Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2016 14:38 - НА ПРАГА НА СВЕТЛОТО ХРИСТОВО ВЪЗКРЕСЕНИЕ (Слово след края на Божествената литургия на Велика събота)
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 759 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 02.05.2016 01:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Московски и на цяла Русия патриарх Кирил image

Сърдечно приветствам всички вас с Велика събота. Литургията на Велика събота се съединява с вечерня, а според църковния обичай и Устава празникът започва от вечерта. По такъв начин, с тази Божествена литургия, която се съпровожда с преобличане на свещенослужителите в светли одежди, ние вече се докоснахме до празника на Светата Пасха и Евангелието от Матея, което ние чухме, вече ни разказва за Възкресението. Но то ни разказва и за това как в съботния ден се събрали първосвещениците и старейшините и, узнали, че гробът е пуст, започнали да размишляват какво да правят сега. В края на краищата те се договорили да подкупят стражата. Стражата била римска, да я подкупят било трудно, но все пак на тях били предадени пари, за да кажат, че през нощта дошли учениците и откраднали тялото на Спасителя. Това било твърде опасно, защото воините положили клетва, а доколкото те не изпълнили своите задължения, пазейки гробницата, могли да заплатят затова с живота си. Но, очевидно, на тези воини били дадени много пари и те действително обявили, че учениците похитили тялото на Спасителя.

Колко удивително в евангелското повествование за днешния ден съжителстват една с друга светлината и тъмнината: радостта и свидетелството за Възкресението - с клеветата и подкупа; радостта на учениците, видели Спасителя в Галилея - с неверието: „действително ли Той е възкръснал?..” Срещнал жените-мироносици, Възкръсналият Спасител Сам им казва, че учениците трябва да Го срещнат в Галилея. Всички пребивават в страх и радост. Колко много светлина, колко много утвърждаваща сила има в това повествование! И изведнъж - нов заговор и отново злоба, отново лъжа, за да опорочат Възкресението на Спасителя... А после Господ, по Своята дума, предваря учениците в Галилея, на планината, където им заповядал да отидат. И едни от тях Му се поклонили, а други се усъмнили (Мат. 28, 16-17). Даже виждайки Възкръсналия – се усъмнили: не им стигали сили да повярват във Възкресението!

Понякога нашето болно сърце е наранено от неверието на този свят, от забравата на Божиите заповеди, от нечувствителност даже към такова велико събитие като Възкресение Христово. Нали мнозина се веселят даже в Страстния петък, не знаейки какво правят (Лк. 23: 34). И разбира се, на вярващите хора им се къса сърцето, когато те виждат своите съотечественици, които даже в тези свети дни не могат да се въздържат от участие в лекомислено веселие. Така, ако ние гледаме телевизия в този ден, малко неща ни напомнят за Велики петък, за страданията на Спасителя: на екрана - смях, развлечения… Това ранява вярващите хора, но нали това не и ново: и в самия ден на Възкресението едни видели Възкръсналия и повярвали, а други хулили Възкресението; едни Го посрещали с радост и Му се поклонили на планината в Галилея, а други се усъмнили.

Господ със Своето Пришествие в света прокарал черта между светлината и тъмнината, между доброто и злото, и всеки човек, с радост посрещащ Пасхата Христова, принадлежи на света. Може би, не всички заповеди той знае и изпълнява, но ако в сърцето му има радост за Възкръсналия, тогава той е заедно с жените-мироносици, заедно със светите апостоли. Именно в този момент, когато едни се поклонили, а други се усъмнили, Господ казал на учениците: „Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:19-20). Тези велики думи на Спасителя са отправени днес към Църквата, която трябва да отиде в този свят и да проповядва Евангелието на цялото творение, защото ние знаем: този, „който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва, ще бъде осъден” (Мк. 16:16).

Мисията на Църквата е насочена към света - това не модна измислица. Това е велика заповед на Господа, която е прозвучала там, на планината в Галилея, това е най-първото призвание на Църквата и никой няма право, особено в църковната ограда, да поставя под съмнение тези велики думи на Спасителя, този призив към Църквата – иди да свидетелстваш, да учиш и да кръщаваш.

