Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2018 15:25 - СЛОВО НА ПРАЗНИКА НА СВЕТИ ТЕОДОР ТИРОН
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове:
1



 Московски и на цяла Русия Патриарх Алексий II image

Скъпи братя и сестри! Завършва първата седмица на Великия пост. Ние с вас се събирахме във вечерните часове, слушайки Покайния канон на свети Андрей Критски и съпреживявайки неговите проникновени думи. С примерите от Свещеното Писание свети Андрей, архиепископ Критски, призовава не да следваме човешките грехове и падения, но да се равняваме с подвижниците, които със своята вяра и дълбочина на покаянието придобили святост. 
Да вземем само един пример от Ветхия Завет – историята на светия праведен Иов Многострадални – човекът, който имал на земята всичко и за един миг се лишил от всичко. Призовавали го лъжеприятели, казвайки: „Похули Бога”. Но Иов отговорил: „Нима доброто да приемаме от Бога, а изпитания да не приемаме? Господ дал, Господ и взел”. 
Много такива примери за подражание ни дава Светата Църква въз основа на Свещеното Писание и Свещеното Предание. Днес Църквата възпоменава свети великомъченик Теодор Тирон. Свети Теодор се явил на Константинополския архиепископ и го предупредил, че по заповед на императора-езичник продуктите по пазарите ще бъдат поръсени с кръв от животни, принасяни в жертва на идолите. Свети Теодор заповядал да съберат зърно и заедно с плодове да го осветят и да ядат от тях, за да не се осквернят. В памет за това събитие е прието и у нас да се освещава в петък на първата седмица на Великия пост коливо, което се състои от зърна. Вкусвайки го, възпоменаваме свети великомъченик Теодор Тирон, който ни показва как трябва да спазваме поста, да се въздържаме от всичко, което може да ни оскверни. 
Но в същото време Църквата отново и отново ни напомня за необходимостта да постим не само телесно, но и духовно. То ест всички ние сме длъжни, преди всичко, да се въздържаме от грехове, особено от тези, към които ние привикваме, които често даже не забелязваме и които стават у нас вече навик. Най-често това е осъждането на нашите ближни. Нерядко ние не откликваме на скърбите, загубите и бедите на нашите близки, не проявяваме Христова любов по отношение към тях. 
Аз молитвено желая, всички ние успешно да преминем Великия пост, в който встъпихме с добро молитвено и покайно настроение,за да ни сподоби Господ с чисти сърца, с духовна радост да посрещнем Възкръсналия Христос. Поздравявам причастниците с приемането на Светите Христови Тайни, а всички вас – с завършека на първата седмица на Великия пост.

 

 

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

 

 

 

 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4650020
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930