Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2013 02:48 - за времето на антихриста
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 1007 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ето какво казва за тази опасна и гибелна за душите измама епископ Игнатий, като се основава на учението на словото Божие и на светите отци:

"Преди Второто Христово пришествие когато християнството, духовното знание и духовното разсъждение ще станат крайно оскъдни сред хората, "ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно и избраните" (Мат. 24:24). Самият антихрист ще извършва множество чудеса, ще поразява и удовлетворява с тях плътското мъдруване и невежеството на хората. Той ще им даде "знамение от небето", което те търсят и за което жадуват. "Неговото появяване —казва св. ап. Павел - ще стане "по действие на сатаната, с всяка сила, и с поличби, и с лъжливи чудеса, и с всяко неправедно прелъстяване на ония, които загиват, задето не са приели любовта на истината за свое спасение" (2 Сол. 2:6-10). Незнанието и плътското мъдруване, виждайки тези чудеса, ни най-малко няма да се замислят, но веднага ще ги приемат като сродни с техния собствен дух и в своето заслепение ще признаят и ще изповядат действията на сатаната за най-велика проява на Божията сила. Така антихристът ще бъде приет твърде бързо, необмислено (преп. Ефрем Сирин, част 2). Хората няма да преценят, че неговите чудеса нямат никаква блага, разумна цел, никакво определено значение, че те са чужди на истината, преизпълнени с лъжа, че са едно чудовищно, всезлобно, лишено от смисъл актьорство, което се стреми да удиви, да предизвика недоумение и самозабрава, да увлече, да измами и заблуди със своя бляскав, но празен и глупав ефект.

Не е чудно, че чудесата на антихриста ще бъдат приети безпрекословно и с възторг от отстъпилите от християнството, които са станали врагове на истината и врагове на Бога. Те са се подготвили за открито, дейно приемане на пратеника и оръдието на сатаната, на неговото учение, на всичките му действия, след като своевременно са встъпили в духовно общение със сатаната. Достойно обаче за дълбоко внимание и плач е това, че чудесата и действията на антихриста ще поставят в затруднение и самите Божии избраници".

Горните предпазващи думи на епископ Игнатий са особено важни за ония, които гледат лекомислено на съвременната подготовка на света да приеме антихриста, които остават слепи въпреки всичко ставащо наоколо им и не желаят да видят явните признаци на водената с бясна скорост подготовка за възцаряването на антихриста от страна на неговите слуги, вече продали душата си на сатаната за земни блага - за свободно, безпрепятствено удовлетворяване на "похотта на плътта", "похотта на очите" и "житейската гордост", т.е. заради сластолюбието, сребролюбието и славолюбието (1 Иоан. 2:16).

Необходимо е да знаем и помним колко голямо ще бъде лукавството на антихриста и колко хитро ще действува той, щом даже "Божиите избраници", т. е. истинските християни няма да могат да "разкрият" веднага какво представлява антихристът и да го изобличат, щом и те няма да могат от самото начало да го познаят.

Причината за трудното разпознаване на антихриста и за неговото силно влияние върху хората, според думите на епископ Игнатий "ще се състои в неговото адско коварство и лицемерие, с които той изкусно ще прикрие най-ужасното зло, в неговата необуздана и безсрамна дързост, а също така в пълното съдействие, което ще му оказват падналите духове и най-сетне в неговата способност да извършва чудеса - макар и лъжливи, но поразителни".

Коварството и лицемерието са особено характерни черти за нашето време. Възпитавайки ги в хората, човечеството се подготвя по такъв начин към по-леко и безболезнено приемане на антихриста.

"Човешкото въображение, - казва епископ Игнатий - е безсилно да си представи такъв злодей, какъвто ще бъде антихристът. Не е свойствено на човешкото сърце, даже покварено, да повярва, че злото може да достигне такава степен, каквато то ще достигне при антихриста. Той ще започне да тръби пред себе си, както са правели неговите предтечи и предобрази, ще се нарече проповедник и възстановител на истинското богопознание. А хората, които не разбират християнството, ще видят в него представител и поборник на истинската религия и ще се присъединят към него.

Ще затръби той пред себе си, ще се нарече обещания Месия. С радостен глас ще побързат да го посрещнат питомците на плътското мъдруване. Виждайки неговата слава, могъщество, гениалните му способности и всестранно развитие във всички области на този свят, те ще го провъзгласят за бог и ще станат негови съратници (преп. Ефрем Сирин, слово 106).

Антихристът ще се показва пред хората кротък, милостив, изпълнен с любов и с всички добродетели. Ще го признаят за такъв и ще му се поклонят заради неговата "възвишена добродетелност" онези, които приемат само падналата човешка истина и не са се отрекли от нея заради истината на Евангелието (преп. Макарий Велики, беседа 31).

Антихристът ще предложи на човечеството най-високо земно благополучие и благоденствие, ще предложи почести, богатство, великолепие, материални удобства и наслаждения. И търсещите земни блага ще приемат антихриста и ще го нарекат свой господар (Благовестник, обясн. на Иоан 5:43).

image



Гласувай:
2



1. sourteardrop - за заблудата
31.08.2013 03:05
Наистина богомъдри, пророчески са тези думи на великия светилник на нашата руска църква. Той прозорливо е написал всичко това преди повече от сто години, когато животът в Русия е бил сравнително спокоен, нормален и на никого на ум не е минавало какво Бог ще отсъди да преживеем през последното столетие и особено през последните страшни, наистина "апокалиптически" петдесет години, когато на мнозина започна да се струва напълно разбираемо, че краят на света е съвсем близо, пред самите ни врати. И всичко, което сега наблюдаваме в света, в църковния и обществено-политически живот на хората, напълно отговаря на описаните по-горе предсказания на великия руски светител. Ако човек се замисли сериозно над всичко, което става днес, то ще му стане ясно, че никога, през цялата си досегашна история светът не е бил толкова близо до антихриста, както в наши дни. Въпросът е само в сроковете, които не са ни открити.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4646899
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930