Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2013 09:48 - Свети Мина
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 4003 Коментари: 0 Гласове:
0  Свети Мина - Покровителства дом, семейство, здраве, намиране на изгубени вещи; за рожба, женитба, при дефекти в говора, най-бързо изпълнява намислените желания и прави чудеса image

Чудотворната икона на Свети Мина се намира в Обрадовски манастир "Свети Вмчк. Мина" край София. Иконата на свети великомъченик Мина е източник на многобройни чудеса. Молитвите, отправени към светеца помагат за изцеление при различни тежки болести, както и за лечение на заекване. Свети великомъченик Мина е закрилник на бездомните и сираците, бърз помощник в трудностите и бедите. Покровител на пътниците. Молитвите към него помагат за намиране на откраднати или загубени вещи. Свети Мина помага на жени за сполучлив брак и сдобиване с рожба. Поклонници свидетелстват, че иконата не оставя никого, стига човек да се моли с искрена и чиста вяра. image
Житие на Свети великомъченик Мина Свети Мина е роден в гр. Александрия, Египет. Той станал войник в армията на император Диоклетиан. В същото време бил християнин. Императорът преследвал християните,  принуждавал своите поданици да правят жертвоприношения и да се кланят на идолите. Който не искал да изпълнява волята на императора бил преследван от неговите войници, изтезаван и екзекутиран. Войнът Мина не можел да преследва своите братя християни, да ги изтезава и убива. Но в същото време бил само един обикновен войник и осъзнавал, че няма никаква власт да спре тези жестоки безчинства. Примирен пред своята човешка безпомощност Свети Мина напуснал армията и се оттеглил в пустинята Котуан. Предпочел да живее сам в компанията на зверовете, отколкото сред злите човеци. От името на пустинята днес Свети Мина е познат като Мина Котуански. През цялото време той постил и отправял непрестанни молитви към Господ, в които искал да има справедливост. Един ден императорът организирал тържество в чест на езическите божества. Жителите си устроили шумни зрелища и извършили гнусни жертвоприношения. Като научил какво става, Господ пратил отшелника Мина в града. След като видял какво става там, Мина започнал да изобличава развратните и самозабравили се езичници. Градоначалникът побеснял, че някакъв смущава неговото тържество. Веднага наредил мъжът да бъде заловен. Свети Мина бил заловен от войниците и жестоко измъчван. Били го с волски жили. Набивали железни куки в плътта му. Обесили го с главата надолу. Накрая войните отсекли главата му. Запалили огън и хвърлили в него многострадалното тяло на отшелника Мина. След като огънят изгаснал, вярващи християни дошли на това място и събрали изгорелите мощи на мъченика. Обвили ги с чисти повивки и после ги помазали с благовония. Пренесли Светите мощи в родния на Свети Мина град Александрия и там ги погребали с почести. След години на това място е построена църква на името на Светия мъченик и по молитвите към светеца в нея са станали множество чудеса.
История на иконата
Манастирът, в който се намира чудотворната икона на св.Мина е построен през 11 век и е част от Софийската Света гора. Тук е имало голям манастирски комплекс с над 40 параклиса, както множество сгради и духовно училище. Манастирът е унищожен по време на турското робство. При прокопаването на Владайската река в началото на 20 век са открити останки от манастирския комплекс. През 1927 г. селяни от близкото село се натъкват на останките и манастира започва отново да се строи и на 21 окомври 1945 г. манастирът е осветен. Автор на иконата е руският художник Михаил Малецки през петдесетте години на миналия век. Художникът насън видял мъж с копие и щит и заповядал да бъде нарисуван. Образът от иконата бил същия, като този от съня. Художникът донесъл сам иконата на гръб в манастира.  Чудесата започват още с поставянето на иконата . Празникът на иконата и на светеца се чества на 11 ноември.
Чудеса, извършени от иконата Многобройни са чудесата, които стават и в манастира "Свети Мина", близо до столичния квартал "Обрадовци". Местният свещеник и стопанин на обителта разказва, че голямата икона на свети мъченик Мина  е източник на Божия милост. "Не са един или двама изцелените тук. Знаете ли за какви чудеса зная - косите ви могат да настръхнат!" - споделя отецът. "От няколко години се опитваме да описваме чудните разкази. Хората не искат имената им да се знаят, но на драго сърце споделят, защото искат така да благодарят на Бога за милостта и да го прославят. Да, тук са се изцелявали от рак по молитвите на свети Мина. Но за мен е по-важно, че всички са се излекували от неверие и идват пак", разказва свещеникът. Молитвата към Свети Мина помага за заздравяване на брачните връзки, за откраднато или загубено, за помиряване на враждуващи в семейството: „Чете се молитва, в която единият от брачните партньори идва и моли Бог по молитвата на Свети Мина да спаси семейството и не са малко случаите тук, в които сме чували после от хората благодарност, че е спасено семейството!”
Родителите, измолили светеца да ги дари с деца, идват по-късно, за да кръстят децата си именно в този манастир. „Много пъти казват: „Отец, това дете е на манастира – ние го измолихме от тук. Затова идваме сега то да получи светото кръщение” – разказва отец Любен Коларски. „Няма ден, в който да не се чете молитва за рожба на бездетни семейства. Няколко семейства поне на ден идват да се молят тук за рожба. Хиляди са случаите, в които хората идват тук да търсят молитвеното застъпничество на Свети Мина за рожба, понеже наистина помага!” – казва свещеник Атанасий. 

