Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 22:33 - Архангелова задушница
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 1470 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 Архангеловата задушница предхожда винагиголемия празник на св. Архангел Михаил.

С вяра в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите, във всеки православен храм се отслужва Обща панихида за починалите наши близки.  

 



Гласувай:
1



1. sourteardrop - Варено жито за Задушница
01.11.2013 08:51
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита, вино -символизиращи възкресението, плътта и кръвта на Христос. Раздавките за Задушница, се дават на близки, познати и непознати, за да споменат с добро покойника.
500 г грухано жито
1 лимон кора
1 ч.ч. счукани орехи
2 с.л галета
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол
Почистеното жито измиваме добре и заливаме с 6 ч.ч вода. Добавяме щипка сол и варим на тих огън докато изври водата, като от време на време разбъркваме внимателно.
След това завиваме тенджерата плътно с одеяло за 2-3 часа.
Върху месал /голяма памучна кърпа/, изсипваме житото, разстилайки го на тънко. Така престоява за 1 час.
Изсипваме житото в по-голям съд, Добавяме настърганата на ситно лимонова кора, счуканите орехи, галетата. Разбъркваме и изсипваме в плитки чинии. Посипваме с дебел слой пудра захар и канела, която можем да оформим като кръст.
За подавката на гробищата, можете да използвате пластамасови чашки или чинии.
цитирай
2. sourteardrop - и още:
01.11.2013 08:54
Имам проста и прекрасна рецепта. 2 дни преди задушница, житото се сварява в съотношение 2:1. Говорим за грухано или парено жито. Вари се 30 мин под капак, с,лед това, без да се отхлупва, тенджерата се покрива със сгънато на няколко ката одеалце или голяма хавлия, до пълно охлаждане. Прибира се в хладилника. На следващия ден се прибавят, счукани орехи и сушени плодове/боровинки, стафиди, нарязани кайсии и пр./. Пак престоява в храдилника. Няма нужда да се отцежда. Престоя в хладилника свършва тази работа. На следващия ден се овкусява с карамфил, канела, ванилия, настъргана кора лимон и пр. Захар. На вкус. Сушените плодове подслаждат и може и без захар. Отличен вкус.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4177682
Постинги: 5188
Коментари: 2777
Гласове: 1163
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930