Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2015 06:20 - ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА СВЕТАТА ТРОИЦА
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Сърдечно поздравявам всички вас, скъпи отци, братя и сестри, с празника на Светата Троица. С този голям празник завършва периодът на Петдесетницата. От Пасха до този ден ние прославяхме Възкръсналия и възнесъл Се Господ. А днешният ден е посветен на възпоменание на най-важното събитие – създаването на Църквата. Господ дарувал Своя Дух на апостолите и чрез тях – на всички нас. Светият Дух пребивава в човешката история, в човешкия живот, в живота на всеки човек.

Някой, може би, ще попита: а в какво е Духът? Къде Той извършва Своето дело? Първият и, може би, най-важен отговор е: Той е в словото Божие. Евангелието, апостолските послания, всички тези велики текстове, на които се основава нашата вяра, били създадени, не защото апостолите били хора умни и образовани. Те повечето били прости хора, но Светият Дух действал в тях. Затова и това слово се нарича слово Божие, слово боговдъхновено, т. е. Този, Който вдъхнал сила в пишещите бил Сам Бог.

Именно затова е невъзможно да се изтреби словото Божие. Никакви човешки лукавства, никаква лъжлива логика, никакви лъжедоказателства, свързани с човешкото могъщество, било то могъществото на парите, на властта, на военната сила, не е способно не само да изтреби, но даже и да отслаби действието на словото Божие в хората. А то, подобно на двуостър меч (вж. Евр. 4:12), разделя душата, разделя сърцето, разделя разума, защото словото Божие е голямо предизвикателство за човека. В него се съдържат истини, които не може да се игнорират, в него се съдържат изисквания, които е невъзможно да не се изпълнят. Понеже ако тези изисквания не се изпълняват, животът на човека отива накриво - и личния, и семейния, и държавния, т. е. животът на цялото човешко семейство.

Слово Божието – това е присъствието на Самия Бог сред нас със силата на Светия Дух. Хората възприемат различно Словото Божие. Едни правят правилни изводи, други не правят никакви изводи въобще, а на трети им е скучно да четат това слово. За да действа словото Божие не са достатъчни човешките сили - нужна е силата на Светия Дух. И ние знаем, че това действие на Божествената енергия, действието на Светия Дух става в Църквата, в общината на вярващите хора. Когато ние всички заедно стоим около Божия престол и извършваме Божествената Евхаристия, причастяваме се с Тялото и Кръвта Христови, тогава със силата на Светия Дух ние ставаме участници в Тайната вечеря, а следователно, и във всичко това, което Бог в Христа е извършил за хората. И тогава словото Божие оживява в нашето съзнание, оплодотворява нашето сърце, ние започваме правилно да го разбираме и у нас се появяват сили да го изпълняваме.

Ако не беше слизането на Светия Дух и раждането на Църквата, тогава християнството би било само още едно интелектуално учение, още един извод на човешката философия. Но именно, защото словото на Христа Спасителя било не човешко, а Богочовешко, именно защото това Слово било предадено на хората, отново не посредством човешка сила, а чрез силата на Светия Дух, то и се усвоява, и устройва човешкия живот.

Бих желал още веднъж да поздравя всички вас с този празник и да призова всеки от нас задълбочено да чете словото Божие, да участва в Тайнствата на Църквата. Ето тогава заповедите може да се изпълняват – ще стигат и сили, и разбиране. Но ако заповедите бъдат поставени наравно с човешкия закон, с някаква записана инструкция, тогава никой не ще може да ги изпълнява, както не се изпълняват мнозинството човешки инструкции.

Господ е с нас чрез силата на Светия Дух. Господ Иисус Христос със силата на Светия Дух продължава Своето пребиваване сред нас в Църквата, която ние наричаме Негово Тяло. Нека благодатта на Светия Дух да вразумява всички нас, да ни укрепява и освобождава от всякакъв грях и всяка разрушаваща нашия живот човешка слабост. Сърдечно поздравявам всички вас с празника!

Московски и на цяла Русия патриарх Кирил

 

Превод: Прот. Йоан Карамихалев

Източник:    www.patriarchia.ru



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4648591
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930