Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2015 17:12 - Икона на Божията майка - Смегчаване на злите сърца
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.08.2015 17:15


image
Света Богородица "Смекчаване на зли сърца"

ЧЕСТВА СЕ И НА 13 АВГУСТ
/защитава от чуждата нетърпимост;от нашия гняв;
при раздори в семейството; за подобряване на отношението и всичко, за което се помолим с вяра и е Богоугодно/ /

Иконата "Смекчаване на злите сърца" напомня на хората за спасителната за душата необходимост от милосърдие и търпимост, а в противен случай проявлението на недобрите чувства, като стрели пронизват гърдите на Божията Майка. Много семейства, в които съпружеските отношения са проблемни прибягват към молитва пред тази икона, и в дома се връща спокойствието и разбирателството.
------------------------
Иконата "Смекчаване на злите сърца" е една от най-необходимите в днешното немилосърдно време. Молитвата пред нея защитава от чуждата нетърпимост към нас, от нашия собствен гняв и раздразнение, които не са най-добрите качества на човешката натура и в по-малка или по-голяма степен присъстват у всеки от нас. Също така пред този образ на Богородица може да се моли за защита в случаите, когато избухне всякаква вражда - семейна, съседска. И когато започнат да враждуват цели държави, прибягват към иконата "Смекчаване на злите сърца" с молба за защита от нападения, с надежда Нейните молитви към Сина и да доведат до смекчаване на злите сърца.
--------------------

