Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2013 08:13 - Страшният Съд
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
1



 
Автор:Старецът Паисий Светогорец
 
  - Отче, как душата се очиства?
- Когато човек се труди върху Божиите заповеди, работи
върху себе си и се очисти от страстите, тогава умът му се просвещава, достига до съзерцание и душата става светла, каквато е била преди падението на първозданните. В такова състояние ще се намира след възкресението на мъртвите. Но човек може да види възкресението на душата си преди общото възкресение, ако съвършено се очисти от страстите. Тогава тялото му
ще бъде ангелско, безплътно и няма да се нуждае от материална храна.
- Отче, как ще протече Страшният Съд?
- На Страшния Съд в един миг ще се открие състоянието
на всеки човек и всеки сам ще тръгне натам, закъдето е. Всеки ще вижда като на телевизор своите дела и духовното състояние на ближния. Ще оглежда себе си в другия и ще навежда глава, и ще отива на мястото си. Например една снаха, която е седяла с кръстосани крака пред свекърва си, а свекървата със счупен крак се е грижела за внучето, няма да може да каже:
„Защо, Христе, слагаш свекърва ми в рая, а мене не?", понеже пред очите й ще идва онази случка. Ще си спомни как свекърва й със счупен крак е стояла права и се е грижела за внучето си и няма да има очи да отиде в рая, нито пък ще има място за нея в рая. Или пък монасите ще виждат какви трудности, какви изпитания са имали светските хора и как са се справяли с тях, и ако те самите не са живели правилно, ще наведат глава и ще тръгнат сами натам, закъдето са. Монахините, които не са благоугодили Богу, ще видят майки героини, които нито обети са давали, нито са имали техните благоприятни възможности как са се подвизавали и до каква духовна висота са стигнали, а те, монахините, с какви дребнави неща са се занимавали и за какви незначителни неща са се тревожели, и ще се срамуват! Така, мисля си, ще бъде Съдът. С други думи, Христос няма да каже: „Ела ти тук, какво си правил?" или: „Ти ще отидеш в ада, ти ще отидеш в рая", но всеки ще сравни себе си с другия и ще поеме натам, закъдето е.
image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4656353
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930