Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2015 00:55 - Тайната на кръста
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 1910 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.01.2015 08:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
монахиня Валентина Друмева  
    Тайната на Кръста Престъпника осъждат на затвор, на принудителен труд и дори на смърт, за да се удовлетвори донякъде правдата по отношение на добрия обществен ред. А как да се удовлетвори неправдата от греха на цялото човечество! Това можел да стори само Бог. И по неизповедимата Божия любов към падналото човечество Кръстът Христов станал жертвеник, на който се извършила най-спасителната жертва на света.
С кръстна смърт в Римската империя наказвали само робите. Достатъчно било човек да се роди римски гражданин, за да бъде освободен от жестокото и позорно наказание независимо от степента на извършеното престъпление. Това, което римляните намирали недопустимо за техните съграждани, евреите го приложили на своя Месия.
Христос приел с велико смирение изкупителната кръстна смърт. На кръста Той разкрил славата и величи-
ето Си и кръстът станал победоносен знак на християни те. В центъра на великото спасително дело той се извисил с божествена светлина и пленителен блясък, и неизмеримо величие...
Докато смъртта на всички твари е слабост и неиз-дръжливост на телесната природа, то смъртта на Христос е проява на могъщество. Пред тайната на кръста, която е най-велик израз на Божията любов, можем само да мълчим и благоговеем. За ума е необхватна, само сърцето я разбира.
Ширината на кръста обхваща всички краища на света, защото Христос дойде за всички хора. Височината му обхваща всички живи, защото чрез кръста се отварят дверите на небесата за праведниците. А дълбочината му обхваща всички мъртви, защото Христос слезе дори до ада, за да освободи праведните души.
Тези три измерения са образ на Светата Троица: височината - Бог Отец, Който е във висините, дълбочината -Бог Син, Който слезе до ада, а ширината - Бог Дух Свети, Който е навсякъде и всичко изпълва.
Като правят кръстния знак, християните изявяват вярата си в Триличния Бог и призовават Неговата всемогъща закрила. Голямо невежество проявяват протестантите, като отхвърлят кръстния знак, защото бил оръдие за позорно наказание. Такива са кръстовете на всички престъпници, а кръстът на Великия Праведник е величие и слава, защото чрез него дойде спасението.
Те не знаят, че още първите християни почитали кръста и използвали неговата сила. Света мъченица Ва-силиса, хвърлена в огнена пещ по време на гоненията, като се осенила с кръстния знак, останала невредима. Хвърлени на цирковата арена, за да бъдат разкъсани от зверове, когато светите мъченици Авден и Сеннис изобразили на себе си кръстния знак, зверовете станали кротки като агнета.
Още първите християни носели кръст на гърдите си като знак на вярата Христова. Светият мъченик Орест бил на военна служба. По време на обучение по хвърляне на копие, при силното движение на ръцете кръстът на гърдите му се открил. Военачалникът Лисий, гонител на християните, като разбрал, че изповядва християнската вяра, го осъдил да бъде изгорен жив.
Кръстът Христов побеждава не само силата на огъня и жестокостта на зверовете, но най-вече демоните. Затова християнинът се кръсти при всички обстоятелства. Ако имаме очи да виждаме невидимото около нас ще разберем, че при всеки правилно и с вяра направен кръстен знак демоните се отстраняват от нас като от огън.
Със светия Христов кръст призоваваме Светата всемогъща Троица, Която изгаря всяка вражеска сила и прогонва демонския страх. Невежи хора при страх прибягват до баене и леене на куршуми, без да осъзнават, че отиват при злата сила и демонизират душите си за погибел. Лекарството за страх е светената вода, която свещеникът освещава със светия кръст Христов.
На Богоявление се прави Велик водосвет, за да се осветят водите. Тогава се пречиства цялата земя, защото всяко земно естество съдържа вода, дори и камъкът.
В бурното море на живота, по пътя към вечността Христовият кръст е котва, единствената спасителна надежда.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4633945
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031