Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2017 07:56 - ВИЖДАНЕТО НА ХРИСТА
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Искаш ли да видиш Господа Иисуса Христа? -  "Дойди и виж" (Йоан 1:46), казва Неговият Апостол.
Господ Иисус Христос е дал обещание да пребъде със Своите ученици до свършека на света (Мат. 28:20). 
Тое Е с тях в Светото Евангелие и в Църковните Тайнства. Той не съществува за тези, които не вярват в Евангелието.Искаш ли да чуеш Христа? - Той ти говори чрез Евангелието. Не пренебрегвай Неговия спасителен глас: отклони се от греховния живот и и слушай с внимание Христовото учение, което е живот вечен.Искаш ли да ти се яви Христос? Той те учи как да получиш това. "Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме люби, възлюбен ще бъде от Отца Ми; и Аз ще го възлюбя и ще му се явя Сам (Йоан 14:21).

Ти си осиновен от Бога чрез тайнството на Светото Кръщение, ти си встъпил в най-тясно единение с Бога чрез Тайнството Свето Причастие: ПОДДЪРЖАЙ ОСИНОВЯВАНЕТО, ПОДДЪРЖАЙ ЕДИНЕНИЕТО.
Чистотата и обновлението, доставени от Светото Кръщение, възстановявай с ПОКАЯНИЕ, а единението с Бога храни чрез ЖИВОТ ПО ЕВАНГЕЛИЕТО и по възможност с често ПРИЧАСТЯВАНЕ със Светите Христови Тайни. "Пребъдете в Мене и Аз във вас" (Йоан 15:4), е казал Господ. "Ако спазите Моите заповеди, ще пребъдете в любовта Ми" (Йоан 15:10). Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него (Йоан 6:56).

Пази се от мечтателността, която може да ти представи, че виждаш Господа Иисуса Христа, че Го докосваш, обгръщаш. Това е празна игра на надутото, гордо самомнение! Това е пагубна самозаблуда! Изпълнявай заповедите на Господа и по чудесен начин ще видиш Господа в себе си, в своите свойства. Така е видял в себе си Господа свети апостол Павел: ТОЙ ИЗИСКВАЛ ТОВА ВИЖДАНЕ ОТ ХРИСТИЯНИТЕ; тези, които го нямали, наричал недостигнали състоянието, изискващо се за християните.Ако ти водиш греховен живот, задоволяваш страстите, и в същото време мислиш, че обичаш Господа Иисуса Христа, то Неговият най-близък ученик, облегнал се на гърдите Му, казва: "е лъжец и истината не е в него; а който пази словото Му, в него наистина Божията любов е съвършена" (1 Йоан 2:4,5).Ако ти изпълняваш своята греховна воля и с това нарушаваш евангелските заповеди, то Господ Иисус Христос те причислява към ония, които не Го обичат. "Който Ме не люби, не спазва словата Ми" (Йоан 14:24).

Не се устремявай безразсъдно, без внимателно да си огледал своите дрехи, във вехти, смрадни дрипи, на сватбата на Сина Божий, към съединение с Него, макар и да си поканен на тази сватба, на която е поканен всеки християнин. При този Домовладика има такива слуги, които ще свържат ръцете и нозете ти и ще те хвърлят във външната тъмнина, чужда на Бога (Мат. 22:11-13).
Слугите, на чиято власт се предава дръзкият, неочистен с покаяние, изпълнен с гордо самомнение и високоумие търсач на любовта и други възвишени духовни състояния - са демоните, отхвърлените ангели. Външната тъмнина е слепотата на човешкия дух, страстното, плътско състояние. Грехът и падналите духове властват в човека, намиращ се в това състояние, Той е лишен от нравствена свобода: ръцете и нозете му са свързани. Свързването на ръцете и нозете означава загуба на способността за богоугоден живот и за духовно преуспяване. В това състояние се намират всички самозаблудени. От това бедствено състояние човек излиза с осъзнаване на собственото си заблуждение, с отхвърлянето му, с встъпването в спасителното поприще на покаянието.
Трудно е излизането от самозаблудата. На вратите стои стража: вратите са затворени от здрави ключалки и затвори; на тях е поставен печатът на адската бездна. Ключалките и затворите са гордостта на самозаблудените, дълбоко скрита в сърцето им, тяхното тщеславие, представляващо начална причина за тяхната дейност, лицемерието и лукавството, с които се прикриват гордостта и тщеславието, чрез които си поставят маската на благонамереност, смирение, святост. Нерушимият печат е признаването на действията на самопрелъстяването за благодатни действия.

Може ли намиращият се в самозаблуда, в областта на лъжата и измамата, да бъде изпълнител на Христовите заповеди, които са истина от Истината - Христа? Съчувстващият на лъжата, на услаждащ се с лъжата, усвоил за себе си лъжата, съединил се с лъжата в душата си, може ли да съчувства на истината? Не! Той ще я възненавиди, ще стане неин отявлен враг и гонител.
Какво ще бъде вашето състояние, нещастни мечтатели, които мислите за себе си, че сте прекарали земния си живот в Божиите обятия, когато ви поразят думите на Спасителя: "Никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие" (Мат. 7:23).

Мой верни приятелю в Господа! Върви към Господа Иисуса Христа, приближавай се към Него по пътя на евангелските заповеди; чрез тях познавай Него; чрез изпълнението им проявявай и доказвай своята любов към Господа Иисуса. Той Сам ще ти се яви, ще ти се яви в ден и час, известни на Него Единия. Заедно с това явяване Той ще излее в сърцето ти неизказана любов към Него. Божествената любов не е нещо, което принадлежи на падналото човечество; тя е дар на Светия Дух (Рим. 5:5), изпращан от Бога в съсъди, очистени с покаяние, в съсъди на смирението и целомъдрието. ПОВЕРИ СЕ НА ГОСПОДА, А НЕ НА СЕБЕ СИ: това е много по-надеждно. Той е твоят Създател. Когато си се подхвърлил на горчиво падение, Той заради тебе е приел човечество, заради тебе е отдал Себе си на наказание, заради тебе е пролял Своята кръв, дал ти е Своето божество: какво още не би направил за теб? Подготви се за Неговите дарове с очистване на себе си: това е твое дело. Амин.

Свети Игнатий Брянчанинов
                 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4633001
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031