Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2023 19:14 - Из четивата на Велика събота сутринта
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Из четивата на Велика събота сутринта.

На Господи Воззвах

Възкресни стихири, глас 1.

Вечерните наши молитви приеми, Светий Господи, и дай ни опрощение на греховете, защото Ти Единствен яви в света възкресението.

Съберете се, народи, около Сион и го обкръжете и въздайте слава на Оня, Който там възкръсна от мъртвите, защото Той е нашият Бог, избавящ ни от нашите беззакония.

Елате, народи, да възпеем Христа и да Му се поклоним, славейки Неговото възкресение от мъртвите, защото Той е нашият Бог, Който избавя света от измамата на врага.

Чрез Твоите страдания, Христе, се освободихме от нашите страдания и чрез Твоето Възкресение се избавихме от тлени­ето. Господи, слава на Тебе!

глас 8: Днес адът вика стенейки: „По-добре да не бях приемал Родилия Се от Мария, защото идвайки при мене, Той разруши моята власт и разби медните врата, а душите, които преди владеех, Той като Бог възкреси!“. Слава, Господи на Твоя Кръст и Възкресение!

Днес адът вика стенейки: „Разрушена е властта ми, приех Мъртвия като един от мъртвите, но съвсем не мога да Го задържа и губя заедно с Него и тия, над които царувах; аз притежавах мъртвите от века, но ето Той въздигна всички!“. Слава, Господи на Твоя Кръст и Възкресение!

Днес адът вика стенейки: „Погина моята власт, Пастирът се разпна и възкреси Адам! Лиших се от тези, над които царувах и избълвах всички, които бях погълнал! Разпнатият изпразни гробовете и властта на смъртта се обезсили!“. Слава, Господи на Твоя Кръст и Възкресение!

Слава, гл. 6:

Великият Мойсей тайнствено предизобрази днешния ден, казвайки: „И благослови Бог седмия ден“, защото това е благословената Събота. Това е ден за покой, в който Си почина от всички Свои дела Единородният Син Божи. Чрез промислителната смърт Той по плът бе в съботен покой и връщайки Се към това, което беше чрез Възкресението, Той ни дари вечен живот, като единствен благо и Човеколюбец.

И нине: Нека да възпеем Тази, Която е слава за целия свят, просияла от човеците и родила Владиката, небесната Врата – Дева Мария, Песен на безплътните сили и Украшение на верните, защото Тя стана Небе и Храм на Божеството. Разрушавайки преградата на враждата, Тя донесе мир и отвори Царството; имайки Я за основа на вярата, ние имаме за наш Помощник Родения от Нея Господ. И тъй, дерзайте, люде Божии, дерзайте, защото Той ще победи враговете като Всесилен. 
image



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658114
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930