Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2013 08:15 - за небесната и за земната църква и за езика, който трябва да смиряваме
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.08.2013 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Но ако все пак тържествуващата Църква, небесната Църква не познава тъмнината, ако тя цялата е в светлина, защото е потопена в непристъпната Светлина, то земната Църква(пребиваваща на земята), войнстващата Църква е изцяло хвърлена в борбата със стихията на злото, тя е Църква на спасяващите се, а не на спасените (идеята за земно спасение е изкривяване на Божиите пророчества, лъжа, прелести съблазън – такъв е древният монтанизъм, такова е и новото хлистовство с неговите рационалистически и мистичнипрелестни разклонения). И често става така, че хора, които принадлежат по кръщение и по участие в останалите тайнства на благодатния църковен живот, с друга част от съществото си или, по-правилно, с други свои действия се отдават във властта на тъмните стихии на княза на този свят. Общуването в тази зла среда не само не води към спасение, но често се превръща и в широки врати към гибелта. В такова общество забравяме за Бога и страшния час на срещата ни с Него, разкъсваме душевно-духовната цялост, следствие от което е немощта; събирайки не за Христос, губим богатството си (талантите) и вместо с любов се изпълваме или с ненавист и вражди, или се събираме в безлюбовни и по същността си стимулирани пак от ненавист групировки (партии), които са техническият начин за борба. В злото общество дарът на членоразделния език служи за разделяне, не за общуване. Възниква всякакво празнословие, сквернословие (копролалия), злословие: от грубо примитивни до изтънчено лукаво двусмислени – превърналата се в истинско бедствие власт на езика и фразеологията (глосократия), наред с охлократията и педократията, т. е. властта на невежите и незрели, често и бездарни младежи днес.

За това предупреждава в тържествено-печалното си и аскетическо послание св. ап. Яков с тревожните си и уязвяващи душата слова: „И езикът е огън, украшение на неправдата; езикът се намира в такова положение между нашите членове, че скверни цялото тяло и запаля колелото на живота (ἡ σπιλοῦσα ὅλον τὸ σῶμα, καὶ φλογίζουσα τὸν τροχὸν τῆς γενέσεως), като сам бива запалян от геената; защото всякакъв вид зверове и птици, влечуги и риби се укротява и е укротено от човешкото естество, а езика никой човек не може укроти: той е неудържимо зло (ἀκατάστατον κακόν) и е пълен със смъртоносна отрова. С него благославяме Бога Отца, с него и кълнем човеците, сътворени по подобие Божие. Из същите уста излиза и благословия, и клетва: не трябва, братя мои, това тъй да бъде” (3:6-10).

При такова ползване от членоразделния език собствено няма и общуване, а само струпване, накамаряване (агрегат), в което не съществува братство – и Църква – а само съ-хора и среда, ако ползваме думите на Авенариус. В тази среда съставляващите я съ-хора са взаимно враждебни, отдалечени помежду си дори повече, отколкото ако са просто поотделно, защото се събират, струпват се заедно в името на това, което разделя, а не събира (т. нар.солидарност). Събира само любовта. Източник пък на любовта е Господ Иисус Христос, а Той може да бъде открит само в Църквата. „Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както ви възлюбих, да любите и вие един другиго” (Иоан 13: 34) и „без Мене не можете да правите нищо” (Иоан 15: 5). Колкото сме по-близо до Бога, толкова по-близо сме до любовта, а значи и до душите на своите събратя в Христос.

image







Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4653911
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930