Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2017 20:33 - Икона на Божията Майка «Неизпиваема чаша»
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 1054 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
Икона Богородицы «Неупиваемая Чаша»

1878 година 

Празнува се на 5 (18) май

История

Тази чудотворна икона се e прославила в Русия през 1878 г. Един селянин от Тулска област, обзет от гибелната страст на пиянството, пропил всичко, което имал, и съвсем обеднял. Накрая получил парализа на краката, но въпреки това, не престанал да пие. Веднъж на сън му се явил един благолепен старец, който му казал да отиде в град Серпухов, в монастира, посветен на Св. Богородица, за да се моли там пред Нейната икона „Неопиваща чаша” и да направи молебен пред нея. Тежко болният човек не се решил да тръгне на път, но светия човек му се явил още два пъти и му заповядал да стори заръчаното. Тогава селянинът, едва движейки се, тръгнал за монастира. Като стигнал там, разказал за видението си и помолил да отслужат молебен пред иконата „Неупиваема чаша”. Но в обителта никой не знаел за такава икона. Най-сетне си спомнили, че в коридора към ризницата стои потъмняла Богородична икона, на която е нарисувана Светата Чаша. Внимателно я разгледали и на гърба й открили надпис: „Неупиваема чаша”. А в изобразения върху една от манастирските икони преп. Варлаам (ученик на св. Алексий Московски), болният познал тайнствения старец, който му се явил на сън. След молебена селянинът не само че оздравял от тежката болест, но се избавил и от гибелната страст да пие. Вестта за чудото се разнесла навсякъде из Русия и при чудотворната икона започнали да идват хора, страдащи от пиянство, както и техните близки, за да се молят на Божията Майка за изцеление или да Й благодарят за оказаната небесна помощ.

Божията майка се моли за нас, грешните и ни призовава да вкусим от Светата Чаша на Божието милосърдие, щедро раздавана, но незчерпваема, приготвена за всички, които с вяра и любов пристъпват към нея.
Икона на Пресвета Богородица «Неизпиваема чаша»

Икона Богородицы «Неупиваемая Чаша»

Молитва към св. Богородица пред иконата Неупиваема чаша

Преблага наша Царице, надеждо наша Пресвета Богородице, убежище за беззащитните, а за озлоблените покров. Виж нашата беда, виж скръбта ни, отвсякъде сме обсадени от изкушения и няма кой да ни избави. Помогни ни ти Самата, защото сме немощни, нахрани ни, защото сме странници, упъти ни защото сме без надежда. О, майко на всички скърбящи и обременени, ние нямаме друга помощ нито друга закрила, нито друго утешение, освен Тебе. Погледни милостно на нас, грешните и в озлобление пребиваващи, покрий ни с Твоят пречист Омофор.Та да се избавим от бедите, които ни връхлитат и най-вече от пиянството и наркоманията.За да възхваляваме винаги Твоето пресвято име.
Амин.

Молитва към Пресвета Богородица и Приснодева Мария пред Нейната икона „Неопиваща Чаша"

О, Премилосърдна Владичице! Към Твоето застъпничество прибягваме сега, не пренебрегвай нашите моления, но милостиво чуй нас: жените, децата, майките и обладаните от тежкия недъг на пиянството, и поради това отпаднали от своята майка - Христовата Църква и спасението, и изцели от тежкия недъг на пиянството нашите братя, сестри и сродници.
О, Милостива Майко Божия, докосни се до техните сърца и скоро ги вдигни от греховните падения и ги приведи към спасително въздържание.
Умоли Своя Син и наш Бог Христос да ни прости нашите съгрешения и да не оттегля милостта Си от Своите люде, а да ни укрепи в трезвението и целомъдрието.
Приеми, Пресвета Богородице, молитвите на майките, проливащи сълзи за своите чеда, на жените, ридаещи за своите мъже, на чедата, останали сираци, бедни и заблудени, и на всички нас, които припадаме пред Твоята икона. И да стигне този наш вопъл, по Твоите молитви, до Престола на Всевишния.
Защити ни и ни запази от примките на лукавия и от всички вражески козни, в страшния час на нашия изход ни помогни безпрепятствено да преминем въздушните митарства, по Твоите молитви ни избави от вечно осъждане, и Божията милост да ни пази във вечни векове.
Амин.
  image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4651868
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930