Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2017 04:28 - Какво не трябва да правим след Великден: пет грешки
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 2025 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
 
Макар и Светлата седмица вече да отмина, в украинския православен портал Pravlife.org попаднахме на едно интересно интервю за духовния живот на християнина в следпасхалните дни. Мислим, че всеки може да се поучи и да си направи една равносметка, за това как е прекарал Светлата седмица, спрямо петте урока, представeни от Андрей Музолф, преподавател в Киевските духовни школи:

- Андрей, вярно ли е, че през седмицата след Великден не може да се правят панихиди, да скърбим за починалите, тъй като става дума за една радостна седмица? Може ли през тези дни да се  ходи на гробищата и да се споменават починалите?

- През Светлата седмица Църквата не извършва такива заупокойни служби, като панихиди и литии, но в същото време не забранява да се споменават близки починали на Проскомидията и в частните домашни молитви. Тази практика се обяснява с факта, че цялата Пасхална седмица е посветена на най-важното събитие, което е станало в човешката история – Възкресението от мъртвите, на нашия Господ Иисус Христос. Благодарение на Възкресението на Спасителя, всеки от нас получава надеждата и за собственото си възкресение, възкресение  от духовната смърт, с други думи от властта на греха и дявола.

Ето защо никаква скръб (включително и скръбта за починали роднини) не бива да засенчва радостта по време на великденските дни. И дори ако някой през тези дни умре, погребението се извършва по специално Пасхално чинопоследование, в което няма нито едно тъжно песнопение, но де факто всички молитви са посветени на Възкръсналия Христос. По този начин всяка скръб в тези светли и радостни дни могат да бъдат израз на само едно – на нашето неверие в блажената задгробна участ на нашите починали близки, заради чиито спасението е умрял и възкръснал Самият Бог.

Ако искаме да помогнем по някакъв начин на починалите роднини, то през Светлата седмица ние не трябва да ходим на гробищата, а в църквата  да се молим за тях (както е споменато по-горе, молитвата за починалите на Проскомидията не се отменя. Освен това  молитвата на Проскомидията е най-важна, тъй като свещеникът по време на нея изважда частици от просфората за здраве и за починалите, след това  ги слага в Чашата с Кръвта на Христос, казвайки: „ Умий, Господи, греховете на тук поменатите...”). Традицията да се ходи на гробището на Великден идва от времето, когато атеистичната  съветска власт  затвори повечето от храмовете и манастирите, и хората имаха възможност да се молят на Бога само на едно специално свято място - на гробището.

- Може ли да се извъшва венчавка през Светлата седмица?

- Съгласно практиката  Св. Православната Църква през Светлата  седмицата не се извършва тайнството Венчание. Както бе споменато по-горе, пасхалните дни символизират специална духовна радост на Възкръсналия Христос, и затова венчавките започват да се извършват от неделята след Великден.

- Необходимо ли да пости преди причастие  през тази седмица? Как да се подготвим за това?

- Поради това, че през Светлата седмица не се пости, тези, които желаят да причастят, могат разбира се, само след изповед (това зависи и от духовния отец -бел. ред.), но без да се спазват обичайния тридневен пост преди вземане на Св. Причастие. Единственото условие, което остава непроменено, е човек да не яде или пие след полунощ (с изключение на специални медицински предписания).

Още едно правило относно подготовката за причастие през Светлата седмица е, че вместо обичайните канони и последованието за Св. Причастие  се четат  специални молитви от  Пасхалния канон и Пасхалните часове. Четенето на молитви преди Св. Причастие (те се намират в Молитвеника след последованието за Св. Причастие), по традиция остават непроменени.

- Редно ли да поздравяваме невярващите хора с пасхалния поздрав „Христос воскресе!”?

- Поздравът „Христос воскресе!” не е някакъв вид почит към традицията, а преди всичко израз на нашата вяра. Произнасяйки тези думи, ние изразяваме нашата вяра в това, че нашия Господ Иисус Христос умря за нас, но също така и възкръсна „за нашето спасение”. Затова ние отговораме с възгласа: „Воистину воскресе!” Ако надникнем в историята на Църквата, ще видим, че  именно с думите „Христос възкръсна!”, с израза на тази пасхална  радост започна проповедта на  християнството по целия свят.

Един християнски мислител казва: „Невероятно, но именно един празен ковчег стана люлка на християнството”. Възкресението на Христос се превърна в нова отправна точка в историята на човечеството.  И затова всеки християнин се чувства длъжен да сподели радостта на Възкръсналия Бог с всички. Въз основа на това,  изобщо не е излишно да общуваме с всички хора с думите на  пасхалната радост, особено с невярващите.

- Какво трябва да се чете вместо традиционните сутрешни и вечерни молитви?

- През Светлата  седмица обичайните сутрешни и вечерни молитви се заменят от споменати по-рано Пасхалните часове. Те са много по-кратки, отколкото сутрешното и вечерното правило, и не съдържат молитви с  покаен характер, а изразяват само радостта от великото събитие на Възкресението.

С Андрей Музолф разговаря Наталия Горошкова.

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: http://pravlife.org/content/che




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4650910
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930