Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2017 19:43 - една дискусия за ползите и вредите от социалните мрежи и "висенето в тях". струва си да се замислим
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.06.2017 01:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Васил Василев Здравейте!
През последните няколко години станаха много актуални виртуалните социални мрежи от типа на фейсбук.
Интересно ми е, какво мислите за тях, как ги намирате - полезни/вредни, предимства/недостатъци и т.н.?
Също така - как ви се струва, това ли е бъдещето и харесва ли Ви - не е ли път към планетарно зомбиране на човечеството и подготвянето му за ония времена или може да се ползва и за добро и проповед на християнските ценности? Къде са границите и разумното отношение към това нещо?
image

image

 И за добро и за лошо. Не мисля, че за средния българин вредите са повече от пускане на чалга тиви канал за фон в средностатистическо семейство. Все пак човек съзнателно избира приятелите си и посещава страници и сайтове според собствената си ценностна система. Т.е. страстите и немощите, които са му присъщи в реала неминуемо ще бъдат пренасяни и във виртуала. Кое е по-гадно - падналите задръжки на полупияни хора в чалготека или арогантното им общуване в нета? Според мен хората пренасят общуването си от едната в другата среда, т.е. възможно е приятелства създадени във виртуалното пространство да се развият и в реалния живот и обратното. Мисля, че повечето хора поддържат един проектиран образ за себе си във виртуалната среда, който не е едно към едно с реалния човек, т.е. дори това лично пространство /фейсбук/ е по-скоро пространство за ролеви игри, също както е в социума, извън семейството. Виртуалната среда е едно удължение на света но в никакъв случай не е огледало - реално отражение на личността, а по-скоро скица, наброски, щрихи, етюди от битието. Аз в реалността по професия съм учителка и като класна съм приела приятелството на част от учениците си. Тъй като в светското училище социалната ми роля е строго дефинирана, те се докосват до битието ми на обикновена православна християнка в личното ми пространство във виртуала и със сигурност представата им за мен се променя. Общуват с един и същи човек но вече темите за разговор се променят и вероятно взаимното разбиране също. Но все пак си оставам учителката и класната, което са си социални роли. Няма как да имам чисто приятелски взаимоотношения и мисля, че това е част от живота. Моят клас току що завърши 12 клас и мога да кажа, че класната си остава класна завинаги. Въобще не мога да изляза от социалната роля спрямо тези деца, независимо в коя среда съм.image

