минути. В самия край на готвенето се прибавя конякът (3 с.л.) и се разбърква добре. Супата се поднася гореща и гарнирана с парченца препечен хляб.
Време за приготвяне:
50 минути
Лукът (10 глави) се нарязва на едро. Пресният зелен лук (1 връзка) и пресният чесън (3 скилидки) се нарязват на ситно. Морковът се настъргва (1 бр). Зеленчуците се задушават в загрятото олио. Щом омекнат, се добавя ракията (1 к.ч.) и се разбърква. Поръсват се със солта и с брашното (1 с.л.). Разбърква се. Налива се горещото прясно мляко (1 л.). Ако супата се окаже прекалено гъста, се налива и топла вода. Ястието ври 5 минути. Застройва се с разбитите киселото мляко (6 с.л.) и яйца (2 бр). Поднася се поръсена със ситно нарязан магданоз (1 връзка).
цитирайЛукът (1 глава) се нарязва на кубчета и се задушва в маслото (1 с.л.) до омекване в дълбока тенджера. Към него се прибавят едро нарязаните моркови (600 г), бульонът (1 л.), медът (1 с.л.), лимоновият сок (3 с.л.) и настърганият домат (1 бр). Супата ври до омекване на морковите. Пасира се и леко се охлажда. Към нея бавно се прибавя сметаната (150 мл.) при непрекъснато бъркане. Накрая се добавя предварително свареният ориз (1 к.ч.) и супата се връща на котлона за още няколко минути. Сервира се гореща, поръсена с черен пипер, ядки кашу (30 г) и зелен лук (1 стрък).
Време за приготвяне:40 минути
цитирайВреме за приготвяне:40 минути
200 г сурови бадеми
200 г глава/и лук арпаджик
2-3 щипки шафран
25 г пресен джинджифил
10 г брашно (1 с.л.)
2 с.л. зехтин
1 л вода
сол
След обелване бадемите се запържват до златисто в сгорещения зехтин при непрекъснато бъркане, заедно с наситнения арпаджик. Отстраняват се от огъня и се пасират. Към получената смес се добавя разтвореното в литър вода брашно. Прибавя се джинджифилът и се вари на тих огън 20 минути. Отстранява се от огъня и се добавят шафранът и солта.
По желание гарнирайте всяка порция със сурови бадеми.
Можете да обелите бадемите по-лесно, като ги накиснете за 2 часа в студена вода. Ядките набъбват и кожата се отстранява лесно.
Прочети повече: http://www.bb-team.org/recipes/4715_bademova-supa-s-luk#ixzz35vMZZayJ
цитирай200 г глава/и лук арпаджик
2-3 щипки шафран
25 г пресен джинджифил
10 г брашно (1 с.л.)
2 с.л. зехтин
1 л вода
сол
След обелване бадемите се запържват до златисто в сгорещения зехтин при непрекъснато бъркане, заедно с наситнения арпаджик. Отстраняват се от огъня и се пасират. Към получената смес се добавя разтвореното в литър вода брашно. Прибавя се джинджифилът и се вари на тих огън 20 минути. Отстранява се от огъня и се добавят шафранът и солта.
По желание гарнирайте всяка порция със сурови бадеми.
Можете да обелите бадемите по-лесно, като ги накиснете за 2 часа в студена вода. Ядките набъбват и кожата се отстранява лесно.
Прочети повече: http://www.bb-team.org/recipes/4715_bademova-supa-s-luk#ixzz35vMZZayJ
Търсене
За този блог
Гласове: 1234
Блогрол
1. тавор - читалня
2. утешение
3. за децата
4. библиотека за дечица
5. уродив ради Христа
6. аутсайдери
7. за младите
8. православен каталог
9. muguet blanc
10. български светии
11. църковни сайтове
12. Жития на светиите - Чети-Минеите на св. Дм. Ростовски
13. jeanne d'arc
14. grenouille verte
15. за науката за смъртта - от П. Калиновски
16. шахмат в рая
17. добротолюбие
18. за молитвата
19. Светици с името Виктория в Православната църква
20. Бог е любов
21. да възпиташ християнче
22. църковен вестник
23. икони света гора.зограф
24. православен свят
25. всемирно православие
26. момкови сълзи
27. света гора зограф
28. Свети места вж загубените софийски храмове
29. Душата след смъртта - Йеромонах Серафим Роуз
30. Архимандрит Серафим (Алексиев) — Духовно наследие
2. утешение
3. за децата
4. библиотека за дечица
5. уродив ради Христа
6. аутсайдери
7. за младите
8. православен каталог
9. muguet blanc
10. български светии
11. църковни сайтове
12. Жития на светиите - Чети-Минеите на св. Дм. Ростовски
13. jeanne d'arc
14. grenouille verte
15. за науката за смъртта - от П. Калиновски
16. шахмат в рая
17. добротолюбие
18. за молитвата
19. Светици с името Виктория в Православната църква
20. Бог е любов
21. да възпиташ християнче
22. църковен вестник
23. икони света гора.зограф
24. православен свят
25. всемирно православие
26. момкови сълзи
27. света гора зограф
28. Свети места вж загубените софийски храмове
29. Душата след смъртта - Йеромонах Серафим Роуз
30. Архимандрит Серафим (Алексиев) — Духовно наследие