Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2013 16:17 - За това как отивахме в манастир
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
2



  Автор:    Архимандрит Тихон (Шевкунов) image

В края на осемдесетте години, ние не просто отивахме в манастир, а бягахме. Мисля, че ни приемаха за леко луди. А понякога и не само „леко“. Пристигаха нещастни родители, безутешни невести, разгневени професори от институтите, в които учехме. За един от монасите (който беше избягал, след като вече се беше пенсионирал и отгледал до пълнолетие последното от децата си) идваха синове и дъщери и крещяха из целия манастир, как веднага ще си приберат татенцето у дома. Криехме го зад големите кошници в стария хамбар. Децата ни убеждаваха как баща им – заслужил миньор, бил изкуфял. А той, тридесет години денонощно мечтаел кога най-сетне ще може да се оттегли в манастир. Разбирахме го прекрасно. Ние също бягахме от станалия за нас безсмислен свят за да търсим внезапно открилия ни се Бог.

Беше почти като по-раншното бягство на момчета, поискали да станат корабни юнги и да се впуснат в далечно плаване. Само че Божият зов беше несравнимо по-силен. Нямаше как да не се отзовем, или по-точно, ние безпогрешно усещахме, че ако не отликнем, безвъзвратно ще загубим себе си. И дори да придобием целия свят, с всичките му радости и успехи, той няма да ни бъде нужен и мил.

На първо място ни беше ужасно мъчно за нашите родители – объркани от нашата твърдост и нищо не разбиращи. След това, разбира се - за приятелите и приятелките, за любимите ни университетски професори, които без да жалят сили и време пристигаха в Печори да ни „спасяват“. Толкова ни беше мъчно, че можехме да жертваме живота си за тях. Но не и манастира.

За близките ни всичко това изглеждаше диво и необяснимо.

Помня, че от няколко месеца живеех в манастира, когато пристигна Саша Швецов. Беше неделя – единствения свободен ден в манастира за цялата седмица.След чудесната неделна служба и манастирския обяд, ние, младите послушници лежахме, блажено отпуснати на леглата си в нашата голяма и слънчева послушническа килия. Изведнъж вратата се отвори широко и на прага се появи висок младеж, наш връстник – на около 22 години, облечен в маркови дънки и скъпо яке.

Всъщност, тук ми харесва! Аз май ще остана! – обяви той, без дори да поздрави.

„Като те сложат утре в краварника или като те накарат да изгребваш канализацията, тогава ще те видим дали ще останеш“ – прозявайки се помислих аз. Вероятно горе-долу същото е минало през главите на всички останали, които подобно на мен разглеждаха с интерес внезапно нахлулото в древния манастир столичанче.

Саша се оказа син на богат бизнесмен, живял с родителите си в Пекин, Лондон и Ню-Йорк и съвсем наскоро завърнал се в Русия за да учи в института. Познал Бога преди половин година. Научил немного, но явно – най-важното, защото от тогава започнал да се измъчва от пълното безсмислие на всичко зоабикалящо го и от непрекъснато безпокойство, докато накрая не дошъл в манастира. Веднага почувствал, че е намерил това, което търсел, затова дори не сметнал за необходимо да уведомява за новото си обитание своите родители. Когато ние го упрекнахме в жестокост, той каза, че родителите му със сигурност няма да го разберат, а баща му така или иначе ще го открие с цената на всичко. Така и стана.

Бащата на Саша пристигна в Печори с черна „Волга“ и направи големи скандали‑ с милиция, КГБ, с приятели от училището и приятелки от института, въобще – с всички познати за нас „инструменти“ за извеждане от манастир. Това продължи достатъчно дълго, докато накрая баща му с ужас проумя, че всичко е напразно и Сашка няма да отиде никъде другаде.

Ковчежникът на манастира, отец Натанаил, в опит да опит да утеши московския гостенин, ласкаво му каза:

Ето, ще дарите сина си в жертва на Бога. Ще стане печерски йеромонах, ще се гордеете с него...

Още помня дивия вой, който в отговор огласи манастира:

Никога!!! - Крещеше бащата на Саша. Той просто още не знаеше, че отец Натанаил е прозорлив, иначе не би си изпуснал нервите.

Понастоящем Саша наистина е йеромонах и е единственият, останал да служи в Псково-Печерския манастир от всички, които в онзи първи ден от пристигането му в Печори бяхме в слънчевата послушническа килия. А бащата на Саша – Александър Михайлович, десет години по-късно започна да работи с мен в Донския манастир, после – в Сретенския, като отговорник за книжния склад. На тази именно църковна длъжност той си замина при Господа, след като беше станал търсещ Бога искрен молитвеник.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4648367
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930