Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2015 05:00 - ПРОПОВЕД В НАВЕЧЕРИЕТО НА БОГОЯВЛЕНИЕ
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0



   Московски и на цяла Русия патриарх Кирил image

Скъпи отци, братя и сестри! Сърдечно поздравявам всички вас с големия празник Богоявление Господне. На този ден ние празнуваме явяването на Божията благодат на река Йордан, Кръщението на Спасителя, явяването на Светия Дух. Тогава Светият Дух се излял само върху Този, Който влязъл във водите на Йордан, - Иисус Христос, Сина Божи и Сина Човечески, дошъл в света, за да спаси хората.

 

И трябвало Господ да премине през тежките пътища на изпитанията, през духовни и физически мъки, противостоене на лъжата, клеветата, неправдата, кощунството – на всичко това, което така често озлобеният човек отправя по адрес на Бога. Върху Него се съсредоточило цялото зло на света, цялата бездна на преизподнята, цялото зло невидимо и видимо, и ние знаем, че това зло пригвоздило Христа към Кръста и, сякаш, възтържествувало. Но знаем също, че чрез евангелското повествование ни се дава най-великото откровение за това, че доброто е по-силно от злото, а Бог – по-силен от дявола. И Христос възкръсва със силата Божия и чрез подвига на кръстоносенето, със смъртта Си изкупва човешкия род от тегнещите над него грехове и дава на Светия Дух сила да се излива не само върху избраните, не само върху пророците, не само върху Него, Спасителя, кръщаван в Йордан, но и върху всеки, който пожелае да се облече в тази Божествена благодат на Светия Дух. И на празника Петдесетница Дух Свети се излива върху Църквата, а чрез Църквата – върху целия свят.

 

За мнозина е неразбираемо удивителното явление, наричано християнство. Как в течение на 2000 години, въпреки многото нападки отвън и вътрешни неуредици, Църквата Христова съхранила себе си и запазила вярата в народите, толкова различни по своята култура, по своята история, запазила вярата в различните поколения, така поразително отличаващи се едно от друго? И би било невъзможно да извърши това запазване на вярата само със силата на словото, даже на най-убедителното, което е и словото Божие, Сам Бог трябвало да влезе в човешкия живот и да въздейства на всяка личност по такъв начин, че Неговото слово да се отобрази в ума и сърцето на човека, в неговата воля и неговите чувства. И силата, която преобразува словото в действие, е силата на Божията благодат, ето защо Господ казва на апостола, че портите адови няма да надделеят над Църквата (Мат. 16:18). Не защото в Църквата са най-умните или най- образованите, не защото Църквата е пазителка на двехилядолетна мъдрост, но именно защото Сам Бог със силата на Божествената благодат действа в Църквата и преобразява човека и заобикалящия го свят.

 

И смисълът на днешния велик водосвет е в това, че, освещавайки водата, ние изповядваме вярата в това, че Божията благодат е способна да оплодотвори със своята сила не само човешкия разум, не само човешката душа, но и физическата материя. Понеже Бог е Творец на физическия свят и Той може да изпълни и този физически свят със Своята Божествена енергия, със Своята Божествена благодат.

 

Именно с тази благодат днес, в този ден, обикновената вода, която ние черпим всеки ден, става светена вода, запазваща същите физически и химически свойства, но изпълнена с особена Божествена енергия, с Божията благодат, която влияе на човека, докосващ се до тази вода, и на околния свят.

 

Днешният ден ни помага да разберем защо и светите мощи, и светите икони, бидейки материални, в същото време са носители на духовна енергия. Понеже така пожелал Бог! Той в лицето на Своя Син слязъл в Йорданските води и получил Кръщение не само с Дух, но и с вода. Ето как духовното и материалното се съединяват там, където действа Божията благодат; и ние вярваме в това, с което тази благодат пронизва цялото човешко същество, цялата вселена. И в деня на Богоявление Христово, Богоявление на Светата Троица, ние отправяме молитва към вечния Бог-Творец, да не оставя Своето творение със силата на благодатта, явена на хората и на целия свят чрез изкупителния подвиг на Своя Син.

 

Днес вие ще пристъпите към чашата със светена вода, за да почерпите от нея. Помнете, че тази вода се нарича светена, защото в нея е Божията благодат. Черпете от нея с благоговение, без суетня, не създавайте шум около светинята, не се опитвайте първи да почерпите от водата. Постойте при тази светиня колкото се може по-дълго. Помолете се за себе си, за своите роднини и близки, за нашето Отечество, преминаващо нелек период от своето историческо битие, за нашата многострадална Църква, носеща на народа великата вест за спасението, което Бог в Христа е донесъл на човешкия род. И, с благоговение почерпили от светената вода, отнесете я в домовете си, поръсете ги, дайте да вкусят от тази вода на вашите роднини и близки, запазете я за тежки моменти от вашия живот, на първо място за дни на болести, защото чрез тази вода самата Божия сила ще се докосне до вас според вярата ви. И нека Господ, явил Се на света в деня на Богоявлението на река Йордан, да пребивава с всички нас неотлъчно, както Той Самият е казал за това: „през всички дни до свършека на света (Мат. 28:20). Амин.

 

Превод: Прот. Йоан Карамихалев

 

 

Източник:    www.patriarchia.ru



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4634034
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031