Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2016 19:14 - СЪРАБОТНИК НА БОГА. Отсичане главата на Йоан Предтеча
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 407 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.08.2016 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Протойерей Николай Струков image

Скъпи, братя и сестри! В своето пророческо служение Йоан Кръстител възвестявал на хората Божията воля. И до смърт се оказал верен на Господа.

Защо така се случило, че мнозина пророци били убити? Когато човек се отвръща от Бога, неговата воля отива против волята Божия. Нещо повече, той започва да ненавижда това, което възвестява Божията воля. За това бил възненавидян и Иоан Кръстител, на когото Бог откривал човешките грехове.

Предтечата изобличавал всеки, който идвал при него, даже царя. Нали върху властимащите лежи голяма отговорност – да бъдат пример за поданиците, а ако царят върши беззаконие, какво пък да кажем за простосмъртните. Истината боде като трън в очите. Ирод се боял да убие Йоан, защото той бил почитан сред народа. Затова го хвърлил в тъмницата: да седи там и вече да не пречи, та да може той спокойно да се наслаждава на живота. Подученатапък от дявола дъщеря на неговата незаконна жена направила така, че Ирод се заклел да изпълни всяко нейно желание. И майка й й казала: поискай главата на Иоан Кръстител. Тъй като неговото съществуване имнапомняло за греха им.

Затова и Иоан Кръстител бил убит. Това, разбира се, се случило по Божи промисъл: той пострадал за Христа, изпълнявайки своя дълг, служението на пророк.

В съвременния свят, когато Божият Дух си е тръгнал от сърцата на много хора,чувството за дълг е започнало да изчезва. Образът на Йоан Кръстител ни напомня за него. Знаел ли Иоан какво го заплашва, ако той изобличи царя? Знаел е. А защо не замълчал? Понеже не могъл да постъпи иначе – съвестта и дългът му казвали: трябва да постъпиш така в името на правдата, в името на Този Бог, чийто пророк си.

Всеки от нас е поставен от Бога на своя пътека, всеки имат свой кръг от задължения. И добросъвестното им изпълнение е много важно. Нали човек идва на земята катосъработник на Бога. И ние трябва да се научим да изпълняваме своя дълг.

А ние постоянно се самосъжаляваме и нарушаваме закона на дълга! Ние постоянно съгрешаваме в това, макар на Бога може да се служи даже в най-простите и обикновени неща!

Да ни помага в това Кръстителят на Спасителя Йоан!

 

Превод: Прот. Йоан Карамихалев

Източник:    www.p-blagovest.ru  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4650892
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930