Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2018 13:30 - Джамбазки: Подготвяме нова конвенция, в която не присъстват термините "социален пол“ и „трети пол"
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Документът е подкрепен от британски европепутати и Вишеградската четворка
 

Трябва да има допитване до обществото за Истанбулската конвенция, изказването на Валери Симеонов е непремерено, каза той

 

 

Евродепутати от Обединеното кралство и страните от Вишеградската четворка подготвят нова конвенция за насилието над жени и деца. Това съобщи в интервю за БНР евредепутатът от коалиция „България без цензура-ВМРО“ Ангел Джамбазки

 

Очевидно е, че българското общество има ясни, макар и разделени позиции, по темата за Истанбулската конвенция. Интересен е следния факт, че на дебат се поставят основни понятия в българското общество и семейство, например, трябва ли бракът да бъде доброволен съюз между мъж и жена или трябва да има различни форми, трябва ли еднополови съжителства да могат да осиновяват деца, трябва ли в училища и детски градини да се води пропаганда по джендър идеологията. Спорният документ, съвсем очевидно под формата на нещо, за което всеки би бил съгласен – документ срещу насилието над жени, има и други теми“, каза Джамбазки.

 

Той допълни, че в България има Закон за равенството на половете, Закон за защита от домашно насилие, Закон за защита от дискриминация Наказателен кодекс. „Всички тези документи трябва да осигуряват защитата на правата и интересите на всеки български гражданин, независимо от пола му. Най-накрая в българската Конституция има член, който забранява дискриминацията по пол, произход, вероизповедание и т.н. Така че правно-нормативно всички български граждани трябва да бъдат защитени. Съвсем очевидно, след като има толкова много случаи на убийства, основани на отношения между съпрузи или бивши съпрузи, очевидно е, че правоохранителните органи не са успешни в тази дейност и това е безспорен факт, добави той.

 

„Истанбулската конвенция по никакъв начин няма да активира тези закони, каза Джамбазки и добави: Истанбулската конвенция е ратифицирана от Република Турция, където миналата година има 7000 случаи на убити жени от съпрузите им, т.е. ратифицирането на този документ очевидно не е довело до желаните правни последици.

 

Джамбазки обяви, че в момента се обсъжда създаването на документ заедно с Вишеградска четворка и Обединеното Кралство, в който да не присъстват спорните термини "социален пол“, „трети пол“ и „нестереотипните роли на пола“: За мен, безспорната част от документа е, че насилието над жени и деца трябва да бъде осъждано, но под това легитимно заглавие наистина се развихри разговора за джендър идеологията. Ние предлагаме да направим документ, в който да отпаднат „социалния пол“, „третия пол“, в които да отпаднат „нестереотипните роли на пола“. Това предложение го обсъждаме много сериозни с т.нар. Вишеградска четворка и Обединеното Кралство в рамките на ЕП и е много възможно в рамките на близките месеци да бъде предложен документ, който да е различен. В него да отпаднат тези „нестереотипните роли на пола“, да отпаднат „социалните роли на пола“ и да бъде изцяло фокусиран срещу насилието над жените./.../ Ние ще предложим документ, който да е безспорен.

 

Според нас трябва да има допитване до обществото за Истанбулската конвенция, каза Джамбазки: „Това е въпросът за бъдещето. Какво ще бъде българското общество, какъв ще бъде бракът, какви ще бъдат семействата? Ако българското общество каже, че трябва да има еднополови бракове,  ние ще се съгласим с ролята на мнозинството.

 

Ангел Джамбазки нарече "непремерени" думите на коалиционния партньор - вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който определи идеята на Красимир Каракачанов за референдум за гей браковете като "глупотевина".


Борисов

Джамбазки, а нова Магна Харта не подготвяш ли с колегите от UK? А поспри се малко с грандоманщината и самовлюбените си медийни изяви. Просто поработи здраво срещу Истанбулската конвенция.

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819671
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565