Името на иконата - "Смекчаване на злите сърца" говори за какво помага тя: молитвата пред тази икона помага в случаите на раздори между хора и цели държави. Божията Майка помага да утихне недрожелюбието, помага да се помирят тези, които са били в спор от дълго време. Образът на Божията Майка с гърди, пронизани от стрели е един от най-емоционално изразителните в богородичната живопис. Тя помага да се увеличи състраданието и милосърдието, способно да "смекчи злите сърца", защото всички раздори, всички човешки пороци и тяхното проявление като стрели пронизват сърцето на нашата Небесна Майка.
Молитвата пред тази иконаз а също и пред иконата "Семистрелна" помага да се подобрят неблагоприятните отношения в семейството, между роднини, близки, съпрузи, а също така между родители и деца.
Има и копия на тази икона, които притежават чудотворни свойства и молитвата пред тях помага да се изцелят душевни и телесни заболявания.
--------------------------
Молитва
--------------------
О, многоскръбна Майко Божия,
Ти, Която превъзхождаш всички земни дъщери със Своята чистота и с множеството страдания, понесени от Тебе на земята!
Приеми нашите многоскръбни въздишки и ни запази под покрова на Твоята милост. Нямаме друго прибеждище и друга усърдна ходатайка освен Теб.
Но понеже имаш дръзновние пред Родения от Теб, помогни ни и ни спаси с Твоите молитви, та безпрепятствено да достигнем Царството Небесно и да възпяваме там с всички светии Единия Бог в Троица сега и всякога, и във вечните векове!
Амин!
-------
Преблага моя Царице, надеждо моя Богородице, Закрилнице на сираците и Застъпнице на странниците. Радост на скърбящите и Покровителка на угнетяваните! Ти виждаш моята беда, Ти виждаш моята скръб. Помогни ми, понеже съм немощен: упъти ме, понеже съм странник. Ти знаеш моята неволя - избави ме, както Ти искаш. Защото нямам друга Помощница, ни Застъпница, ни блага Утешителка, освен Теб, о, Божия Майко. Запази ме и ме покрий во веки веков.
Амин!-
---------------------
Тропар
------------------------
Смекчи нашите зли сърца, Пресвета Богородице, премахни нападенията над тези, които ни ненавиждат, и избави душите ни от всякакво угнетение. Гледайки Твоят свят образ, ние се умиляваме на милосърдието Ти към нас, благоговеем пред понесените от Тебе страдания и целуваме Твоите рани, като се ужаяваме от нашите грехове, които подобно на стрели нараняват душата Ти. Не допускай, о Милосърдна Майко, да погинем в ожесточение на сърцето си или от жестокосърдечието на нашите ближни, защото Ти наистина имаш дар да смекчаваш злите сърца.
-----------------------
История на иконата
--------------------------
На тази икона символично е изобразено пророчеството на св. Симеон Богоприемец за скръбта на Божията Майка при кръстните страдания на Нейния Син, Господ Иисус Христос. В Евангелието се разказва, че 40 дни след Христовото рождение Богомладенецът бил занесен от Пресв.Богородица и св.Йосиф Обручник в Йерусалимския храм, за да бъде представен пред Господа според изискването на Моисеевия закон, там ги посрещнал праведният старец Симеон, комуто било предсказано от Светия Дух, че няма да умре, докато не види Христос - очаквания Спасител на света. Като взел Богомладенеца на ръце св.Симеон пророкувал за Него, а на Св.Богородица казал следните думи:"И на Самата Тебе, меч ще прониже душата ". С тях той предрекъл страшните сърдецни страдания, които щели да пронижат сърцето на Светата Дева при кръстната смърт на Нейния Божествен Син. Седемте меча върху иконата символизират именно тези страдания. Затова тя е наречена "Симеоново пророчество". Иконата на страдащата Божия Майка има такава затрогваща сила, че е получила названието "Смекчаване на злите сърца".
От този иконографски тип е и иконата "Седмострелна", върху която разположението на мечовете е по-различно. В древността двете чудотворни икони са се чествали поотделно, но днес празнуването им е обединено.
Първото прославяне на иконата се случило във Вологодска област. Руски селянин боледувал дълго. Веднъж на сън видял непозната икона на Божията Майка и чул глас, който му казал да я намери на камбанарията в храма"Св.Йоан Богослов" и да се помоли пред нея. Селянинът сторил това и открил иконата до стълбата. Тя била толкова потъмняла, че звънарите, вземайки я за обикновена дъска стъпвали по нея. Но щом я почистили и отслужили молебен, болният оздравял. Забележително чудо станало и през 1830 г. По време на епидемия от холера жителите на гр.Вологда направили литийно шествие с чудотворната икона "Седмострелна" и смъртоносната болест скоро се прекратила.
----------------------
Чудеса пред иконата
-----------------------
Мироточна икона "Смекчаване на злите сърца" на Божията Майка се намира в Москва. През юни 2008 г. иконата била донесена в Рязань. Свидетели разказват как лика на иконата бил покрит с благоуханно миро. По-рано през 2004 г. чудотворната икона била принесена в Толгската обител, и при служба от молебени, се разнесъл благоухаен аромат на миро в цялата църква. В периода, в който се намирала в обителта се случили чудотворни явления. Жена, чиято дъщеря посещавала сектата "Ново време" се обърнала към православната вяра.
"Поразителна история ми се случи и на мен с иконата на Богородица "Смекчаване на злите сърца", "- разказва авторката на проекта "Иконите на 21 век" Кристина Кондратева. Иконата била нарисувана от Юрий Кузнецов за една жена, по молба на дъщеря и. Иконата била поръчана за определена дата, но била нарисувана по-рано. Иконите си имат своя срок. Предадоха ми иконата, и понеже графикът ми беше много натоварен, и в продължение на два дни забравих да я погледна. И на третия ден си спомних. А настроението ми беше много унило. Отворих опаковката, погледнах иконата ...и от очите ми потече река от сълзи. С тях изчезна и цялата ми мъка. И ми стана толкова леко и светло на душата, че в този момент реших, че на мен също ми е нужна такава икона. Иконата сякаш ме гледа и ми казва: "Защо се чувстваш така?Не трябва". И не иска нищо, не укорява, а сякаш смекчава сърцето. А злобата, гнева и обидата си отиват. Остава само едно голямо спокойствие. В тази икона е казано всичко. Погледайте го, и всичко ще почуствате, и думите ще бъдат излишни.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4632578
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031