Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2018 09:33 - АКАТИСТОВА СЪБОТА ПРАЗНИК НА ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА "ЗЛАТНА ЯБЪЛКА" 24 Март СВЕТА БОГОРОДИЦА ДАРЯВА ДЕЦА НА БЕЗДЕТНИ РОДИТЕЛИ
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 288 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.03.2018 09:35


image
image

image
 Чудотворната икона на Божията Майка - 

нар. Златна Ябълка се пази в храма в кв. Горни Воден
на гр. Асеновград и води началото си от XVII в.

Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. Във връзка с това било установено да се чества тъй наречения празник "Златна ябълка". Ето какво пише за това един синаксар от Ананий Клинис: " В петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминание на чудото с неплодната жена , която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат."
===================
СВЕТА БОГОРОДИЦА ДАРЯВА ДЕЦА НА БЕЗДЕТНИ РОДИТЕЛИ
Според последното демографско изследване на Евростат България е на първо място по отрицателен естествен прираст на населението в сравнение с всички останали страни, членки на ЕС. Факторите, които допринасят за тази тъжна тенденция, са политически, икономически, социални и не на последно място духовни.

За съжаление много брачни двойки в България – около 200 000 - имат проблеми със зачеването и нямат деца. Като решение на проблема съвременната медицина предлага на съвременния, невяраващ и самодостатъчен човек метода инвитро. Но тези брачни двойки забравят най-същественото:

1. Децата са дар от Бога - „Ето, наследие от Господа са децата, награда от Него е плодът на утробата.” (Псалом 126:3)

2. Целта на брака не са децата, а постигането на духовно единение и хармония между двамата съпрузи и вечното спасение на техните души, а децата се явяват следствие от любовта в брака.

И все пак, за да не се лишат тези двойки от радостта да имат деца, Всемилостивият Бог по молитвите на Света Богородица може да ги дари с този велик дар - чудото на новото създание. Защото децата са именно едно чудо и ново създание, което е сътворено от Вечния Бог за вечен и блажен живот. А родителите се явяват един вид само настойници на това царско дете, чийто истински Създател е сам Царят на Славата – Господ Бог. И затова родителите са длъжни пред Бога и носят отговорност пред Него да опазват душевната чистота на повереното им царско дете и да се грижат не толкова много за телесното и материално осигуряване, колкото за спасението на неговата душа.

Има един храм в България в с. Горни Воден (сега квартал на гр. Асеновград), където се пази чудотворната икона на Света Богородица - „Златна ябълка”. Празникът на тази икона се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, който е свързан с едно чудо, извършено от Пресвета Богородица през далечната 1765г. Това събитие е описано от монаха Ананий Клинис, който по това време е бил игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита”. Той пише1:

„В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена, Владичеца наша Богородица и приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресватата Богородица, наречена „Благодатна”, която се намира в свещения стар храм в с. Воден. Чрез тази света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла поради дългия за празника на Благодатната Богородица Дева Мария не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност.

Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона „ Благодатна Богородица Дева”, взе я и я даде на жената като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богата украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.

Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва”.

След чудото с неплодната жена възниква традиция за празника, посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост, чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатис на поста. Този обичай освен в храма в с. Горни Воден може да се види и в други храмове от Пловдивска епархия и представлява местна традиция. На чудотворната икона те престояват пет седмица до празника, а след протичането на последния пети акатис, те се раздават по време на празника на безплодните жени, за де се сдобият с рожба.

Много са чудесата, извършени от Божията Майка, пред Нейната чудотворна икона през тези векове. Някои от тях са описани в пазещите се в местния музей поменици, за други съдим по дарените на иконата украшения, за трети се разказват и досега предания. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис ІІІ преспива в храма през 1934г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие на чудотворната икона. Майката Божия продължава и до днес да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.

И нека всяка жена, която таи тази болка в сърцето си, че няма рожба, с жива вяра и несъмнено упование в Божия Промисъл, да се моли на Небесната Царица – Света Богородица за този чуден Божи дар. За да се зарадваме накрая и всички ние, споделяйки радостта на тази жена, която се е сдобила с рожба по молитвите на Света Богородица. Защото над нея са се изпълнили думите на Спасителя: „Иди си, и както си повярвал, нека ти бъде” (Матей 8:13) и още „Твоята вяра те спаси; иди си смиром” (Лука 7:50).
Използвана литература:
1. Сайтът на храм „Св. Богородица – Успение” www.zlatnaiabalka.com




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4650244
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930