Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2017 20:02 - Икона на Божията Майка “Възпитание”-ЧЕСТВА СЕ НА 5 МАРТ
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

Икона на Божията Майка “Възпитание”-ЧЕСТВА СЕ НА 5 МАРТ

МОЛИТВА НА РОДИТЕЛИТЕ ЗА ТЕХНИТЕ ЧЕДА
Боже, Създателю на всички твари, Ти ме направи достойна да стана майка на семейство, Твоята благост ми дари деца и аз дръзвам да кажа: те са Твои, защото Ти си им дарувал битие, оживотворил си ги с безсмъртна душа, чрез кръщението си ги възродил за живот, съобразен с Твоята воля, осиновил си ги и си ги приел в недрата на Своята Църква. Изпрати ми Твоята благодатна помощ за тяхното възпитаване за слава на Твоето име. Дай ми необходимите за тази цел търпение и сили. Научи ме как да насадя в сърцата им корена на истинската мъдрост -страха Господен, та през целия си живот да треперят и да пазят Твоите слова. Открий им да разбират Твоя закон. Нека до края на живота си да действат, като чувстват Твоето въздесъщо присъствие. Насади в сърцата им отвращение от всякакво беззаконие, нека бъдат непорочни в своите пътища. Ти, Праведни Съдия, Който наказваш децата за греховете на техните родители, не ги наказвай заради моите грехове, но ги поръси с росата на Твоята благодат. Отче Небесни, устрой съдбата на моите чеда според Твоето благословение, през техния живот не ги лишавай от насъщния хляб, навреме им изпращай всичко необходимо за придобиването на блажената вечност. Бъди милостив към тях, когато съгрешат пред Теб, не им вменявай греховете на тяхната младост и незнание, наказвай ги и ги милувай, но не ги отблъсквай от Твоето лице. Не отвръщай лицето Си от тях в дните на тяхната скръб, та да не ги постигнат изкушения, по-големи от силите им. Покривай ги с Твоята милост, нека Твоят ангел да ходи с тях и да ви пази. Не оставяй моите чеда, Господи, и им дарявай полезното за спасението, амин!
image

На 5 март честваме икона на Божията Майка “Възпитание”
Кратка история на иконата

Света Богородица чрез нейната икона „Възпитание” е просияла с дивни чудеса над деца и юноши, трудно податливи на възпитание и учение, които след молитвено прозоваване на Божията Майка, представена на тази света икона, са показвали смайваща промяна в държанието си и във възприемчивостта на преподаваното им учение. Този акатист се чете за възрастване в добрата вяра, евангелска нравственост и положителни знания, и на всички подрастващи изобщо. Да създадеш физически едно дете не е трудно. Това могат и безсловесните. Трудно е да създадеш своите деца духовно, да ги възпиташ в християнската вяра и благочестие, да ги направиш достойни синове и дъщери на Небесния Отец – Бога и послушни чеда на Църквата на Неговия Син – Господ Иисус Христос, трудно е да изваеш от душите им съсъди на Светия Дух, в Когото изобилстват Неговите плодове: „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание”(Гал.5:22-23). За това е необходимо много труд, постоянство, търпение, кротост, благост и любов, но съчетани с твърдост, безстрастна строгост и най-вече – с пълно упование на Божията милост. Думата „възпитание” в широк смисъл означава даване на онази духовна храна, необходима за правилното развитие и усъвършенстване на подрастващите по посока на доброто, на истината, на Бога. Както е невъзможно тялото да расте здраво и хармонично развито, ако му се дава храна само от време на време, така и човешката душа започва да гладува, жадува и боледува, ако й подаваме живителната храна и питие на вярата, на благочестието и Словото Божие, откъсачно и епизодично. И ако ние даваме храна на тялото си най-малко три пъти на ден, за да поддържаме живота му, как е възможно да запазим живота на душите на нашите деца, ако изобщо ги лишим от живата вода на християнската вяра, от „Хляба, слязъл на земята” (Йоан 6:51), който е Христос. А какво трябва да очакваме от нашите деца, ако сме ги лишавали от тези духовни трохи на Божията истина? И тъй, вие, родителите, „не дразнете чадата си, за да не падат духом” (Кол.3:21), „а ги възпитавайте в учение и наставление Господне” (Еф.6:4). Не създавайте вашите деца, за да ги лишите от техния пръв Приятел Христос! Не ги възпитавайте така, че да ги прогоните от Неговия дом, който е Църквата, и по този начин да направите от тях жители на ада, който и без това е пълен с нещастни човешки души! Оставете децата си да отидат при Христос, защото на такива е Царството Божие! (Марк 10:14) Така заради тях – децата, ще имаме надежда за спасение и ние, възрастните ...

image

Икона на Божията Майка “Възпитание” 5 март

Молитва към иконата Възпитание

О, Пресвета Владичице Дево Богородице, спаси и запази под Твоя покров моите чеда (имената), всички отроци, отроковици и младенци, кръстени и некръстени, и в майчината утроба носени. Облечи ги с честната риза на Твоето Майчинство, запази ги в страх Божий и в послушание на родителите им, умоли моя Господ и Твой Син, да им дарува полезното за спасението им. Поверявам ги на Твоите Майчински грижи, защото Ти си Божественият покров на Твоите раби!
На Тебе Богородице, поборница - воевода и Блага Възпитателка на християнския род, след като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности освободи моето чедо, та със сълзи да извикам към Тебе: възпитай, Владичице, моето чедо (името) така, че да стане достойно за Небесното Царство и наследник на вечните блага.
image

                 
                 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4632703
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031