Постинг
28.06.2014 12:40 -
постни ястия - 5
Автор: sourteardrop
Категория: Рецепти
Прочетен: 1414 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 28.06.2014 12:48
Прочетен: 1414 Коментари: 2 Гласове:
2
Последна промяна: 28.06.2014 12:48
Гъби с ориз
Продукти: 750 гр. гъби, 3/4 ч.ч. растително масло, 1 ч.ч. ориз, 2-3 глави кромид лук, 1 лимон, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на ивички и се сваряват в подсолена вода. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината и малко вода до омекване, след което се прибавят гъбите и ориза. Ястието се залива с водата от гъбите, подсолява се и се вари на тих огън. Подправя се с черен пипер и се поднася с резенчета лимон.
http://www.sveta-petka.com/rezepti.htm
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7-%D1%81-%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0
С какво ще трябва да се разделите през т...
С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ЕДНА ПО -УСПЕШНА И ЩАСТЛ...
Христина Панджаридис: никакви обиколки и...
С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ЕДНА ПО -УСПЕШНА И ЩАСТЛ...
Христина Панджаридис: никакви обиколки и...
рецепта класика, така както е в българската кухня
1 ч.ч. ориз
400 гр гъби печурки
2 с.л. олио
2 глави кромид лук
смлян черен пипер на вкус
4-5 стръка магданоз
* Гъбите се нарязват на ивички и се задушават в загрятото олио;
* Лука се нарязва на ситно и се прибавя да се задуши при гъбите;
* Добавя се измития ориз и се разбърква около 4-5 мин след което се налива три и половина ч.ч. вода. Като заври ястието се намаля котолона и се оставя да ври около 25 мин до готовност на ориза;
* Ястието се овкусява с черен пипер на вкус и ситно нарязан магданоз. Поднася се топло или студено, като основно ястие или гарнитура.
От китайската кухня се научих да приготвям много рецепти с ориз и зеленчуци, както и да оценявам разнообразието на гъбите, вида и начина на приготвяне. Самата аз обичам да ходя за гъби и се справяме добре в нашето семейство – всяка година успявам да затворя около 20-на буркана с гъби – печурки, манатарки. В много рецепти добавям гъби, понякога ми се случва да приготвя и “гъби с ориз” – рецепта много подходяща като ястие за пости или за гарнитура. Може да се добави и морковче или нарязана на ситно чушка.
цитирай1 ч.ч. ориз
400 гр гъби печурки
2 с.л. олио
2 глави кромид лук
смлян черен пипер на вкус
4-5 стръка магданоз
* Гъбите се нарязват на ивички и се задушават в загрятото олио;
* Лука се нарязва на ситно и се прибавя да се задуши при гъбите;
* Добавя се измития ориз и се разбърква около 4-5 мин след което се налива три и половина ч.ч. вода. Като заври ястието се намаля котолона и се оставя да ври около 25 мин до готовност на ориза;
* Ястието се овкусява с черен пипер на вкус и ситно нарязан магданоз. Поднася се топло или студено, като основно ястие или гарнитура.
От китайската кухня се научих да приготвям много рецепти с ориз и зеленчуци, както и да оценявам разнообразието на гъбите, вида и начина на приготвяне. Самата аз обичам да ходя за гъби и се справяме добре в нашето семейство – всяка година успявам да затворя около 20-на буркана с гъби – печурки, манатарки. В много рецепти добавям гъби, понякога ми се случва да приготвя и “гъби с ориз” – рецепта много подходяща като ястие за пости или за гарнитура. Може да се добави и морковче или нарязана на ситно чушка.
