Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03 16:10 - Конфликтът
Автор: yavorkostov Категория: Други   
Прочетен: 132 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 27.03 16:11


Библията ясно разкрива, че последните времена ще са усилни и белязани от цялостен разпад на ценностите в обществото. В едно от писмата си до Тимотей апостол Павел посочва характеристики на човека на последното време.

„А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържани, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви, имащи вид на благочестие, но отречени от силата му; тоже от такива страни. Защото от тях са ония, които се вмъкват в домовете и подмамват обременени с грехове женища, водени от различни страсти…“ (2 Тимотей 3:1-6).

Кои са причините, които водят до такава крайна деградация в човешката ценностна система? Може би отговорът на този въпрос не е елементарен и за да бъде изчерпателен, вероятно има много детайли, които трябва да бъдат отчетени, но в същото време, не е кой знае колко трудно да бъде идентифициран коренът на всеобщия срив на добродетелите сред човешкия род. Причините за разширяващите се конфликти в обществото като цяло и в отделните човешки взаимоотношения могат да бъдат открити в динамиката на отношенията Бог – човек.

Бог е автономен, което означава, че Той и само Той е източникът на съвършения закон, определящ кое е добро и кое е зло. Той е създател на цялата вселена, Творец е на всичко видимо и невидимо. Единствено Той е абсолютният Автоном. Същият Този Бог е създал човека с определена цел. За съжаление, още от зората на своята история човекът не се съобразява с нуждата да следва тази цел, а пожелава да бъде като Бог по един бунтовен начин – точно както дяволът иска да е като Бог. Човекът има претенции да е автономен – сам да е източникът на закона и на истината и да определя кое е добро и кое е зло.

Точно тук е генезисът на конфликта в отношенията Бог – човек. И този конфликт можем да видим навсякъде около нас. През цялата човешка история, и до ден днешен, се вижда, че човек иска да има правото да бъде господар на истината. Идеологическите движения като комунизъм, ционизъм, социализъм, феминизъм, хомосексуализъм и много други са видим израз на древен сблъсък между закона на Твореца на вселената и извратената представа за истина на объркания човек, който иска да бъде бог на себе си.

Добрата новина обаче е, че човекът един ден ще се сблъска с Истината – такава, каквато е. Истината не може да бъде скривана вечно. Рано или късно тя излиза наяве. Свободните хора знаят това.



Гласувай:
4



1. morskipesni - Ролята отредена от Бог на човека:
27.03 17:28
Поддържай красота и чистота, грижи се съвестно за повереното ти имущество.
Само от човека зависи дали ще запази прекрасната Природа, съхрани видовете
на животинското и растително царство- или ще превърне Земята на Бог в бунище.
Вероятно повечето хора не знаят, че Създателят ни е поставил под наблюдение.
Толкова Божествен Труд не може да се захвърли с лека ръка. Това се оказа крайно
сложно- да се научат хората на Съзнателност и да осъзнаят своите отговорности.
цитирай
2. eliza77 - "Човекът има претенции да е ...
28.03 09:01
"Човекът има претенции да е автономен – сам да е източникът на закона и на истината и да определя кое е добро и кое е зло."
Не би могло да бъде казано по-добре. Силна, истинна творба. Респект, Явор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yavorkostov
Категория: Други
Прочетен: 274891
Постинги: 169
Коментари: 163
Гласове: 295
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930