„В манастира има  ръкописна книга, останала от прежните свещеници, в която са описвани първите чудеса, които са се случвали, където хората са полагали и подписа си... Когато аз започнах служба тук направо с трепет слушах за чудесата, които хората споделяха с мен и те послужиха лично за мен за уверение в моята вяра, както и за всички хора, които идват тук. В момента можем да кажем много истории, в които Свети Мина е помагал – и за рожба, и на тежко болни за изцерение, и на събиране на семейства, истории за разрешаване бързо на дадени житейски проблеми на хората. Трогателни са историите за получени изцерения – помогнал е Бог по молитвите на Свети Мина тук последно за изцерението на три-четири дечица, много тежко и сериозно болни, за които лекарите не даваха никакви гаранции. Тия семейства идваха тук през изминалата година, често се молеха пред чудотворната икона на Свети Мина със сълзи и Бог даде, щото тези деца оздравяха и в близките няколко седмици ги кръщавахме. Постоянно отците стават свидетели на чудесата на Свети Мина!”

Много от вярващите, дошли да се помолят в манастира, сами разказват за чудесата, които са им се случвали там: „Това е един много специален за нашето семейство манастир! Дълги години нямахме деца – тук са измолени моите двама близнака!” „За първи път дойдох с една приятелка, която беше претърпяла много сериозна катастрофа и на нея Свети Мина й беше помогнал!” Ивайло Петров, вратар на ЦСКА също посещава манастира и то от седем-осем години:„Познавам отците, правят ми най-често молитви за здраве, за успехи. Тук се изповядвам! Наистина тук се чувствам страхотно!”
Известни са множество случаи на излекуван рак и тумори в последна фаза, на успешни операции, за които медицината "не дава надежда". Такава е историята на П. А. от София. Синът му заболява тежко - в сърцето му скенерът открива грудка инфекциозни бактерии. Лекарят съобщава на семейството, че единственият изход е сърцето да се отвори, мембраната, върху която са се наместили бактериите, да се изреже и ако "Бог даде", момчето ще може да живее още десетина години при строг режим и постоянни грижи.
Вестта съсипва близките. Те са готови да продадат имоти и жилището си само и само да спасят най-голямото си и единствено богатство. Бабата, която още от младини е редовна поклонничка в Обрадовския манастир, настоява да се отиде пред иконата и именно отец Любен да прочете молитва. В други случаи семейството се отнася с пренебрежение към думите на старата жена, но сега отчаянието ги е обзело изцяло. Отиват вкупом, като придържат немощно движещия се младеж.
След молитвата му прилошава. Отвеждат го в болницата, за да го подготвят за операцията. Преди да влезе в операционната, известният хирург д-р И. О. прави нов скенер. Какво се случва след това? Телефонът в дома на болния звъни. Майката вдига слушалката, слуша какво казва лекарят и не вярва на ушите си: инфекциозните бактерии ги няма, но не само в сърцето, няма ги никъде в организма на детето й. 
В друг случай майка, прехвърлила тридесетте, ражда близнаци. Едното от децата има сериозни физиологични смущения и лекари вече я подготвят, че ще го загуби, но все пак ще й остане едно дете. Майката пада пред иконата на св. Мина и... детето оживява.
Молитва О, пречуден и бърз помощниче, Христов страдлец и чудотворец, велик сред мъчениците Мина!
Ето, както виждаш, ние със сълзи прибягваме към тебе, горещ ходатай за нас пред Бога, 
целуваме иконата ти с вяра и любов, и чрез тебе умоляваме Бога,Който е дивен в Своите светии! Погледни милостиво на нашите въздишки, досточудни, и изпълни всички богоугодни просби на нас,които с любов те почитаме: изцели нашите болести,излекувай недъзите ни;
ако е полезно за нас, намери изгубените от нас вещи,та да се утешим и да се усили вярата ни; 
ето, гледаме на твоя образ като на тебе самия, спомняме си подвига на твоето страдание и вярваме,че в тоя миг се молиш на Бога за нас, многогрешните,стоиш заедно с нас в тоя храм и чуваш всички наши умилени просби, които отправяме към тебе. Затова без съмнение вярваме,
с надежда се помазваме с елей от твоята икона, и според вярата си получаваме изобилна благодат от Бога, поради което с веселие ти благодарим и те възхваляваме с тези думи:
Радвай се, великомъчениче Мщно, бърз помощниче на тия, които те обичат!
       Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 3990010
Постинги: 5188
Коментари: 2778
Гласове: 1163
Календар
«  Август, 2021  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031