Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2017 05:39 - ЧУДОТВОРНА ИКОНА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА, НАРЕЧЕНА "ГЕРОНТИСА" (СТАРИЦА) (Намира се в Пантократорски манастир)
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageЧУДОТВОРНА ИКОНА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА, НАРЕЧЕНА "ГЕРОНТИСА" (СТАРИЦА)
(Намира се в Пантократорски манастир)
ЧЕСТВА СЕ НА 2 ДЕКЕМВРИ
---------------------------------
Икона на Пресвета Богородица "Геронтиса" - за разрешаване на всякакви материални трудности; при проблеми във всички сфери - семейни, битови, държавни, обществени
Счита се, че иконата помага за разрешаване на много здравословни проблеми(язва, рак и др.), а също така помага при безплодие, а също и на жени при раждане. Иконата помага на възрастни хора и на хора в нужда.Също така пред нея се молят за благополучие в работата и в учението.
Молитва пред иконата
O, Пресвета Госпожо, Владичице Богородице!
Ти си по-високо от всички ангели и архангели: помощница на обидените, застъпница на бедните, утешение за опечалените, кърмителница на гладните, дреха за голите, изцеление за болните, спасение на грешните, помощ и застъпничество за всички християни. О, Всемилостива Госпожо, Дево Богородице, Владичице! Издигни ни над дълбините на греха, и ни избави от глад, загуби, от трус и потоп, от огън и меч, от нападения на врагове, от вредни ветрове,и от смъртоносни язви, и от всяко зло. Дай Госпожо мир и здраве на Твоите раби и на всички православни християни, и просвети ума и сърцето им и позволи на грешните Твои раби да влезат в Царството на Твоя Син и наш Бог: защото Неговата държава е благословена и препрославена, с безначалния Негов Отец и с Пресветия и Благ и Животворящ Дух, сега и винаги и вовеки веков. Амин.
-----------------
Копие на чудотворната светогорска икона "Пресвета Богородица-Геронтиса"(Старица) има в Митрополитския катедрален храм паметник „Свето Успение Богородично“ в град Варна.
Сказание
за чудотворната икона на Божията Майка,
наречена ”Герондиса“ (”Старица“),
намираща се в Пантократорския манастир
Сега тази света икона се намира в съборния храм, до североизточната колона, поддържаща купола му, а първоначално се е намирала в олтара на храма. Веднъж един благочестив престарял игумен на Пантократорския манастир се разболял от някаква лека болест, която го приближила до кончината му. Като предузнал по откровение времето, когато щяла да настъпи, и желаейки, преди да отпътува към вечния живот, да бъде удостоен с причастие, той помолил чредния иеромонах да побърза с извършването на литургията. Но иеромонахът не обърнал нужното внимание на молбата на своя игумен и не бързал с извършването на службата. Тогава чул от намиращата се в олтара икона на Божията Майка строг глас, който му заповядал да изпълни желанието и волята на своя игумен. По този случай тази икона на Пресвета Богородица била наречена със символичното име “Герондиса” (тоест “Старица”). На нея Божията Майка е нарисувана в цял ръст. Иконата е реставрирана и е обкована със сребърен обков. На обкова е изобразена делва с изливащ се през отвора ѝ елей - в памет на това, че веднъж по молитва на игумена на манастира пред светата икона станало чудесно увеличаване на елея в празните манастирски делви.
По време на нападение на манастира от сарацините светата икона била хвърлена от тях в кладенец, намиращ се близо до обителта, и след известно време била намерена там по указание на роднини на един от същите сарацини, наказан със слепота за дързостта и безумието си. А именно този нещастен неверник в безумното си презрение към християнската светиня искал да насече иконата на дребни парчета, но заради безсмислената си дързост веднага бил лишен от зрение. Иконата била хвърлена от варварите в кладенеца и останала там 80 години. Когато настъпил смъртният час на този варварин, в предсмъртните си мъки той се разкаял за безумието си и признал, че справедливо е наказан за него от Божията Майка. Надявайки се да получи облекчение на участта си, той заповядал на домашните си след смъртта му непременно да отидат на Света Гора и да открият там тази икона на Божията Майка, скрита от него и от другарите му в кладенеца. Роднините на разкаялия се неверник изпълнили заповедта му. След смъртта му те отишли на Света Гора и посочили мястото, където била хвърлена тази светиня. След това тя била извадена с чест от кладенеца.
Такова е преданието за тази чудотворна икона, която се съхранява в Пантократорския манастир.
                   



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4633965
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031