Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2016 05:01 - Патриарх Неофит: Живеем във времена на подменени ценности
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 873 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  image
Все по-бързо се променя човекът, рушат се ценностите, констатира патриарх Неофит  

Здравата основа на традиционното разбиране за "добро" и "зло", "добродетел" и "грях" се разклащат под напора на всевъзможни модерни либерални идеи. Това е заявил в словото си българският патриарх Неофит, който участва в IX междуправославна среща на тема "Фундаментализмът-вярност към традицията или модернизъм", съобщи БНР.

Срещата е в Благоевград, Неврокопската епархия на Българската православна църква. В нея участват над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от всички православни страни.

Патриарх Неофит благослови участниците в ІХ междуправославна среща. "Приветствам усилията на всички Ви чрез организирането на подобни научни форум да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, коитоотклоняват хората от истината и погубват душите им, като припомняте, кое е Словото на живия Бог и коя е Църквата, която ги води към спасение. Бог ни е дал да живеем във време, в което не само с бързи темпове се изменя света, но се променя и самият човек, разрушава се онази система от ценности, която е спасила живота ни през последните векове", каза Негово светейшество патриарх Неофит.

Приветствие отправи и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

По време на срещата кметът Атанас Камбитов благодари за гласуваното доверие, форумът да се проведе именно в Благоевград. "Няма как да не сме ангажирани с темата, свързана с фундаментализма. Това не е проблем само на религията, това е проблем на културата, на политиката, на образованието. Това е проблем на живота, защото фундаменталист можеш да бъдеш във всяко отношение. Смятам, че проблемът се корени в липсата на правила в съвременното общество. Повечето хора не са доволни от това, което имат, искат това, което нямат, не знаят как да го постигнат, а в същия момент им бива внушавано, че им се полага", каза Камбитов. Той използва случая да поздрави и всички българи по повод 108 години от обявяването на Независимостта на България, което чествахме в четвъртък, 22 септември.

Срещите на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове са ежегодни. Те се провеждат в различни страни. За трети път форумът се провежда в България. Един от учредителите на тази инициатива е покойният Неврокопски митрополит Натанаил.

IX международна среща на православните центрове, за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове ще бъде закрита с отслужване на Света Литургия в неделя 25 септември в черквата „Въведения „Богородично“ в Благоевград.


image

Патриарх Неофит: Традиционните ценности са подложени на съмнение

Живеем в трудни времена, когато сякаш самите основи на света около нас се разклащат, казва в обръщението си за Великден патриарх Неофит.

Нравствени ценности, които векове наред са били ясен ориентир за хората, крепило на морала и спойка в обществото лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне, казва в обръщението си към българския народ за Великден патриарх Неофит, цитиран от отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ. 

Представите за добро и зло, справедливо и несправедливо, редно и нередно се подменят, а казано е: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина!" /Ис. 5:20/. 

И в тази обстановка на ценностна дезориентация, вълни от мигранти с различни вярвания, светоглед и традиции прииждат и ни поставят пред нови изпитания, посочва в обръщението си Негово светейшество, цитирано от БТА.

Патриарх Неофит отбелязва, че Благата вест за Христовото Възкресение е призив към всички нас да бъдем свидетели пред света за Евангелската Истина и вестители за неотпадащата, жертвена Христова любов, която побеждава злото и смъртта. 

Господ ни призовава: "Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец" /Мат. 5:16/. 

Негово светейшество пожелава нека Възкръсналият Спасител да просвети умовете и сърцата ни, да ни помага да преодоляваме трудностите и изпитанията, да даде на всички вярващи в Неговото Възкресение крепки душевни и телесни сили, непоколебима вяра и преизобилна любов, та всеки, който е в неведение, в отчаяние, в страдание, като види добрите ни дела и усети мира и топлината в сърцата ни, да се изпълни с радост и надежда. 

Та на нашия поздрав: Христос възкръсна, да отвърне възторжено: Наистина възкръсна, пожелава патриарх Неофит.

image
Живеем в трудни времена, в които сякаш самите основи на света около нас се разклащат. Нравствени ценности, които векове наред са били ясен ориентир за хората, крепило на морала и спойка в обществото, лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне. Това казва в обръщението си към народа патриарх Неофит за Великден.

 

За първи път той извърши ритуала „умиване на нозете”. Според Библията на този ден Христос измива краката на неговите апостоли и установява Светите тайнства.



Гласувай:
0



1. sourteardrop - В Благоевград започна Деветата международна среща на православните центрове
24.09.2016 05:01
Автор: Иван Близнаков
В зала “22 септември“ в Благоевград започна Деветата международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове с основна тема “Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм?“. На срещата присъства и Негово светейшество българският патриарх Неофит, който поздрави участващите висши духовници от България, Гърция и Русия. Срещата се ръководи от гръцкия Карпасийски епископ Хризостон. Неврокопският митрополит Серафим, главен организатор на форума заедно с община Благоевград, подчерта значимостта на проблема, на който ще бъдат посветени дискусиите от днес до неделя. Кметът на община Благоевград поздрави участниците в международната среща на православните центрове и изказа своята позиция за фундаментализма, на когото са посветени четиридневните дебати.
цитирай
2. sourteardrop - Неврокопската епархия е домакин на междуправославна среща
24.09.2016 05:02
Неврокопската епархия на Българската православна църква е домакин на провеждащата се в Благоевград междуправославна среща на тема "Фундаментализмът-вярност към традицията или модернизъм".

Патриарх Неофит е заявил в словото си, че здравата основа на традиционното разбиране за "добро" и "зло", "добродетел" и "грях" се разклащат под напора на всевъзможни модерни либерални идеи. Над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от всички православни страни участват в редовната годишна среща, която ще продължи до 25 септември.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4633479
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031