Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01 18:30 - ПРАЗНИКЪТ ОБРЕЗАНИЕ ГОСПОДНЕ. ЧЕСТВАНЕ ПАМЕТТА НА СВЕТИ ВАСИЛИЙ ВЕЛИКИ
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 152 Коментари: 0 Гласове:
1Автор:    Протойерей Василий Грицько image

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес, скъпи братя и сестри, Светата Църква тържествено почита осмия ден от живота на нашия Господ Иисус Христос, Когото родителите донесли в Храма за обрязване. Събитието с обрязването на Иисус е описано в Евангелието: „Като се изпълниха осем дена, за да бъде обрязан Младенецът, дадоха Му името Иисус, наречено от Ангела, преди да се зачене Той в утробата”.

Според ветхозаветния закон обрязването било установено за всички младенци от мъжки пол за ознаменуване на Завета с Бога. Именно в този ден на Богомладенеца било дадено името Иисус, което означава „Спасител от Бога”Именно така повелил Архангел Гавриил да нарекат новородения още при Благовещението на Дева Мария и светия праведен Йосиф Обручник.

Както Вие чухте по време на четенето на Светото Евангелие, в обрязването Владиката ни показал по-голямо смирение, отколкото при Своето раждане. При раждането той приел върху Себе Си образ на човек, „станал подобен на човеците и по вид станал като човек”, а в обрязването пък приел образ на грешник. А всички грешници търпят болка за своите грехове.

Приемайки обрязване, Господ е показал на всички нас пример колко е необходимо за нас да спазваме Божествените установления и у никого да не възниква съмнение, че Иисус бил истински човек. Още от най-ранно младенчество Той се приучава към страданието, та после да понесе много тежки страдания за човешките грехове, изливайки капки кръв от цялото Си тяло.

Днес Църквата възпоменава паметта на свети Василий Велики. Свети Василий Велики се родил около 330 година в град Кесария в благочестивото християнско семейство на Василий и Емилия. Бащата на светителя бил адвокат и преподавател по риторика. Свети Василий Велики бил много образован човек. Бидейки епископ, прилежно проповядвал и неуморно се грижел за нуждите на своето паство. Именно благодарение на тази грижа той заслужил много високо уважение и голяма любов.

За краткия си живот свети Василий Велики написал твърде много богословски трудове. Той е много почитан за дълбоките му знания и признат за Велик Учител на Църквата, благодарение на него започнало оформянето на учението за Пресветата Троица. Светителят съставил текст на Божествена Литургии. Всички свои лични средства свети Василий Велики отдал в полза на бедните. През живота си свети Василий Велики създал приюти за прием на странници, лечебници, а също така устроил два манастира – мъжки и женски.

Скъпи братя и сестри, възпоменавайки днес Василий Велики, ние трябва да си поставим за пример подвижническите подвизи и трудове на светителя и още повече да се укрепим във вярата, да се стараем да бъде достойни чада на Небесния Отец.

В нашия ежедневен живот човек дотолкова е преизпълнен с всякакви страсти и изкушения, че те, като тежка болест, разрушават тялото и душата му. Така ще изкореним всякакви греховни болести от нашия организъм, сякаш отрязвайки от себе и с това очиствайки себе си. Както без обрязването, което е било необходимо във Ветхия Завет на осмия ден след раждането на младенеца, човек не можел да влезе в обществото на избрания народ, така и без духовно обрязване християнинът не може да влезе в Царството Божие. Така нека ние ежеминутно да обрязваме от себе си греховността, за да ни сподоби Господ да бъдем в Царството Божие.

Днес, скъпи братя и сестри, ние встъпваме в Новата година. Нека тази година така да изпълни нашите души чувства и помисли, достойни за християнина. Нека нашите трудове да бъдат за слава Божия и нека от този ден да започне нашият живот за единство с Бога за нашето спасение. Нека молим Господа за избавление на всички нас от беди и несгоди. Нека прилежно се молим Господ да укрепи нашите немощи, да ни помогне да преодолеем житейските трудности и да смогнем духовно да се възраждаме за слава Божия. Амин.

 

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 3061432
Постинги: 5152
Коментари: 2742
Гласове: 1124
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031