image

ov and 20 others Comments image Veselka Getsova Не трябва да забравяме,че реалният живот е за предпочитане. Много често хората влизат в Интернет мрежата,за да се видят със своите приятели и със своето семейство,които са на другият край на света.   image Veselka Getsova Да научават полезна информация,новини,реклами ,нови книги,филми,слушане на музика. Всяко нещо е хубаво,когато е с мярка.
  image Васил Василев Въпросът ми беше виждате ли негативи в социалните мрежи, те повече ли са от плюсовете, ако да - ползвате ли ги, колко често, защо? Ако имате дете, за какво бихте го насърчавали - за виртуално или реално общуване и т.н.?
  image Николай Чулев replied · 1 Reply image Veselka Getsova За реално общуване,разбира се. Затова и написах по-горе,че реалният живот е за предпочитане.   image Veselka Getsova Минусите в социалната мрежа са много,защото не знаем човекът от другият край на мрежата колко искрен е с това,което казва и което публикува. Всеки човек трябва да е предпазлив и най-вече ние родителите за своите деца. Много често чуваме за неприятни инциденти. И това трябва да ни държи нащрек. Все пак не живеем в свят на ангели и на добри феи.
    Mariana Strumenlieva Опасностите и изкушенията са на всяка крачка.
  image Нина Колева Отче, на вярващите им е нужно да ги съветват и даже и тук. Госпожата по-горе е писала за общия смисъл на мрежата. Там, наистина има блуд и безобразия. Но при вас това го няма. Колко пастири са писали писма. Да оставим ли демоните да се вихряг, а ние да спазваме някакво самочинно приличие?   image Mariana Strumenlieva replied · 1 Reply image Lubo Atanasov Социалните мрежи в интернет създават илюзия за жива връзка. Така изгубваме способността да общуваме с живи хора. Дявол от гръцки diavolos означава "разделител". Това е обратното на symvolos - съединяване на различни природи (човешка и божествена), а чрез това на хората едни с други и с Бога.
Социалните мрежи са опит за подмяна на живите връзки с виртуална хипноза. 
Знам, че звучи отвлечено, но помислете за минута...
  image Robert Chaplikov Отче Василие, зависи от ползващия социалната мрежа.   image Нина Колева Досега не съм видяла, човек с атрофия към реалното общуване. Даже напротив - реално общуващите притежават пълен комплект човешки немощи. И гняв и себелюбие и идоло - поклонство.   image Симеон Петров Може да се използва и за добро,но вредите са повече.   image Ivan Ivanov Металният нож е по-опасен от дървения нож.   image Емилия Георгиева replied · 6 Replies · 4 hrs image Evlogi Notev Всичко е подготовка за идните времена и събития, а в тях къде е лошото, лошото е преди тях. После едва ли нещо в света може да се случва без Бог да го е позволил, същото е и с технологиите, както и фейса, едва ли има нещо толкова полезно за истината,  мъдрите слова на старците, молитвите на молитвениците, копирането на постовете и техните лайкове и думички да бъде, амин, всичко това е общение с Бог, е, тук е и противника ни, лъжица, но какво от това, дори бих казал тук е за да служи на истината колкото и да не му е по кеф, защото тук са всички и верни Богу и неверни и умни и глупави, и слепи и глухи и прогледнали, а пък така по- лесно се достига до истината когато човек се среща с едното и другото в хиляди варианти, поставя си го на кантарчето, неговото сърце и приема с убеденост истината, та ползата е безспорна и не си е дошла ей така от някъде си, отново по Бога е тук!  Амин!   image Neda Dimanova Как иначе щяхме да Ви знаем , Отче ?   image Огнян Георгиев ще трябва да ти пиша цял лист само ме нервират шльокавиците на тех ще кажа хора коментирайте на кирилица нали се пишете българи
  image Elka Vasileva-Filcheva И за добро и за лошо. Не мисля, че за средния българин вредите са повече от пускане на чалга тиви канал за фон в средностатистическо семейство. Все пак човек съзнателно избира приятелите си и посещава страници и сайтове според собствената си ценностна система. Т.е. страстите и немощите, които са му присъщи в реала неминуемо ще бъдат пренасяни и във виртуала. Кое е по-гадно - падналите задръжки на полупияни хора в чалготека или арогантното им общуване в нета? Според мен хората пренасят общуването си от едната в другата среда, т.е. възможно е приятелства създадени във виртуалното пространство да се развият и в реалния живот и обратното. Мисля, че повечето хора поддържат един проектиран образ за себе си във виртуалната среда, който не е едно към едно с реалния човек, т.е. дори това лично пространство /фейсбук/ е по-скоро пространство за ролеви игри, също както е в социума, извън семейството. Виртуалната среда е едно удължение на света но в никакъв случай не е огледало - реално отражение на личността, а по-скоро скица, наброски, щрихи, етюди от битието. Аз в реалността по професия съм учителка и като класна съм приела приятелството на част от учениците си. Тъй като в светското училище социалната ми роля е строго дефинирана, те се докосват до битието ми на обикновена православна християнка в личното ми пространство във виртуала и със сигурност представата им за мен се променя. Общуват с един и същи човек но вече темите за разговор се променят и вероятно взаимното разбиране също. Но все пак си оставам учителката и класната, което са си социални роли. Няма как да имам чисто приятелски взаимоотношения и мисля, че това е част от живота. Моят клас току що завърши 12 клас и мога да кажа, че класната си остава класна завинаги. Въобще не мога да изляза от социалната роля спрямо тези деца, независимо в коя среда съм.image
  image Даниела Караджинова Границата е много тънка,нещо като-: Кое е изкуство, или кич: .....  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4646965
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930