Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2022 08:13 - Изтекъл документ на Уикилийкс разкрива, че американските военни използват МВФ и Световната банка като „неконвенционални“ оръжия
Автор: humanity21 Категория: Други   
Прочетен: 1950 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изтекъл документ на Уикилийкс разкрива, че американските военни използват МВФ и Световната банка като „неконвенционални“ оръжия

 

От Уитни Уеб, 07/02/2019

ВАШИНГТОН - В изтекъл военен наръчник за „неконвенционална война“, който наскоро бе оповестен от Уикилийкс, американската армия заявява, че големите световни финансови институции - като Световната банка, Международния валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - се използват като неконвенционални финансови „оръжия по време на конфликт до и включително при широкомащабна обща война“, както и за привличане на „политиките и сътрудничеството на държавните правителства“.

Документът (https://file.wikileaks.org/file/us-fm3-05-130.pdf), официално озаглавен „Field Manual (FM) 3-05.130, Army Special Operations Forces Unconventional Warfare“ и първоначално написан през септември 2008 г., наскоро беше представен (https://twitter.com/wikileaks/status/1089985249034027009) от Уикилийкс в Twitter в светлината на последните събития във Венецуела, както и на дългогодишната икономическа обсада на тази страна, водена от САЩ, чрез санкции и други средства за икономическа война. Въпреки че през последните дни документът предизвика нов интерес, първоначално той беше публикуван (https://wikileaks.org/…/US_Army_Special_Operations_Forces…) от Уикилийкс през декември 2008 г. и беше описан като военен „наръчник за смяна на режим“.

Последните туитове на Уикилийкс по темата насочиха вниманието към един раздел от документа, дълъг 248 страници, озаглавен „Финансов инструмент на националната мощ на САЩ и неконвенционална война“. В този раздел по-специално се отбелязва, че правителството на САЩ прилага „едностранна и непряка финансова власт чрез убеждаващо влияние върху международни и национални финансови институции по отношение на наличието и условията на заеми, безвъзмездни средства или друга финансова помощ за чуждестранни държавни и недържавни субекти“, като изрично се посочват Световната банка, МВФ и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и Банката за международни разплащания (БМР), като „дипломатическо-финансови места на САЩ за постигане“ на тези цели.

В наръчника се споменава и „държавното манипулиране на данъчните и лихвените проценти“, както и други „правни и бюрократични мерки“ за „отваряне, промяна или закриване на финансови потоци“, и се посочва още, че Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, която контролира санкциите на САЩ срещу други държави, като Венецуела, „има дълга история в провеждането на икономическа война, която е ценна за всяка кампания за UW [неконвенционална война] на ARSOF [Силите за специални операции на армията]“.

По-нататък в този раздел на наръчника се отбелязва, че тези финансови оръжия могат да се използват от американските военни за създаване на „финансови стимули или възпиращи фактори, за да се убедят противниците, съюзниците и заместниците да променят поведението си на стратегическо, оперативно и тактическо ниво на театъра на военните действия“ и че подобни кампании за неконвенционална война са силно координирани с Държавния департамент и разузнавателната общност при определянето на „кои елементи от човешкия терен в UWOA [зона за операции за неконвенционална война] са най-податливи на финансово ангажиране“.

Ролята на тези „независими“ международни финансови институции като продължение на имперската власт на САЩ е разгледана в други части на наръчника, а няколко от тези институции са описани подробно в приложението към наръчника, озаглавено „Финансовият инструмент на националната власт“. Световната банка и МВФ са посочени като финансови и дипломатически инструменти на националната власт на САЩ, както и като неразделна част от това, което наръчникът нарича „настоящата система за глобално управление“.

Освен това в наръчника се посочва, че американската армия „разбира, че правилно интегрираното манипулиране на икономическата мощ може и трябва да бъде компонент на неконвенционалната война“, което означава, че тези оръжия са редовна част от кампаниите за неконвенционална война, водени от САЩ.

