Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2017 19:57 - ПРОПОВЕД В ДЕНЯ НА ЦЪРКОВНАТА НОВА ГОДИНА - 1септември
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 830 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2017 20:00


image

 Протойерей Йоан Кудряв


цев
image

В името на Отца и Сина и Светия Дух! В Евангелието от Йоан Богослов Господ казва за Себе Си: „Аз съм алфата и омегата, началото и краят”. Тези думи най-подхождат за празнуването на църковната нова година. Днес е началото на църковната година, когато ние благодарим на Бога за изминалата година и просим Божието благословение за предстоящата година.

В историята на човечеството много пъти са се сменяли календарите, сменяли се и датите на началото на годината, сменяли се и летоброенията. И сега нашият граждански календар не съответства на църковния, започвайки от януари. Но, така или иначе, все едно целият ни живот, неговата периодичност, цикличност, обикновено започва от септември – това е началото на учебната година за нашите деца, това е краят на отпуските. Започва нов период, може да се каже, нова епоха от нашето съществуване. И неслучайно, именно през септември, ние молим Бога да благослови настъпващата година, да ни укрепи, а най-важното, да ни даде Божията благодат

В днешното Евангелие ние чухме как Господ, влизайки в една от синагогите, чел думите на пророк Исаия: „Дух Господен е върху Мене; затова Ме помаза да благовестя на бедните, прати Ме да лекувам ония, които имат сърца съкрушени, да проповядвам на пленените освобождение, на слепите прогледване, да пусна на свобода измъчените”. Ето, от какво се нуждае днес човек, особено, когато започва нов период от време – нуждае се от Божията благодат. „Без Мене не може да вършите нищо” - казва Господ. Без Божията благодат, без силата Божия е невъзможно за човека да направи нито една крачка. Днес ние с вас трябва да се замислим как да получим Божията благодат. Да се замислим как да изминем предстоящата ни година съгласно с Божията воля, съгласно с нашата съвест, съгласно с това - да обичаме нашите ближни и никого да не огорчим.

Ние с вас всички сме хора много заети. Имаме множество дела, множество грижи. И даже в храма, понякога, прониква този дух на многогрижието, когато изглежда, че успехът в храма зависи от това как работи църковната лавка, как се трудят дежурните в храма, как работят останалите служители в храма. Това изкушение ни преследва даже в църквата. Но, всъщност успехът или неуспехът на някакво дело зависи от Божието благословение, от Божията благодат. И в храма, ако искаме храмът да бъде пълен с живот, ние трябва преди всичко да се молим на Бога, изпросвайки тази благодат. И в семейството, ако искаме семейството да бъде благополучно, щастливо, да няма никаква нужда за нищо, децата да бъдат здрави и духовно, и физически, ние също трябва да просим благословение и Божията благодат и да не жалим за това никакво време, защото това е най-важното.

Колко често ние се укоряваме, разстройваме се, униваме, защото много време е похабено напразно. Колко често ние униваме, виждайки, че при всички наши усилия нашите деца не слушат. При всички наши старания нищо не се получава. И, нали, това става само поради една причина – ние не се молим на Бога, а се надяваме на себе си, надяваме се, че всичко ще направим сами. И в това е нашата съдбовна грешка.

Господ ни казва днес, че Той е източникът на благодатта Божия, за да отидем при Бога и да приведем към Бога нашите деца, та настъпващата година да стане за нас година на молитва, година на покаяние, година на изпълнение на Божиите заповеди. И тогава всичко останало ще ни се придаде: и благополучие, и здраве, и работа, и успехи в нашите дела.

Да ни дава Бог никога да не забравяме за това, да не се огъваме пред трудностите, да не се самоизмамваме, че без Бога можем да направим нещо и нещо да спечелим!

Желая на всички вас Божията помощ, твърдост на духовните и телесни сили, и здраве!

Господ и Божията Майка да ви пазят! Спаси Господи!

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

 




Гласувай:
0



1. sourteardrop - "ПОМНЕТЕ ! " ПО-ЧЕСТО СЕ ПРЕКРЪСТВАЙТЕ!
02.09.2017 19:58
По-често се прекръствайте.
Помнете: кръстът се издига и чиновете на въздушните
духове падат.
“Господи, за нас Твоят кръст е оръжие против дявола”.

За мое прискърбие, видях, че някои просто махат
с ръка, без дори да докосват челото и раменете.
Това направо е издевателство на кръстния знак.
Спомнете си какво е казал преподобни Серафим за правилния кръстен знак.
Прочетете това негово наставление.
Чеда мои, ето как трябва да се прекръствате - с молитва, която е призив към Пресветата Троица.

Казваме:

В името на Отца, събирайки трите пръста заедно,
показвайки с това, че Господ е един в три лица.
Като допираме със събраните три пръста челото, ние освещаваме разума си, възнасяйки се чрез молитвата към Бог-Отец, Вседържителя, Твореца на Ангелите, небето, земята, хората, Твореца на всичко видимо и невидимо.
И след това, като докосваме със същите пръсти долната част на гърдите, ние поменаваме всички мъки на пострадалия за нас Спасител, разпятието на нашия Изкупител, на единородния Син, роден от Отца, несътворен.
И освещаваме сърцето си и всичките си чувства, като ги възнасяме към земния живот на Спасителя, слязъл от небесата и въплътил се заради нас и заради нашето спасение, и казваме: и Сина.
След това, като издигаме пръстите към раменете, казваме:
и Светия Дух. Молим третото лице на Пресветата Троица да не ни оставя, да освети волята ни и милостиво да ни помогне; да насочи всичките ни сили, всичките
ни действия към това, да придобием Светия Дух в сърцата си.

И накрая смирено, благоговейно, със страх Божи и надежда и с дълбока любов към Пресветата Троица завършваме тази молитва, като казваме: Амин,
тоест: “наистина, да бъде така”.

Тази молитва завинаги е съединена с кръста.
Замислете се над това.

Много пъти съм чувствал с болка, че мнозина произнасят тази велика молитва съвсем механично, сякаш не е молитва, а е нещо, което е прието да се казва преди началото на молитвословие. Никога не постъпвайте
така.
Това е грях.
----------------------
Старецът Захария
(1860-1936)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4633132
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031