Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2016 16:32 - ЧУДОТВОРНА ИКОНА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА "РАДОСТ НА ВСИЧКИ СКЪРБЯЩИ" / ВСЕХ СКОРБЯЩИХ РАДОСТЬ/
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 1339 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

Празникът на иконата е на 24 октомври 
-------------------------------
Какво утешение има още в самото име на тази икона! 
То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде, където се чуват 
стоновете на страдащи хора. 
Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието
дава минути на утеха и небесна радост. 
Вярата на хората в милосърдието на Божията Майка към човешкия род,породила обичай да се изобразява Света Богородица съобразно думите в молитвата: "О,Пресвета Владичице Богородице, Ти си по-висша от всички ангели и архангели и по-почитана от всички твари. 

Помощница си на обидените, надежда на безнадеждните,застъпница на обидените, утеха на печалните, хранителна на гладните, одежда на голите,изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и застъпничество на всички християни." 
Затова Света Богородица се изписва в цял ръст, понякога с Младенеца в ръце,както е на московския първообраз, обкръжена от страдащи хора - голи, болни, гладни...
Около тези страдащи често се изобразяват Ангели, пратени от Владичицата за утеха на човешките страдания. 
Ангелите сочат към Света Богородица. Нея рисуват на тези икони или в слава, с корона на главата и с царски дрехи, или обикновени за времето на земния й живот дрехи и с бяла кърпа на главата.
В Москва през 1688 г. се извършило първото чудо от една икона "Всех скорбящих радость" над болната Евфимия, сестра на московския и всерусийски патриарх Йоаким.
Храмът "Преображение Господне" с чудотворната икона се намира на ул."Ордьшке" в гр.Москва. Жената много страдала от рана на ребрата. Раната била толкова дълбока, че се виждали вътрешностите й. Болната очаквала смъртта, но не губела надежда за Божията помощ. Веднъж с голяма вяра се обърнала с молба към Пресвета Богородица:
"Чуй ме, всемилостива Владичице, целият свят с тебе се хвали и всички приемат неоскъдняващите ти милости. Аз съм достойна за наказание заради беззаконията си,но не ме наказвай. Погледни страданието ми и ме помилвай."
Болната чула глас:
-Евфимия, защо не търсиш помощ при общата за всички
Целителка?
-Къде да намеря тази Целителка? - запитала тя.
-В храма на Преображението на моя Син има икона "Всех
скорбящих радост". 
Викни в къщи свещеник с иконата да направи водосвет и ще оздравееш. 
Тогава не забравяй моята милост за тебе и разказвай 
това за прослава на моето име.
На 24 октомври Евфимия изпълнила нареждането на Света Богородица и оздравяла.
Затова на този ден е установен празникът на иконата. Има написан и акатист за иконата.
В чест на тази икона са издигнати храмове и манастири. През XIX век в Москва издигнали храм "Всех скорбящих радост". В него била положена иконата, богато украсена с венец от скъпоценни камъни, бисери и елмази.
Като се избавихме от вечната смърт чрез благодатта на родения от Тебе Христос,наш Бог и чрез Твоето Майчинско пред Него ходатайство, ние, Твоите раби, благодарствени
и победни песни пеем на Тебе, победоносния вожд.
Като имаш непобедима сила, освободи от всякакви беди и скръбни обстоятелства нас, пеещите: Радвай се, благодатна Богородице Дево, Радост на всички скърбящи.
Съществуват чудотворни копия на древната икона "Веех скорбящих радость" - "Радост на всички скърбящи"

....................................................................................................................
През 1688 г., по време на царуването в Русия на Иоан и Петър, родната сестра на патриарх Иоаким, Евтимия, живееща в Москва, толкова много страдала от рана в хълбока, че дори се виждали вътрешностите и. Тя лежала на легло и дори нямала сили да се повдигне без помощ от други. Търпяла мъчителна болка, която често я довеждала до загубване на съзнание. Нещастната болна единствено се укрепявала духом с молитва и въпреки наглед безнадеждното си положение, твърдо се надявала да получи облекчение. И действително, тази вяра спасила болната.
Веднъж Евтимия се събудила рано на сутринта, дълго и усърдно се молела с Иисусовата молитва, а след това с помощта на тези, които се грижели за нея, се повдигнала малко на постелята и със сълзи се обърнала към Небесната Царица:
- О, Всемилостива Владичице моя, Богородице! - казвала тя в молитвата си. - Чуй мен, немощната и ме помилвай в скръбта ми, защото вече съм на смъртно легло. Целият свят има Теб за Закрилница и всички приемат Твоите неоскъдняващи милости, само аз единствена съм лишена от тази Твоя благодат и, разбира се, получавам достойно наказание за моите безмерни беззакония и грехове. Но Ти, Всемилосърдна Дево, не с ярост, нито с гняв ме наказвай, но погледни добросърдечно на тази моя тежка немощ и ме помилвай!
Дълго и усърдно се молила болната и Пресветата Владичица изпълнила прошението и. По време на молитвата си Евтимия дошла сякаш в изстъпление и чула глас:
- Евтимия! Ти така дълго страдаш. Защо не прибягваш към Целителката на всички?
- А къде бих могла да намеря такава целителка? - с изумление отвърнала Евтимия.
- В храма на Преображението на Моя Син - отвърнал невидимият глас - е Моят образ, наричан "Радост на всички скърбящи". Той стои от лявата страна, където обикновено застават жените. Повикай свещеника на църквата заедно с този образ, и когато той отслужи молебен с водосвет, ти ще получиш изцеление от своята болест. А когато оздравееш, не забравяй Моето милосърдие към теб и разказвай за него на другите - за прослава на Моя Син Иисус Христос и на Моето име.
При тези думи Евтимия видяла сякаш дяконски орар, разгърнат пред нея и сочещ и храма "Преображение Господне". Когато дошла на себе си, тя узнала от близките си, че действително в тази църква има икона на Божията Майка "Радост на всички скърбящи". Тогава помолила да я донесат при нея в дома и и да бъде отслужен молебен. Скоро молбата и била изпълнена и след усърдна молитва пред св. икона Евтимия оздравяла.
В памет на това чудотворно изцеление (станало на 24 октомври) е установен празникът в чест на св. икона на Божията Майка "Радост на всички скърбящи", на 24 октомври. И от това време, както свидетелства съставителят на сказанието за първото чудо от св. икона, "онези, които идват с вяра, приемат неоскъдняващо изцеление: слепите проглеждат, немите проговарят, глухите започват да чуват, разслабените закрепват и онеправданите получават закрила, бесноватите приемат здрав разум, неплодните жени се освобождават от неплодството, кърмачетата и децата получават здраве. Чрез осеняване с този чудотворен образ се премахват всякакви недъзи - различни очни болести, страхования и различни привидения - и хората получават помощ във всички свои скърби. Затова този свят образ справедливо е наречен "Радост на всички скърбящи".
www.manastir.narod.ru
(Чети-минеи – Св. димитрий Ростовски)






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4650465
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930