Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2014 08:13 - Пасхално молитвено правило
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 694 Коментари: 0 Гласове:
1



ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА image

Пасхалното правило се чете през цялата Светла седмица, като се почне от Възкресение Господне до навечерието на Томина Неделя, наместо утренните и вечерни молитви.

  ПАСХАЛНО ПРАВИЛО

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.

Тропар:

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт потъпка смъртта и на ония, които са в гробовете живот дарува. (три пъти)

Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на Светия Господ Иисус, Който Едничък е безгрешен. На Твоя кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим. Защото Ти си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем, и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на Светото Христово Възкресение, защото ето – чрез кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши. (три пъти)

Ипакои:

Жените, които бяха с Мария, като изпревариха утрото и намериха камъка отвалин от гроба, чуха от ангела: Защо търсите между мъртвите като човек Онзи, Който пребъдва във вечна светлина? Вижте гробните повивки! Тичайте и възвестете на света, че Господ възкръсна, като умъртви смъртта, понеже е Син на Бога, Който спасява човешкия род.

Кондак:

Макар и в гроб да слезе, Безсмъртни, но обезсили силата на ада, и възкръсна като Победител, Христе Боже, като на жените мироносици извика: Радвайте се, и на Твоите апостоли мир дарува, а на умрелите възкресение.

В гроба с плътта Си, в ада с душата Си като Бог, в рая с разбойника и на престола заедно с Отца и Духа, Ти си бил, Неописуемий Христе, Който всичко изпълваш.

Слава на Отца и Сина и Светия Дух:

Христе, Твоят гроб, извор на нашето възкресение, наистина се показа живоносен, по-красив от рая и по-светъл от всеки царски чертог.

И сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Радвай се, Божествено жилище от Всевишния осветено! Чрез Тебе се даде благодат, Богородице, на Която викаме: благословена си Ти между жените, Всенепорочна Владичице.

Господи, помилуй (40 пъти)

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков, амин.

По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица Те величаем.

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт потъпка смъртта и на ония, които са в гробовете живот дарува. (три пъти)






   



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4657231
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930