Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2013 09:45 - Пресвета Богородица "Достойно Есть"
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 1012 Коментари: 0 Гласове:
1



 image        " Достойно  е наистина  да те облажаваме, Богородице, винаги блажена, и  пренепорочна, и Mайка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, тебе истинска Богородице, те величаем ."   В  светата ни Източна Христова Църква са ни известни четири изпети от ангели песни: 1) “Слава във висините Богу”; 2) “Свят, Свят, Свят е Господ Саваот”; 3) Трисвятое, тоест, “Свети Боже, Свети Крепки, Свети Безсмъртни, помилуй нас” и 4) само тази песен в чест на св Богородица.  
За какво помага иконата?
Вече повече от 1000 години чудотворната икона на Божията Майка "Достойно есть" или"Милуваща" помага на вярващите за изцеление от душевни и телесни болести. Празникът на иконата е на 11 юни.

Молитва " Достойно  е наистина  да те облажаваме, Богородице, винаги блажена, и  пренепорочна, и Mайка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, тебе истинска Богородице, те величаем ."  
Пресвята и Премилостива Владичице Богородице! Покланяйки се на Твоята свята икона, смирено Те молим: чий гласа на нашата молитва, виж нашите скърби и беди, и като любвеобилна Майка, побързай да помогнеш на нас, безпомщните. Моли Твоя Син и наш Бог да не ни погубва заради нашите беззакония, но като Човеколюбец да ни яви Своята Милост. Изпроси за нас, Владичице, от Неговата благост телесно здраве и душевно спасение, мирен живот, плодоносие на земята, благотворност на въздуха и благословение свише за всяко наше добро дело и начинание, И както някога си погледнала милостиво на смиреното славосовие на атонския послушник, възпяващ Те пред Твоята драгоценна икона и си му изпратила ангел, за да го научи на небесната песен, с която Те славословят ангелите, така приеми и сега нашата усърдна молитва. О, Възпявана Царице, простри към Господа Твоите богоносни ръце, с които си носила Богомладенеца Иисуса Христа и Го моли да ни избави от всяко зло. Покажи Владичице, Твоята милост към нас: болните изцели, скръбните утеши, на бедстващите помогни и ни удостой благочестиво да прекараме земния си живот, да го завършим с мирна християнска кончина и да наследим Небесното царство по Твоето Майчинско ходатайство към Христа, нашия Бог, Комуто подобава всяка слава, чест и поклонение, с Неговия безначален Отец и Пресветия Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин!
История на иконата
Иконата "Св. Богородица - Достойно ест" се   намирала в българската килия в местността Пение, близо до Карея - административния център на Света Гора. Историята на тази икона е свързана с православното песнопение "Достойно ест".
         Според преданието през IX век славили Богородица с песнопение, съставено от Козма Маюмски през VI век: "Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу тя величаем".        Чудото се случило през 982 година. Килията обитавали стар монах и послушник. Късно през нощта старецът се отправил в манастира на всенощно бдение, а младият послушник останал сам . На вратата се почукало. Послушникът не се учудил - в Атон имало много монаси, а в планината живеели отшелници, които понякога слизали при своите събратя. Послушникът се поклонил на непознатия гост, дал  му вода да пие и му предложил да си почине. Заедно с госта те започнали да пеят псалми и молитви. Но когато стигнали до "Честнейшую херувим..."тайнственият гост неочаквано отбелязал, че по техните места пеят тази песен по друг начин, добавяйки пред "Честнейшую..." думите "Достойно ест, яко воистину блажити тя, Богородицу, присноблаженную и пренепорочную, и матер Бога нашего". И когато монахът започнал да пее тези думи, иконата на Божията Майка, внезапно засияла с необикновена светлина, а послушникът усетил особена радост и заплакал от умиление. Послушникът помолил госта да запише чудните слова и понеже не намерили никаква хартия и писмени принадлежности, непознатият монах ги начертал с пръст върху каменната плоча, която поддавала под пръстите му, сякаш била от восък и помолил да научат всички християни така да славославят Пресветата Богородица. След това гостът, нарекъл се смиреният Гавриил, станал невидим, а иконата още известно време продължавала да излъчва чудна светлина. Потресен от случилото се, послушникът едва дочакал стария монах, разказал му за тайнствения непознат гост и му показал каменната плоча с думите на молитвата.  Старецът разбрал, че в келията е идвал архангел Гавриил, изпратен на земята да възвести на християните още една дивна песен в името на Божията Майка.
         Старецът и послушникът разказали за случилото се. Отнесли плочата в Карея, по-късно в Цариград, и тогавашният Патриарх написал до всички патриарси и оттогава тази ангелска песен се пее по време на всяка Божествена литургия по целия свят - навсякъде, където има поне един православен престол или живее поне един православен християнин. Тя се изпълнява в заключителната част на Златоустовата литургия, след освещаването на Светите дарове и е една от най-разпространените Богородични молитви.
А иконата, пред която за първи път на земята била произнесена тази молитва, започнали да наричат "Достойно ест". Скоро тя била пренесена в съборния храм на Карея, където се намира и до днес.
        Оттогава са минали повече от хиляда години. За това време иконата е напускала Атон само 4 пъти, за да утеши, подкрепи и вразуми онези православни, които нямат възможност да отидат при нея сами. За първи път това е станало през 1963 година, когато се празнува хилядолетието на Света Гора и по повод на този юбилей чудотворната икона посетила гръцката столица Атина. За втори път това се случва през 1985 година, когато по случай 2300-годишнината на Солун тя гостувала на града. За трети път - през есента на 1987 година, когато светинята отново навестила столицата на Елада. Тогава тя била посрещната с тържествено литийно шествие с хоругви, свещи и венци от живи цветя на пристанището в Пирея и останала 18 дни в храма Благовещение. Ден и нощ през цялото това време не спирал потокът от хора, жадуващи да се докоснат до нея. Неотстъпно я пазели монаси от Света Гора И последно през есента на 1994 година, прекрасната гостенка посетила град Ларнака на остров Кипър.
         Всяка година на втория ден на Великден представители на всичките 20 светогорски манастири изнасят с литийно шествие иконата "Достойно Ест", за да благослови Божията майка с чудотворния си образ възраждащата се природа.
        Прочутият Йоан Кукузел Ангелогласни нотирал песента “Достойно ест” според източното пеене и по този начин я съхранил за бъдните български поколения. По време на турското робство всички борци за политическа и духовна свобода са приемали песента “Достойно ест” като упование и вяра в народното дело. Тя е била и любима песен на Васил Левски. Той запял “ДОСТОЙНО ЕСТ”, преди да отиде на бесилото.

Иконата в България 
image
Копие на иконата на Божията Майка "Достойно есть" се намира в Патриаршеския катедрален храм "Св.Александър Невски" от 27 октомври 2012 г. Тя е третото официално копие на иконата, направено в Света Гора. Първото е направено за Финландската православна църква, второто - за Грузинската патриаршия. Дарът за България е във връзка със 130 годишнината от полагането на основния камък на храм "Св.Александър Невски" , със 100 годишнината от построяването му и по случай 98 годишнината на патриарх Максим.

Умалено копие на иконата "Достойно ест", зографисано и осветено от монаси от руския манастир „Св Пантелеймон” на  Света Гора, се намира в храма „Св. Николай” в Бухово. И тази икона се прославя   като чудотворна. Всеки петък пред  нея  се отслужва акатист, а на всеки празничен и неделен ден иконата се изнася за поклонение по време на Светата Литургия.      



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4650031
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930