Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2013 02:38 - за духовната самота във времето на антихриста
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 900 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тези наставления са отправени сякаш непосредствено към нас, за да не униваме, да не паднем окончателно духом, виждайки какво става наоколо. Разбира се, както неведнъж отбелязва епископ Игнатий, в такова време най-тежко е да понасяш духовната самота.

"Спасявай себе си! Блажен ще бъдеш ако намериш поне един верен сътрудник в делото на спасението: това е велик и рядък дар Божий в нашето време. Пази се да не би в желанието си да спасиш ближния, той да те увлече в пропастта на погибелта. Това се случва ежечасно."

Ето колко трудно за спасение ще бъде това време, а то вече е настъпило.

"Всеки да спасява душата си", е казано на последните християни и това е казано от Божия Дух" - подчертава тази трудност епископ Игнатий, желаейки да ни внуши особена бдителност, особено внимание към себе си.

Все по-усилено разрастващото се Отстъпление, в епохата на което ние вече сме навлезли, (както се вижда от много признаци и от свидетелството на епископ Игнатий) ще предшествува появяването в света на Христовия противник - антихриста. То трябва да подготви неговото идване и възцаряване и да бъде "увенчано" от него, а след това ще настъпи страшният период на последната, решителна борба на дявола с Бога и с Неговия помазник - Христа.

За това епископ Игнатий говори в своето прекрасно слово *"За чудесата и знаменията"* (в 4-ти том на съчиненията си), като се основава на предсказанията на много отци на Църквата.

Появяването на антихриста ще бъде естествена последица от "оскъдняването на духовното познание и разбиране у хората" и от "отсъствието на истинско богопознание", поради което "делата на дявола ще бъдат приемани за дела Божии."

Цялата обстановка в света преди идването на антихриста ще бъде такава, че антихристът ще се яви като неизбежно следствие от тази наистина антихристиянска обстановка, от цялото антихристиянско умонастроение на света. Ето защо св. ап. Иоан Богослов говори за "много антихристи" (1 Иоан. 2:18), ето защо може да се говори за проявите в света на антихристовия дух дълго преди възцаряването на самия антихрист. И да говорим за това съвсем не означава да се наемем смело да предсказваме времето на появяването на антихриста, което според учението на словото Божие никому не е известно със сигурност, макар и да са посочени много признаци за неговото идване.

Но да се говори за това е нужно, за да не се увлечем от антихриста, който ще бъде необикновено изкусен измамник и прелъстител, способен да върши даже лъжливи знамения и чудеса.

image



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sourteardrop - за избора
31.08.2013 03:06
Ние, синовете и дъщерите на Православната Църква, трябва да бъдем безкрайно благодарни на епископ Игнатий за това, че той още преди сто години така ярко е нарисувал пред нашите духовни очи картината на всичко, което сега се сбъдва пред нас и на всичко, което ще се случи може би в недалечно бъдеще. Ние сме предупредени за всичко и ще дадем страшен отговор, ако при това започнем лекомислено да затваряме очи, уверявайки себе си и околните, че нищо особено не се случва, че животът се развива нормално и че с всичко, което става трябва да се примирим в душата си, без да се боим и без да предприемаме нищо - "да плуваме по течението, както всички" или "да вървим в крак с времето", което стремително ни носи към антихриста.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4633865
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031