Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2018 22:13 - Грехът- Пренебрежение към църковната служба и немолитвеност"
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 1128 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Този грях най-често се проявява в нежелание да се участва в тайнството на Евхаристията - т. е. дълговременно лишаване от Причастието с Тялото и Кръвта Господни при липса на някакви възпрепятстващи обстоятелства. Това е изобщо и отсъствие на църковна дисциплина и нелюбов към богослужението. 
Често такива хора се опр
авдават със заетостта си, битовите проблеми, отдалечеността на храма, дългото богослужение, неразбирането на църковните служби или езика. Този грях се изразява и в незнание на основните молитви: Символа на вярата и молитвеното начало, както и в неразбирането на извършваните тайнства и най-главното - в отсъствие на интерес към това познание.

Немолитвеност
Това е частен случай на нецърковност и е общо- разпространен грях. Когато говори за тази най-важна страна на духовния живот, изповядващият се трябва да каже при изповед как се моли и какви са плодовете от молитвата му, доставя ли му молитвата духовно утешение или се възприема като неприятно задължение, от което той по всякакъв начин се стеми да се отклони. Ползва ли Православния молитвослов или знае молитвите наизуст, както и чете ли Еванглието. Всеки вярващ човек трябва ежедневно да споменава в молитвите си близките, живите за здраве и мъртвите за упо- кой на душата, трябва да се моли за “ненавиждащите и обиждащите ни”, както и за онези, към които изпитва чувство на неприязън и които може би са го обидили несправедливо. 
Трябва също така често да се посещават богослуженията, да се ходи в храма в неделните дни и на големите празници, да се спазват установените от Църквата пости, и то не само в смисъла на въздържане от храна, но и в по-дълбокия нравствен смисъл. Той трябва да се помирява с тези, с които е бил скаран, да дава милостиня, да опрощава дълговете, да отстранява от себе си всичко суетно, като се съсредоточава върху вечното.
Горещата молитва отличава искрено вярващия от “топлохладните”. Трябва да се стремим да извършваме молитвеното правило неформално и не просто да стоим на богослуженията, а да придобием дара на молитвата от Господа, да я обикнем и да чакаме с нетърпение молитвения час. Вярващият трябва да се стреми да навлезе в тази молитвена стихия и да се научи да обича и разбира музиката на църковните песнопения, тяхната с нищо несравнима красота и дълбочина, както и ярката мистична образност на литургичните символи. Дарът на молитвата е умение да владеем себе си и своето внимание, да повтаряме думите на молитвата не само с устни и език, но с цялото си сърце и с всичките си мисли да участваме във възнасянето на молитвата. Необходимо е да привикнем към Иисусовата молитва „Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ме, грешния“ и да я произнасяме в себе си винаги и навсякъде, особено в трудни минути и ожесточаване на духовната бран, при изкушения и скърби.
И така, брате, вгледай се внимателно в кои от изброените тук необходими правила,  ред и християнски задължения грешиш против вярата ни и против светите църковни постановления - и не забравяй да се покаеш в това!
Архимандрит Лазар image



Гласувай:
3



1. sourteardrop - !
08.09.2018 16:05
"Друг свят те чака, о, душо!
Там Съдията ще изобличи твоите тайни и грозни дела.
Не се привързвай, прочее, към тукашните неща,
но побързай и викни към Съдията:
Боже, очисти ме и ме спаси!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4632826
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031