500 г ориз
250 г гъби
2 кубчета гъбен бульон
2-3 бр. моркови
2 глави лук
1 бр. зелена чушка
черен пипер
сол
мазнина по избор
1 стрък магданоз
1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне
Ориза се почиства и измива добре. Лука и чушката се нарязват на ситно, морковите се настъргват на ренде на едро и се задушават в малко мазнина с 1 ч.ч. вода до омекване (5 минути). Добавят се за задушаване и нарязаните на парченца гъби и се задушават около 5 минути. Добавя се ориза и се смесва с всички зеленчуци. Прибавят се и солта, черния пипер и червения пипер. Изсипваме сместа в тава. В 2 л гореща вода се разтварят бульоните. С получения бульон заливаме ориза с зеленчуците и поставяме в предварително загрята фурна да се пече на 200 С. Ястието е готово когато водата се изпари и ориза набъбне. На края поръсваме отгоре с нарязания магданоз.
За да не ви стане сух ориза изключете фурната веднага щом видите, че водата се е изпарила, но не напълно, така че ориза да се пече от горе. Защото като изключите една идея по-рано градусите, докато фурната изстива ориза ще напие още от водата.
цитирай250 г гъби
2 кубчета гъбен бульон
2-3 бр. моркови
2 глави лук
1 бр. зелена чушка
черен пипер
сол
мазнина по избор
1 стрък магданоз
1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне
Ориза се почиства и измива добре. Лука и чушката се нарязват на ситно, морковите се настъргват на ренде на едро и се задушават в малко мазнина с 1 ч.ч. вода до омекване (5 минути). Добавят се за задушаване и нарязаните на парченца гъби и се задушават около 5 минути. Добавя се ориза и се смесва с всички зеленчуци. Прибавят се и солта, черния пипер и червения пипер. Изсипваме сместа в тава. В 2 л гореща вода се разтварят бульоните. С получения бульон заливаме ориза с зеленчуците и поставяме в предварително загрята фурна да се пече на 200 С. Ястието е готово когато водата се изпари и ориза набъбне. На края поръсваме отгоре с нарязания магданоз.
За да не ви стане сух ориза изключете фурната веднага щом видите, че водата се е изпарила, но не напълно, така че ориза да се пече от горе. Защото като изключите една идея по-рано градусите, докато фурната изстива ориза ще напие още от водата.
Търсене
За този блог
Гласове: 1234
Блогрол
1. тавор - читалня
2. утешение
3. за децата
4. библиотека за дечица
5. уродив ради Христа
6. аутсайдери
7. за младите
8. православен каталог
9. muguet blanc
10. български светии
11. църковни сайтове
12. Жития на светиите - Чети-Минеите на св. Дм. Ростовски
13. jeanne d'arc
14. grenouille verte
15. за науката за смъртта - от П. Калиновски
16. шахмат в рая
17. добротолюбие
18. за молитвата
19. Светици с името Виктория в Православната църква
20. Бог е любов
21. да възпиташ християнче
22. църковен вестник
23. икони света гора.зограф
24. православен свят
25. всемирно православие
26. момкови сълзи
27. света гора зограф
28. Свети места вж загубените софийски храмове
29. Душата след смъртта - Йеромонах Серафим Роуз
30. Архимандрит Серафим (Алексиев) — Духовно наследие
2. утешение
3. за децата
4. библиотека за дечица
5. уродив ради Христа
6. аутсайдери
7. за младите
8. православен каталог
9. muguet blanc
10. български светии
11. църковни сайтове
12. Жития на светиите - Чети-Минеите на св. Дм. Ростовски
13. jeanne d'arc
14. grenouille verte
15. за науката за смъртта - от П. Калиновски
16. шахмат в рая
17. добротолюбие
18. за молитвата
19. Светици с името Виктория в Православната църква
20. Бог е любов
21. да възпиташ християнче
22. църковен вестник
23. икони света гора.зограф
24. православен свят
25. всемирно православие
26. момкови сълзи
27. света гора зограф
28. Свети места вж загубените софийски храмове
29. Душата след смъртта - Йеромонах Серафим Роуз
30. Архимандрит Серафим (Алексиев) — Духовно наследие