Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2013 10:35 - Св. Йоан Богослов
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 626 Коментари: 0 Гласове:
1



  Св. Йоан Богослов - за съхранение на любовта, за запазване на семейството image Йоан Богослов е любимия ученик на Иисус Христос. Главната тема на проповедите на апостол Йоан Богослов била любовта към Бог и към хората като главната Божия заповед и основа на християнството. Светите евангелисти Йоан Богослов, Марко, Лука и Матей можем да се молим за укрепване на семейството. Светите евангелисти Лука и Йоан помагат на редактори, журналисти и телевизионни работници. Апостол Йоан също така е покровител на книгоиздателствата и интернет, от гледна точка на разпространението на православната култура. Понеже Йоан е роден в рибарско семейство, той също така се смята за покровител на риболовците.
Житие Веднъж Господ Иисус Христос минавал покрай Генисаретското езеро. Видял двама брата –Яаков и Йоан – да кърпят заедно с баща си Зеведей рибарските си мрежи. Призовал ги да тръгнат подир Него. Те оставили баща си, мрежите, кораба и тръгнали веднага подир Него. 
Оттогава те били непрекъснато със Спасителя. 
Заедно със 
Симон Петър те присъствали при възкресяването на Иаировата дъщеря, а също и при преображението Му на планината Тавор. Пак със Симон Петър двамата братя били най-близко до Богочовека в Гетсиманската градина, когато Той се молел с къврава пот преди страданията Си на Голгота. 
На Тайната вечеря Йоан седял до Господа, Когато Иисус Христос казал, че един от учениците Му ще го предаде, Йоан се облегнал на гърдите Му и Го запитал какво говори. 
Йоан взел при себе си св. Богородица като същинска своя майка и се грижил синовно за нея до 
блаженото й Успение
В първия ден на седмицата, преди разсъмване, 
Мария Магдалина дошла на гроба Господен. Потърсила, но не намерила в него тялото на Спасителя. И побързала да съобщи това на Петър и Йоан. Двамата ученици отишли веднага на гроба. Пръв дошъл Йоан, надникнал в гроба и го видял празен. Симон Петър също влязъл в него и го видял празен. Йоан също влязъл. Влязъл и пръв между учениците повярвал във възкресението на Христа. 
След 
възкресението Си Господ се явявал много пъти на Своите ученици. Явил се и при Генисаретското езеро. Пръв Йоан Го познал и казал на Симон Петър: 
- Господ е. 
След Възнесението господне Йоан живял в 
Йерусалим с другите апостоли. Молел се често с тях в храма. На Петдесетница заедно с тях получил благодатните дарове на Пресветия Дух. 
Оттогава проповядвал усърдно Евангелието и обръщал юдеи и езичници към Христовата вяра. 
Когато силите му вече тъй отслабнали, че не можел да говори продължително, той повтарял на учениците си само думите: 
- Деца, обичайте се едни други! 
Те го питали: 
- Учителю, защо ни повтаряш така често това? 
Той отговорил: 
- Това е заповед на Господа. Тя едничка ще ви замени всички други! 
Освен Евенгелието и Откровението, св. Йоан е написал още три послания. В тях се чувства същия дух на кротост и пламенна любов към Бога и ближните, с които бил проникнат целия живот на светия апостол. Напомня се постоянно за милосърдието на Бога, Който прощава греховете на хората поради Своята благост и поради пролятата за цялото човечество кръв на Господа Иисуса Христа. 
       



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4656705
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930