Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2023 16:09 - Въздържание от интернет и социални мрежи по време на пост? - 2
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 2181 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Великият пост и другите постни периоди са възможност за всички да се откажат от социалните медии с техните изкуствени и виртуални отношения, за да могат да се преоткрият дълбоките, здрави и истински отношения със семейството и приятелите, за да се обърне повече внимание на хората около нас. Тези периоди на пост са и възможност да преоткрием тишината и уединението, необходими за практикуването и напредъка на духовния живот.

Има опасност да предизвикам гняв и възмущение в рамките на тази конференция, като говоря за това дали правилото за пост и въздържание от новите цифрови медии трябва да се разпростре и върху православните сайтове. Не искам много от участниците в конференцията да загубят работата си, а още повече целта ми не е да ограничавам присъствието на християнския и църковния свят там, където то вече е много ограничено.

Но преди всичко бих искал да подчертая, че по време на постите и особено по време на Великия пост значителен брой православни медии, особено тези с духовно съдържание, се самоограничават, като затварят сайтовете си за определен период от време или поне намаляват продукцията си.

Това ограничение има образцова стойност и по свой начин свидетелства за самото съществуване на поста и ограниченията, към които той ни призовава.

Вторият ми коментар сега е свързан с четенето.

Вярно е, че по един много положителен начин повечето православни медии предлагат духовни четива, поне отчасти, а някои сайтове са посветени изключително на такива четива. Ето защо по принцип няма причина да се ограничава създаването или посещението на такива сайтове и изглежда, че те вероятно трябва да бъдат насърчавани, доколкото вярващите са насърчавани да се отдават повече на духовно четене през периодите на пост.

Все пак бих искал да отбележа, че научните изследвания, които се занимават с метода на четене на екран, показват, че четенето, докато гледате в екрана, се извършва бързо и повърхностно.

На екраните текстовете ни изглеждат като изображения. Поради тази причина текстът на екрана става обект на мимолетен поглед, както е в случая с картината, като погледът обикновено се спира само върху няколко реда.

Научно изследване е установило, че по-голямата част от хората не четат текста ред по ред, както е в книгата, а бързо прескачат от горната част на страницата към долната, като движението им следва формата на буквата F: прочитат първите няколко реда, слизат малко по-надолу, прочитат лявата част на някои редове, след което слизат още по-надолу към лявата част на страницата.

Второ научно изследване стига до заключението, че средностатистическият читател на интернет чете само около 20% от текста.

Трето проучване установява, че повечето интернет страници всъщност се четат за максимум 10 секунди, което ясно показва, че те не се четат реално.

Четенето на екрана рядко се спира на думи или фрази. Това е прочит, при който има малка възможност за връщане към предишното и който изобщо не е рефлексивен. Това е повърхностен прочит, който рядко води до опит за разбиране и запомняне.

В много отношения новите медии правят връзката с текста по-лека, по-нестабилна, по-крехка, по-ефимерна.

Периодите на пост могат и трябва да бъдат периоди, в които се възстановява времето и качеството на четенето, като се изоставят цифровите медии в полза на печатните, особено книгите, за които всички проучвания показват, че са много по-конструктивни от екраните, като същевременно нямат недостатъците на цифровите медии.

Пълното откъсване от всякакъв вид медии по време на постите е идеално решение за намиране на необходимата тишина за задълбочаване на духовния живот, което е именно основната цел на поста.

В заключение бих искал да отбележа, че много частни клиники и хотели предлагат настаняване за по-дълъг или по-кратък период от време с пълно откъсване от интернет, като по тази причина започват да таксуват по 1000 евро или около 1200 долара на седмица. Православната Църква би трябвало официално да предложи тази възможност по време на постите като гарантирано безплатна услуга, достъпна за всички и наистина с духовна полза, каквато няма никъде другаде. Рекламният слоган на една от тези клиники, за които споменах по-горе, е „Откъсни се (от интернет), за да се свържеш отново“. Така че Църквата може да вземе този лозунг, да го промени малко и да каже: „Откъсни се от новите средства, за да се свържеш отново с твоя Бог и Господ и с ближния си.“

Доклад, изнесен на Втората международна конференция за цифровите медии и православните пастирски грижи






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4655966
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930