Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2015 00:25 - за живота след смъртта
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 1045 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 04.01.2015 00:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Повечето хора не допускат, че техните починали близки са отишли в ада, и така приспивайки съвестта си, не предприемат никакви действия.
image   Ти знаеш как починалите молят за помощ

Старецът Ефрем Аризонски

image

 

Ти знаеш как починалите молят за помощ! Защото след смъртта няма покаяние, а те са останали със своите скверноти и пороци и сега, като виждат, че помощта на живите съдейства много за подобряване на тяхната участ, желаят, молят и жадуват да ги поменават. Жадуват и в рода им да се намери някой свещеник или добродетелен християнин, който да се погрижи и за тях.

 

Ще ти напиша за едно видение, което чух от устата на епископ, с когото преди много години бях в съслужение. Той ни разказа, че имало един свещеник, когото виното победило, и той често се напивал. Така било много години. В останалото бил добродетелен и благочестив. Веднъж по навик си пийнал вино, напил се и преди да изтрезнее, отишъл и отслужил литургия. Но по Божие допущение Светите Тяло и Кръв Господни се разлели! Нещастникът се вцепенил от страх, мислейки за голямата епитимия от своя епископ!

 

Когато накрая се изповядал, епископът му казал:

 

- Върви си, ще ти се обадя кога да дойдеш. Ще ти дам епитимия.

 

И ето, епископът като останал сам, размишлявал за това, и когато вече щял да вземе писалката, за да запрети свещеника от свещенослужение, внезапно вижда как пред него, сякаш на екран, преминават безбройно множество всякакви хора, и всички – на различна възраст и с различно социално положение. При тази гледка епископът се смаял и се уплашил. Тогава всичките тези хора заедно му казали:

 

- Ваше Преосвещенство, не налагайте епитимия на свещеника, не го поставяйте под запрещение.

 

После един след друг станали невидими.

 

Епископът повикал свещеника. Уплашен бедният свещеник мислел за запрещението си, а епископът го попитал:

 

- Би ли ми казал, много ли имена поменаваш на литургията?

 

Свещеникът отговорил, че на проскомидията дълго поменавал царе, императори, та чак до последния бедняк. Тогава епископът му казал:

 

- Добре, върви и когато служиш литургия, поменавай толкова, колкото можеш, но гледай в бъдеще да не се напиваш. Бог ще ти прости!

Впоследствие свещеникът с Божия помощ се избавил от пиянството.

 

Господ Бог да ни даде благ разум, та да се погрижим за душата си, преди да сме тръгнали за онзи свят.

 




Гласувай:
2



1. sourteardrop - Що е вечност? - от старецът Ефрем Светогорец
04.01.2015 00:36
Страшна е тази дума – вечност! За да разбереш поне малко какво означава вечността, ще ти посоча един пример. Представи си, че цялата земя е една огромна скала от гранит, твърд камък, и на всеки хиляда години долита една птичка да наточи човчицата си на камъка. И когато тази скала бъде изстъргана, тогава ще получим известна слаба представа за това, що е вечност. Но дори това не е вечност, не е безсмъртие, не е живот без край! И ето, нашият живот на земята, подобен на играта на рулетка, разиграва нашата вечност: или рай или ад! Колко внимателни трябва да бъдем!

Из “Отечески съвети”, изд. славянобългарски манастир “Свети Вмчк. Георги Зограф”, Света Гора, Атон, 2007г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4651164
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930