Друг интересен момент е, че тези финансови оръжия до голяма степен се управляват от Съвета за национална сигурност (NSC), който понастоящем се оглавява от Джон Болтън. В документа се отбелязва, че Съвета за национална сигурност „носи основната отговорност за интегрирането на икономическите и военните инструменти на националната власт в чужбина“.

„НЕЗАВИСИМ“, НО КОНТРОЛИРАН

Макар че в наръчника за неконвенционална война открито се заявява, че „независими“ финансови институции като Световната банка и МВФ по същество са продължение на властта на правителството на САЩ, анализаторите от десетилетия отбелязват, че тези институции последователно прокарват геополитическите цели на САЩ в чужбина.

Всъщност митът за „независимостта“ на Световната банка и МВФ бързо се развенчава, като се погледне само структурата и финансирането на всяка институция. В случая със Световната банка институцията се намира във Вашингтон, а президентът на организацията винаги е бил американски гражданин, избиран пряко (https://www.worldbank.org/en/country/unitedstates/overview#3) от президента на САЩ. В цялата история на Световната банка Управителният съвет на институцията никога не е отхвърлял избора на Вашингтон.

В понеделник стана ясно, че президентът Доналд Тръмп е номинирал (https://www.zerohedge.com/…/trump-nominates-former-bear…) бившия икономист от Bear Stearns Дейвид Малпас за ръководител на Световната банка. Малпас е известен с това, че не е успял да предвиди разрухата на бившия си работодател по време на финансовата криза от 2008 г. и вероятно ще ограничи заемите на Световната банка за Китай и за страни, които са съюзници или се съюзяват с Китай, предвид утвърдената му репутация на „ястреб“ по отношение на Китай.

Освен че избират нейния президент, САЩ са и най-големият акционер в банката (https://www.worldbank.org/en/country/unitedstates/overview#1), което ги прави единствената страна членка с право на вето. Всъщност, както е отбелязано в изтеклия наръчник за неконвенционална война, „тъй като за вземането на важни решения е необходимо 85% мнозинство, САЩ могат да блокират всички големи промени“ в политиката на Световната банка или в услугите, които тя предлага. Освен това министърът на финансите на САЩ, бивш банкер от „Голдман Сакс“ и „крал на принудителното отнемане на имоти“, Стив Мнучин, е управител на Световната банка.

Макар че МВФ се различава от Световната банка в някои отношения, като например заявената мисия и насоченост, той също е до голяма степен доминиран от влиянието и финансирането на правителството на САЩ. Например МВФ също е базиран във Вашингтон и САЩ са най-големият акционер в него - най-големият, притежаващ 17,46% от институцията (https://www.imf.org/external/np/sec/memdir/members.aspx) - и също така плащат най-голямата квота за издръжката на институцията, като плащат 164 млрд. долара (https://www.dawn.com/news/1426092) годишно за финансовите задължения на МВФ. Въпреки че САЩ не избират висшия ръководен орган на МВФ, те използват привилегированата си позиция на най-голям финансист на институцията, за да контролират политиката на МВФ, като заплашват да спрат финансирането му (https://www.dawn.com/news/1426092), ако институцията не се съобрази с исканията на Вашингтон.

[снимка 2]

Вследствие на огромното влияние на САЩ върху поведението на тези институции, те използват своите заеми и безвъзмездни средства, за да „хванат“ държавите в дългови капани и да наложат на затъналите в дългове правителства програми за „структурно приспособяване“, които водят до масова приватизация на държавни активи, дерегулация и строги икономии, от които обикновено се възползват чуждестранни корпорации, а не местните икономики. Често именно тези институции - чрез натиск върху страните (http://www.globalexchange.org/resources/wbimf/oppose) да дерегулират финансовия си сектор и чрез корупционни сделки (https://www.mintpressnews.com/whistleblower-greek…/228076/) с държавни участници - предизвикват икономическите проблеми, които после се опитват да „решат“.

ГУАЙДО УДАРИ ПО МВФ

Като се имат предвид близките отношения между правителството на САЩ и тези международни финансови институции, не би трябвало да е изненада, че във Венецуела подкрепяният от САЩ „временен президент“ Хуан Гуайдо вече поиска (https://www.mintpressnews.com/venezuela-us-backed…/254282/) средства от МВФ, а следователно и контролиран от МВФ дълг, за да финансира своето паралелно правителство.

