Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2016 13:24 - СВ.ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИЦА ПАРАСКЕВА РИМСКА ЧЕСТВА СЕ НА 26 ЮЛИ
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 431 Коментари: 0 Гласове:
1



image
-----------------
Света преподобномъченица Параскева живяла 
в околностите на древния град Рим
при управлението на император Антонин.
Тя била единствената дъщеря на родителите си и се упражнявала в изучаването на Свещеното Писание. Когато родителите ѝ починали, тя раздала имуществото си на бедните, приела монашество и подражавайки на светите апостоли, започнала да обикаля и да проповядва за Христа, при което обърнала много езичници към истинската вяра.

image

Затова иудеите я наклеветили пред императора, който заповядал да я заведат при него и след като тя не обърнала внимание нито на убеждаванията, нито на заплахите, и не пожелала да се отрече от Христа, заповядал първо да надянат на главата ѝ нажежен шлем, а след това да я хвърлят в меден котел, напълнен със силно кипящо масло и катран, но светата по чудесен начин останала невредима от всичко това и като извършила чудо, обърнала към вярата в Христа император Антонин и тези, които били с него.

Пусната след това на свобода, света Параскева се отправила от Рим към други градове и навсякъде проповядвала за Христа. Като пристигнала в един град, в който царувал някой си Асклипий, тя била заведена при него. Като се убедил, че тя няма да промени мислите си, царят заповядал да я отведат извън града при една живееща в пещера и хвърляща всички в ужас огромна змия, за да я погуби, но тя направила кръстен знак и от това змията се разкъсала на две части. След това Асклипий и тези, които били с него, повярвали в Христа.

Пусната отново, светицата започнала да обикаля по всички градове и страни и да проповядва Христовата вяра. Като пристигнала в един град, в който царувал друг цар на име Тарасий, тя била заведена при него на съд и започнала да проповядва за Христа. Тогава той я подложил на многобройни и жестоки мъчения, но като не можал да я застави да се отрече от Христа, заповядал да отсекат с меч честната ѝ глава.

Мощите на Света Параскева Римлянка по-късно били пренесени в Цариград. Но частици от мощите на Света Параскева Римлянка се съхраняват на много места:
В манастира „Свети Петър” в Атина, заедно с мощите на Свети Рафаел, Света Ирина и Свети Николай. Всеки петък след вечерната служба, мощите се изнасят за поклонение.
В манастира Кутлумуш и в манастира Дионисиат на Атон.
В манастира Свети пророк Илия в Тира също се съхраняват частици от Светите мощи.
Свети мощи се съхраняват и в Грийнлейн, Ню Йорк, САЩ, заедно с тези на Свети вмч. Пантелеймон. Там има извор с лековита вода.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

http://www.pravoslavieto.com/…/07.26_sv_Paraskeva_Rimljanka…

*В синаксара на Никодим, където повестта за преподобномъченица Параскева е изложена подробно, за това чудо се казва следното. Хвърлена в котел с кипящо масло и катран и останала невредима, светицата нарочно опръскала с капки от нажежената течност очите на любопитния император Антонин и го ослепила, а после по негова молба му възвърнала загубеното зрение.

* Годината на смъртта на света мъченица Параскева е неизвестна. Поклонникът Антоний видял мощите ѝ в Константинопол през 1200 година, а църквата ѝ съществува там и досега. Тя се намира на лявата страна на Златния Рог в местността Хаскьой.

image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4632555
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031