Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2017 17:50 - КАК СЕ РАЗКРИВА ДУХОВНАТА СЛЕПОТА НА ХОРАТА?
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 729 Коментари: 0 Гласове:
3




image
 "Телесната слепота е само бледа сянка на духовната
Чрез телесните слепци Бог иска да открие 
слепотата на духовните слепци."
---------------------
Много, премного неща има в света, които човек
или употребява не за това, за което са предназначени, 
или злоупотребява с тях.

Мнозина носят дебели златни верижки на часовника си – 
да започнем с това – не заради часовника, а заради хората: 
за да видят хората какви украшения имат!

Мнозина държат охранени коне и красиви коли не за да могат да се возят по необходимост, а за удивление на света и напук на враговете! И стократно нещастни са онези, на които безсловесните коне и мъртвите колела издигат авторитета!

Мнозина се обличат неподобаващо не за да скрият своята окаяна голота и да защитят тялото си от студа и праха, а за да изглеждат по-красиви. О, незавидна красота, която сухата трева и животинската кожа могат да направят по-голяма!

Мнозина отрупват къщата си със златни и сребърни съдове и други ненужни вещи, само за да имат какво да пазят от крадците до края на живота си. О, бедни братя, нима не виждате, че пазите от крадците най-големия крадец, който напълно е ограбил и опустошил душата ви? Ако пазехте така грижливо душата си, както пазите своите накити, душата ви би надживяла накитите, а така накитите ще надживеят душата.

А какво да кажем за храната и питието, които Бог е дал на хората, за да хранят телата си, и които хората употребяват за опропастяване и на тялото, и на душата?

Какво да кажем за езика, който е даден на хората, за да славят Бога, да се учат и утешават едни други, и който хората употребяват за хула на Бога, за самохвалство, оклеветяване, озлобяване и отравяне на душата?
Какво да кажем и за разума, който е даден на хората, за да им проправя пътя към божествената истина, и който хората употребяват за помощник и слуга на всеки грях и порок?

И още, какво да кажем за човешкото сърце, което е дадено на хората, за да бъде орган на любовта, орган на зрението за Бога и небесния свят, и което хората са превърнали в свърталище на всяка нечистота: похотливост, сребролюбие, гордост и омраза?

Същото може да се каже и за очите. Бог е дал на хората очи не за нещо друго, а за да могат, гледайки този свят, да видят една приблизителна картина на онзи другия, важен и безсмъртен свят. Но както някой би се загледал в сянката, забравяйки за дървото, на което принадлежи тя, така и много хора с очи, цял живот гледайки изключително този веществен свят, съвършено ослепяват с душата си за Бога и небесния свят. Тогава за какво им са очи? Не са ли станали техните очи техни погубители? Очите не са им помогнали да намерят пътя към вечната истина, но са ги отклонили от добрия път, на който Бог поставя всички млади души, в безизходната бъркотия и тръните на този свят, от които не се вижда нищо освен тази бъркотия и тези тръни. О, колко и колко, не хиляди, а милиони са човешките същества, на които очите са донесли пълна гибел на душата! Можем ли да изброим колко царе в историята е погубило царството заради ненаситността на техните очи? И колко мъдреци – умът? И колко почтени мъже и жени – гордостта? Колко богати домове са били опропастени заради женските накити, напълно ненужни на слепия! Колко болници са пълни с хора, които първо са сгрешили с очите си, а след това са заплатили за своя грях с телесно тление и душевен мрак! Наистина, ако човек можеше да изброи всички жертви на ненаситните и прелъстителни очи, не би се въздържал да не извика: трябва да завиждаме на слепите!

Затова и Господ Иисус нито един слепец по тяло, който е излязъл пред Него, никога не е нарекъл слепец, но е нарекъл слепци народните старейшини, духовните водачи и книжниците, които са имали очи, но не са виждали нищо (Мат. 13:15). Защото който е сляп с телесните очи, той е сляп само временно и в този свят, а който е сляп духом, той е сляп и за двата свята, и за този, и за онзи, и временно, и вечно. Телесната слепота е само бледа сянка на духовната и ясно предупреждение към духовните слепци, които не виждат нито Бога, нито Божието царство, да дойдат на себе си и да се лекуват, докато още има време. Чрез телесните слепци Бог иска да открие слепотата на духовните слепци. Слепотата на очите не идва от Бога, а, както всички останали недостатъци и болести – от човешкия грях. Ако нямаше духовна слепота у хората, за един миг и всички телесни слепци биха прогледнали. Но докато има духовни слепци, които духом не виждат Бога, дотогава Бог ще изобразява тяхната слепота върху затворените очи на телесно слепите.

Ако нямаше духовна глухота и немота у хората, в един миг всички глухи биха започнали да чуват и всички неми биха проговорили. Но докато съществуват хора, които нямат слух да чуят Божия закон, нито език, за да говорят за величието и славата на Бога, дотогава Бог ще си служи с телесно глухите и телесно немите, за да изрази духовната глухота и немота на първите.

Ако нямаше духовна проказа, нито парализа, нито треска, ако нямаше нито една духовна болест, всички телесно болни веднага биха оздравели от тези болести, проявяващи се в тялото, защото техният заболял дух ги кара да се проявяват и да показват неговото състояние. И докато съществуват всички тези болести в човешкия дух, дотогава те ще се проявяват и в човешкото тяло.

И така, слепотата на телесните очи има своя дълбок духовен смисъл и своето обяснение единствено в духовното учение. Който не познава духовното учение, той и не знае, нито може да узнае извън областта на духовното учение, защо в света съществува телесна слепота, глухота и немота, защо съществуват всички останали болести и недъзи в човешкото тяло. Такъв може само да зине от учудване пред слепия човек, да се изпълни със съжаление и да си каже: слава на Бога, че не съм сляп! А кой ти казва, че не си сляп? И защо съжаляваш този, който е изпратен от тайнствения Промисъл пред теб от съжаление към теб? Ако ти не беше сляп духом, пред теб не би се появил този слепец. Но той се е появил пред теб като диагноза на твоята болест, на твоята вътрешна слепота. Ако слепецът само е предизвикал съжаление у теб и ти си бръкнал в джоба си и си му подал милостиня, тогава нито ти, нито той сте изпълнили добре своята задача. Задачата на слепеца при срещата му с теб е чрез своята външна слепота да ти покаже твоята вътрешна слепота; а твоята задача в този случай е добре да научиш преподадения ти урок, да заплачеш над своята собствена слепота, и да побързаш да се лекуваш от слепотата на духа. Къде да побързаш? При кого да побързаш? Кой е лекар на слепите по света? Никой от смъртните хора. Само Онзи, Който е създал духовното и телесното зрение – Той единствен е в състояние да излекува както духовната, така и телесната слепота.

Но защо Господ Иисус, ще попиташ, когато вече е имал силата да лекува слепи, не е излекувал всички слепци на земята? 
А как тогава би се разкрила духовната слепота на хората? Какъв смисъл би имало да се пише книга за духовната слепота, когато хората трудно учат урока и от живите слепци, които виждат пред себе си? Докато има духовна слепота, дотогава ще има и телесна слепота.
-------------
Св.Николай Велимирович



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4629178
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031