Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2015 09:06 - СВЕТИ 26 ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИЦИ ЗОГРАФСКИ
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 670 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 Византийският император Михаил Палеолог мислел да закрепи слабата си по това време империя, особено срещу арабите, чрез съюз с папския престол. Той насила въвел православна Византия в уния с Римокатолическата църква на събора в Лион през 1274 г. На следната година подлагал на смърт всички в столицата, които осъждали унията. През 1278 г. издал указ да се въвежда унията чрез всички насилствени мерки.

 

Светогорските монаси отправили послание до императора. В него те доказвали, че нито главенството на папата, нито поменуването му в църквите, нито извършването на светата Евхаристия с пресен хляб, нито прибавката към Символа на вярата „и от Сина” могат да бъдат търпими. Те го молили да пребъдва в онова учение, което е приел от великите отци на Църквата.

Във Византия дошли папски пратеници, за да проверят дали унията се прилага. Дошли и в Света Гора. Някои манастири, поради смъртен страх, ги приели с почести и влезли с тях в евхаристийно общение. Но други останали твърди в Православието. Затова пострадали. В числото на пострадалите бил и българският Зографски манастир.

По волята на императораq скитници кръстоносци, изгонени от Палестина и наели се да служат като войници на византийския двор, се нахвърлили с всичката си злоба срещу зографците.

Най-напред поискали от тях доброволно да приемат унията. Зографци отказали, готови да приемат дори мъченичество за светото Православие.

Игуменът Тома посъветвал по-малодушните да се скрият някъде по планинските пещери, докато премине опасността. Множество монаси се разбягали. Самият той, с 21 монаси и 4 миряни, се заключил в манастирската кула, откъдето безстрашно изобличавал отклоненията от православната вяра у римокатолиците.

Разярени, латинците подпалили кулата от всички страни.

Затворилите се вътре свети преподобномъченици сред пламъците предали душите си в Божиите ръце на 10 октомври 1284 г.

Имената на четиримата миряни не са известни. Известни са само имената на монасите: Тома, Варсануфий, Кирил, Михей, Симон, Иларион, Яков, Ион, Киприян, Сава, Яков, Мартиниан, Козма, Сергий, Мина, Йоасаф, Йоаникий, Павел, Антоний, Евтимий, Дометиан и Партений.

От всички само еклисиархът Партений паднал от кулата на земята. Проживял още 30 дни. И така имал възможност да разкаже всичко на завърналите се по-късно в манастира братя.

Минали векове. Кулата, където пострадали светите преподобномъченици, била пред опасност да рухне. Затова през 1873 г. монасите я съборили и дигнали на нейното място паметник. Решили да го осветят в деня на тяхната памет – 10 октомври.

Отслужвали всенощно бдение. Подир първата псалмена катизма на утренята един от монасите започнал да чете за страданията на светите преподобномъченици. Внезапно се чул в храма някакъв лек шум. Едновременно с това над храма се появил огнен стълб, който осветил манастира и близките околности със силна светлина. Този дивен стълб се придвижил към паметника и се спрял над него. След малко време започнал да се издига нагоре и накрая се превърнал в кръг. Този светъл кръг правел впечатление, като че увенчава мястото, където пострадали светите преподобномъченици. Това дивно знамение продължило 15 минути. Негови очевидци били много манастирски братя и гости.





Гласувай:
4



1. mitata67 - Само ще добавя.
13.10.2015 09:36
Само ще добавя, че за идването на кръстоносците, монасите са известени от иконата на Пресвета Богородица.Тя горяла в огъня заедно с мъчениците, след това престояла 600 години в земята, но въпреки това не се повредила. Братята я нарекли „Предвъзвестителница“, „Акатистна“, „Неопалима“.
За повече информация на линка http://www.sveta-gora-zograph/manastira/slova.php?id=1
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4654076
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930