В деня на Светата Пасха ние по особен начин преживяваме тайната на Възкресението на нашия Господ Иисус Христос. Ние вярваме, че Христос е възкръснал, ние знаем, че Христос е възкръснал, защото толкова ярки и убедителни свидетелства за Възкресението не могат да оставят и сянка на съмнение - Той възкръснал от мъртвите; а ако Той е възкръснал, то и ние всички ще възкръснем с Него за вечен живот. И както и да съжителстват със светлината тъмнината и злото, светлината е по-силна от тъмнината и правдата е по-силна от лъжата и злото. Светлината Христова се разпространява върху цялото творение. Ние знаем за идващият ден на Неговото Велико и Страшно Пришествие и затова сега от съпричастност към Христа да подготвяме себе си и света за тази среща с Възкръсналия Спасител - в деня, за който никой не знае, но за който Той е казал на учениците и чрез тях – на целия свят.

Нека Пасхата Христова да изпълва нашите сърца с радост, да укрепва нашата вяра, разбирането за това, че пътя, по който вървят учениците на Спасителя, - това е пътят на светлината и правдата. И да ни помага Господ със силата на Своето Възкресение никога да не се отклоняваме от този спасителен път. Амин.

 

Превод: Прот. Йоан Карамихалев

Източник:    Патриарх Московский и всея Руси Кирилл, Тайна покаяния. Великопостные проповеди (2001-2011), М., 2012

image

image



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sourteardrop - !
30.04.2016 18:49
На днешния ден Велика Събота Господ Иисус Христос слиза с човешката си душа в ада,за да избави от тъмницата душите на всички праведници и хора очакващи неговото идване.До този ден за всички живяли на земята човеци било невъзможно да влезнат в рая заради греха на Адам,който бил изгонен от Рая,но Господ слезна от Небесата възприе човешка плът,стана човек,за да избави човеците от смъртта,дявола и да даде откуп за мнозина със своята смърт на кръста.Господ Иисус Христос прикова адамовия грях на своя Кръст изкупи човеците със своята кръв и ги примири със Своя Отец.Сега вече Царството Небесно се отвори отново за човеците и Господ с душата си слезна в ада и ги изведе от там,опразни го.От тогава насам за всички човеци Рая е достъпен,всички имат възможност да го наследят ако повярват и се кръстят и се стараят да спазват Божиите заповеди.Амин
цитирай
2. sourteardrop - Слизането на Иисуса Христа в ада
02.05.2016 00:56
Състоянието, в което се намирал Иисус Христос след Своята смърт до възкресението Си, ни разкрива следната църковна песен:

(Христе), Ти беше в гроба с тялото Си, в ада - с душата Си, в рая - с разбойника, и на престола - с Отца и Духа, изпълвайки всичко като неописуем.

Като пояснение на тази пасхална песен могат да служат думите на св. апостол Петър:

"Христос, за да ни заведе при Бога, веднъж пострада за греховете ни, Праведник за неправедните, бидейки умъртвен по плът, но оживял по дух, с който Той, като слезе, проповядва и на духовете, които бяха в тъмница" (1Петр. 3:18-19).

Тук "тъмница" означава царството на мъртвите - ада. "Ад", образно казано, е място, лишено от светлина. В християнството под "ад" се разбира особеното състояние на грешните души, лишени от общение с Бога, т.е. лишени от светлина и блаженство.

Иисус Христос слязъл в ада, за да проповядва и там победата над смъртта и дявола и да изведе оттам за царството небесно душите, които с вяра очаквали Неговото идване.

Православен катехизис, Синодално издателство, София 1991
цитирай
3. sourteardrop - !
02.05.2016 01:00
Песен 9

Ирмос: Не плачи за Мене, Майко, гледайки Ме в гроба - Твоя Син, Когото зачена безсеменно в утробата, защото ще възкръсна и ще Се прославя и ще възнеса със слава като Бог тия, които непрестанно с вяра и любов Те величаят.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Когато свръхестествено Те раждах без родилни болки Аз бях прославена, о Сине безначални; а сега виждайки Те, Боже Мой, бездиханен, мъртъв, страшно се терзая от меча на скръбта; но възкресни, за да се възвелича и Аз.
Земята Ме покрива по Моя воля, но треперят вратарите на ада, виждайки Ме, Майко, облечен в окървавената одежда на отмъщението, защото поразявайки на Кръста враговете като Бог, Аз пак ще възкръсна и ще Те възвелича.

Нека да се радва творението и да се веселят всички земнородни, защото адът е пленен; нека жените с аромати Ме посрещнат, защото ще възкръсна на третия ден и ще избавя Адам и Ева с целия им род.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4633409
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031