Това е изключително важно, защото показва, че сред основните цели на Гуайдо, освен приватизацията на огромните петролни запаси на Венецуела, е страната отново да бъде прикована към дълговата машина, контролирана от САЩ.

Както неотдавна отбеляза Grayzone Project (https://www.mintpressnews.com/venezuela-us-backed…/254282/):

„Предишният избран социалистически президент на Венецуела Уго Чавес скъса връзките си с МВФ и Световната банка, които според него са „доминирани от американския империализъм“. Вместо това Венецуела и други леви правителства в Латинска Америка работиха заедно за създаването на Банката на Юга като противовес на МВФ и Световната банка.“

Венецуела обаче далеч не е единствената страна в Латинска Америка, която е обект на тези финансови оръжия, маскирани като „независими“ финансови институции. Така например Еквадор, чийто настоящ президент се опитва да върне страната към благоволението на Вашингтон, стигна дотам, че извърши „одит“ на убежището си на журналиста и издател на Уикилийкс Джулиан Асанж, за да получи помощ от МВФ в размер на 10 млрд. долара (https://21stcenturywire.com/…/ecuadors-moreno-prepared-to…/). Еквадор предостави убежище на Асанж през 2012 г. и оттогава САЩ усърдно се опитват да го екстрадират по все още неизяснени обвинения.

Освен това през юли миналата година САЩ заплашиха (https://www.nytimes.com/…/world-health-breastfeeding…) Еквадор с „наказателни търговски мерки“, ако въведе в ООН мярка в подкрепа на кърменето пред храните за кърмачета - ход, който смая международната общност, но разкри готовността на правителството на САЩ да използва „икономически оръжия“ срещу латиноамериканските държави.

Освен Еквадор, сред другите неотдавнашни мишени на масирана „война“ на МВФ и Световната банка е Аржентина, на която едва миналата година МВФ отпусна най-големия спасителен заем в историята (https://www.mintpressnews.com/argentina-imf-bailout/243522/). Според изявление на министъра на финансите Мнучин, публикувано миналата година (https://www.wsj.com/…/imf-executive-board-to-meet-soon-to…), този пакет от заеми, без да е изненадващо, е бил силно подкрепен от САЩ. МВФ допринесе (https://www.mintpressnews.com/argentina-imf-bailout/243522/) за пълния срив на аржентинската икономика през 2001 г., което е лош знак за миналогодишното одобрение на рекордния пакет от заеми.

Въпреки че е публикуван преди повече от десетилетие, този „наръчник на САЩ за преврат“, който наскоро бе оповестен от Уикилийкс, напомня, че така наречената „независимост“ на тези финансови институции е илюзия и че те са сред многото „финансови оръжия“, които правителството на САЩ редовно използва, за да подчинява държавите на волята си и дори да сваля правителства, които не са в полза на САЩ.

 

Превод на български - Страничката "Монтагю Кийн"

 

Източник: https://www.mintpressnews.com/leaked-wikileaks-doc-reveals-how-us-military-uses-of-imf-world-bank-as-unconventional-weapons/254708/?fbclid=IwAR1mh5mk06cd5l_SfBR30aSG5PJO4Qu6ge6f77kx7kUE1jgEZkWFnJgNnIU

 



image

Маскиран демонстрант, облечен в детайл от банкнота от 100 щатски долара, протестира срещу плановете на правителството да сключи сделка с МВФ и да увеличи цените на комуналните услуги като газ и електричество в Буенос Айрес, Аржентина, 14 май 2018 г. Наташа Писаренко | AP  






image
Протестиращи държат чучело на Капитан Америка със снимка на директора на МВФ Кристин Лагард по време на срещите на МВФ и Световната банка в Лима, Перу, 9 октомври 2015 г. Жералдо Касо Бизама | AP




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: humanity21
Категория: Други
Прочетен: 442862
Постинги: 673
Коментари: 78
Гласове: 368
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031