Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2014 12:40 - постни ястия - 5
Автор: sourteardrop Категория: Рецепти   
Прочетен: 1414 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 28.06.2014 12:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Гъби с ориз

Продукти: 750 гр. гъби, 3/4 ч.ч. растително масло, 1 ч.ч. ориз, 2-3 глави кромид лук, 1 лимон, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на ивички и се сваряват в подсолена вода. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината и малко вода до омекване, след което се прибавят гъбите и ориза. Ястието се залива с водата от гъбите, подсолява се и се вари на тих огън. Подправя се с черен пипер и се поднася с резенчета лимон.

http://www.sveta-petka.com/rezepti.htm

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7-%D1%81-%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sourteardrop - Гъби с ориз - прочетено в нета
28.06.2014 12:45
рецепта класика, така както е в българската кухня

1 ч.ч. ориз
400 гр гъби печурки
2 с.л. олио
2 глави кромид лук
смлян черен пипер на вкус
4-5 стръка магданоз

* Гъбите се нарязват на ивички и се задушават в загрятото олио;
* Лука се нарязва на ситно и се прибавя да се задуши при гъбите;
* Добавя се измития ориз и се разбърква около 4-5 мин след което се налива три и половина ч.ч. вода. Като заври ястието се намаля котолона и се оставя да ври около 25 мин до готовност на ориза;
* Ястието се овкусява с черен пипер на вкус и ситно нарязан магданоз. Поднася се топло или студено, като основно ястие или гарнитура.


От китайската кухня се научих да приготвям много рецепти с ориз и зеленчуци, както и да оценявам разнообразието на гъбите, вида и начина на приготвяне. Самата аз обичам да ходя за гъби и се справяме добре в нашето семейство – всяка година успявам да затворя около 20-на буркана с гъби – печурки, манатарки. В много рецепти добавям гъби, понякога ми се случва да приготвя и “гъби с ориз” – рецепта много подходяща като ястие за пости или за гарнитура. Може да се добави и морковче или нарязана на ситно чушка.

цитирай
2. sourteardrop - Ориз с гъби на фурна
28.06.2014 12:59
500 г ориз
250 г гъби
2 кубчета гъбен бульон
2-3 бр. моркови
2 глави лук
1 бр. зелена чушка
черен пипер
сол
мазнина по избор
1 стрък магданоз
1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне
Ориза се почиства и измива добре. Лука и чушката се нарязват на ситно, морковите се настъргват на ренде на едро и се задушават в малко мазнина с 1 ч.ч. вода до омекване (5 минути). Добавят се за задушаване и нарязаните на парченца гъби и се задушават около 5 минути. Добавя се ориза и се смесва с всички зеленчуци. Прибавят се и солта, черния пипер и червения пипер. Изсипваме сместа в тава. В 2 л гореща вода се разтварят бульоните. С получения бульон заливаме ориза с зеленчуците и поставяме в предварително загрята фурна да се пече на 200 С. Ястието е готово когато водата се изпари и ориза набъбне. На края поръсваме отгоре с нарязания магданоз.

За да не ви стане сух ориза изключете фурната веднага щом видите, че водата се е изпарила, но не напълно, така че ориза да се пече от горе. Защото като изключите една идея по-рано градусите, докато фурната изстива ориза ще напие още от водата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4656857
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930